Witam
Po odpaleniu mojego auta słychać na górnym kole tam gdzie jest pasek rozrządu skrzypienie jak by jakieś łożysko tarło dzieje się tak jak postoi całą noc trwa tak z 40 sek potem przestaje skrzypiec ale słychać prace tego koła(łożyska) do wymiany jeszcze mam trochę km tak mnie zapewniał sprzedawca (klubowicz) w ogóle wymiana rozrządu tu coś pomoże bo to nie pasek trze
Skrzypienie na górnym kole rozrządu
Moderator: Sebu$
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
A ja dał bym głowy że to "skrzypi" pasek wielorowkowy od napędu m.in. alternatora + łożysko od napinacza.
Po odpaleniu samochodu po nocnym postoju (szczególnie jak trochę przymrozi) alternator zaczyna ładować akumulator - a to mocno obciąża pasek napędowy.
Najczęściej oznacza to konieczność wymiany w najbliższych paru miesiącach (paska i prawdopodobnie napinacza (samo kółko).
Ja już od jesieni zbieram się do wymiany (co prawda w dizelku ale jak przy tym klekocie słyszę świergolenie paska znaczy się "już czas ")
Dodam, że moja Vectra 1.8 też trochę świergoliła jak rano zapalałem.
pozdrawiam
Po odpaleniu samochodu po nocnym postoju (szczególnie jak trochę przymrozi) alternator zaczyna ładować akumulator - a to mocno obciąża pasek napędowy.
Najczęściej oznacza to konieczność wymiany w najbliższych paru miesiącach (paska i prawdopodobnie napinacza (samo kółko).
Ja już od jesieni zbieram się do wymiany (co prawda w dizelku ale jak przy tym klekocie słyszę świergolenie paska znaczy się "już czas ")
Dodam, że moja Vectra 1.8 też trochę świergoliła jak rano zapalałem.
pozdrawiam