Odpowietrzanie wymiana płynu wysprzęglika.
-
Skasowany użytkownik 10013
Odpowietrzanie wymiana płynu wysprzęglika.
Witam wszystkich. Zamierzam zabrać się do wymiany płynu hamulcowego w swojej zafirce, a przy okazji wypadałoby też w pompie sprzęgła. Czy ktoś z was już to robił, gdzie znajdę odpowietrznik i czy w ogóle można zrobić to samemu?
-
chabretti
-
Skasowany użytkownik 10013
Ok. dzięki za odpowiedzi. Sposób odpowietrzania jest mi znany, jednak nie byłem pewny, czy do odpowietrzania sprzęgła nie jest potrzebny specjalny przyrząd, tak jak to piszą w "zrób to sam". Ponieważ jest to mój pierwszy samochód z abs, podpowiedzcie mi jeszcze, czy dobrze doczytałem, że odpowietrzanie hamulców zaczynamy od lewego przedniego koła (czyli najbliższego pompie abs) i z włączoną stacyjką? W starych układach zaczynało się zawsze od najdalszego koła czyli prawego tyłu. Ile płynu będzie potrzeba, literek starczy na wszystko?
-
ABu
Witam,
może ktoś mi podpowiedzieć (ewentualnie podesłać jakieś zdjęcie) gdzie znajduje się dokładnie odpowietrznik sprzęgła? Zafira jest obecnie za granicą i muszę wytłumaczyć Ojcu w którym dokładnie miejscu jest ten odpowietrznik. Wiele wskazuje na zapowietrzone sprzęgło bo jest miękkie i w słychać jakby powietrze w trakcie wciskania.
może ktoś mi podpowiedzieć (ewentualnie podesłać jakieś zdjęcie) gdzie znajduje się dokładnie odpowietrznik sprzęgła? Zafira jest obecnie za granicą i muszę wytłumaczyć Ojcu w którym dokładnie miejscu jest ten odpowietrznik. Wiele wskazuje na zapowietrzone sprzęgło bo jest miękkie i w słychać jakby powietrze w trakcie wciskania.