Dziwny klekot rozgrzanego silnika na wolnych obrotach

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Adam112

Dziwny klekot rozgrzanego silnika na wolnych obrotach

#1 Post autor: Adam112 »

Witam forumowiczów. Od około 5000 km występuje w mojej Zafirze dziwny objaw, który polega na tym, że jeżeli silnik jest już dobrze rozgrzany to na wolnych obrotach występuje dziwny klekot z okolic silnika czy też skrzyni ustępujący po wciśnięciu pedału sprzęgła. Na zimnym silniku jest wszystko ok. Klekot ten nie jest za każdym razem taki sam, czasami w ogóle nie występuje, czasami w mniejszym lub większym stopniu, zależy też od położenia auta tzn. inaczej jest jak stoi na równym, a inaczej jak np. pod górkę. Klekot ten zmienia się również trochę (zmienia się odgłos) po wciśnięciu pedału hamulca. Zauważyłem też, że parę razy klekot następował dopiero po wciśnięciu sprzęgła. Poza tym innych objawów brak.
Byłem już u trzech speców, którzy stwierdzili, że to początki padającej dwumasy, ale nie chce mi się w to wierzyć :-( Dwumasa była wymieniana po 120000km, obecnie mam 207000km. Zaznaczam, że auto eksploatowane jest przez ostatnie 2 lata tylko i wyłącznie w trasie (autostrada), nie jest katowane i eksploatowane zgodnie z wszelkimi zaleceniami co do dwumasy. Proszę Was o pomoc, bo jestem już kompletnie zdezorientowany, a wywalić 3000PLN przed wakacjami jakoś mi się nie uśmiecha :-(
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Piotr

#2 Post autor: Piotr »

Jeżeli sam nie masz możliwości to jedź na jakikolwiek warsztat. Niech zdejmą prawe przednie koło i odkręcą wziernik na plastikowym nadkolu. Dalej odkręcić (bodajże) 3 śruby i zdjąć koło pasowe. Obejrzyj sobie to koło bo tam jest połączenie gumowo metalowe, które po czasie siada. Takie sprawdzenie to raptem 10 min roboty a i koszt pewnie niewielki. Stawiam na to że właśnie tam puka a stukać będzie tak długo aż to kło całkiem spadnie, czyli tak guma zerwie się do końca. Daj znać.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: Bodek »

Temat z Forum: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3556

jeżeli to dot. koła pasowego.
Adam112

#4 Post autor: Adam112 »

Dzięki bardzo za pomoc, dopiero po długim weekendzie jestem umówiony u mechanika. Dam znać co i jak, oby to to. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”