Listwa sterująca klapami wirowymi - Luźny element na silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
baxter007

Listwa sterująca klapami wirowymi - Luźny element na silniku

#1 Post autor: baxter007 »

Witam,
Na silniku po zdjęciu pokrywy zauważyłem luźny, nie zamocowany do niczego element. Jego okolice dość mocno zaolejone. Czy ktoś może spotkał się lub widział taką usterkę. Nie wiem jak szukać informacji na ten temat, bo nie znam nazwy elementu. Za co jest to odpowiedzialne, dlaczego jest luźne i co z tym dalej zrobić. Zakładam że nabyłem ten pojazd wraz z tą usterką. Proszę o informację , zdjęcia w załączniku.
Załączniki
DSC_0186_1.jpg
DSC_0184_1.jpg
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, 22:30 przez baxter007, łącznie zmieniany 1 raz.
k@niu

#2 Post autor: k@niu »

ja posiadam 120 konny silnik, ale to nie są zaślepione klapy wirowe?
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#3 Post autor: Tunio999 »

k@niu pisze:zaślepione klapy wirowe?
chyba są ;) i jest z nimi "mały" problem :/
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Flora

#4 Post autor: Flora »

To luźne coś to listwa sterująca klapami. Nie są one zaślepione.

Obrazek

Na zdjęciu widać dwie sztuki, a na prawej bolec, na którym ta listwa powinna być zamocowana.

Jest to luźne, ponieważ w wyniku zabrudzenia doszło do pojawienia się tarcia podczas pracy klap, co z kolei spowodowało wyrobienie gniazd w listwie i w efekcie powstanie luzów na tyle dużych, że kolejny opór ze strony klap zaowocował wyczepieniem listwy.

Listwa steruje klapami, które są odpowiedzialne za dozowanie zawirowanego powietrza, co jest zauważalne przy niskich obrotach.

Można spróbować założyć listwę, ale pewnie nie jest to jej pierwszy spadek i długo tam nie zostanie. Cała okolica pływa w oleju, co wskazuje na nieszczelności w samych klapach. Można z tym jeździć, ale silnik może się zachowywać trochę nieprzewidywanie i momentami tracić moc. Rozwiązań jest kilka:
-wymienić kolektor na nowy
-regenerować klapy
-wymienić kolektor na wersję z Alfy Romeo (bez klap)
-zaślepić posiadany kolektor

Wymiana na nowy to koszt około 1000 zł i nie mamy gwarancji, że problem się kiedyś nie powtórzy.
Regeneracja była kiedyś hitem, ale jak wynika z testów przeprowadzonych na użytkownikach, problem wraca bardzo szybko, a koszt to około 700 zł.
Najlepszym rozwiązaniem jest jeden z wariantów zakładających pozbycie się klap. Jeżeli bawisz się trochę mechaniką i masz odpowiednie zaplecze to można to zrobić samodzielnie kupując kolektor bez klap (~350 zł). Jeżeli masz możliwość spawania aluminium jest jeszcze łatwiej, ponieważ zaślepiasz posiadany już kolektor.
Po zaślepieniu wystarczy pozostawić podłączony sterownik klap i nie trzeba ingerować w oprogramowanie silnika.
Jeżeli nie chcesz się brudzić przy samochodzie to zleć zaślepienie klap w firmie tuningowej. Poza zmienionym kolektorem zostanie również przeprogramowany komputer silnika i sterownik klap nie będzie już potrzebny. Koszt takiej zabawy to około 800 zł i masz gwarancję, że problem nie wróci.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, 07:55 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 24727

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 24727 »

Witam, czy przy takiej usterce w 1,9CDTI 150km jest możliwe że będzie zafirka kopciła przy gazowaniu na czarno?
arkady2222

#6 Post autor: arkady2222 »

Czy w silniku 1,7 110 km, są klapy wirowe?
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#7 Post autor: Kocur »

Krzyszof.m pisze:Witam, czy przy takiej usterce w 1,9CDTI 150km jest możliwe że będzie zafirka kopciła przy gazowaniu na czarno?
Jak najbardziej. Poza tym - może szarpać przy większym gazie
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
KAMUI

#8 Post autor: KAMUI »

Ja nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy gdy założyłem nowy sprawny kolektor, w stary klapy stały w miejscu chodziła tylko trzecia bo tam przymocowany jest sterownik klap.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#9 Post autor: Kocur »

KAMUI pisze:Ja nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy gdy założyłem nowy sprawny kolektor, w stary klapy stały w miejscu chodziła tylko trzecia bo tam przymocowany jest sterownik klap.
Być może klapy zacięły się w pozycji "zamknięte", dlatego nie poczułeś zbytniej różnicy.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
KAMUI

#10 Post autor: KAMUI »

Być może, lecz gdy ustawiłem je na sztywno w pozycji otwartej także nic to nie dało.

Ale to nie jest dla mnie problem, ważne, że teraz działa jak z fabryki wyszło, kusi mnie jednak opcja z zaślepionym kolektorem, tak dla siebie, żeby się na własnej skórze przekonać i poczuć ewentualną różnicę.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#11 Post autor: Kocur »

KAMUI pisze:kusi mnie jednak opcja z zaślepionym kolektorem, tak dla siebie, żeby się na własnej skórze przekonać i poczuć ewentualną różnicę.
Nie sądzę, abyś poczuł znaczącą różnicę :) U mnie po wymianie kolektora w opcji "zaślepiony" wyraźnie wzrosła moc i zmniejszyło się spalanie - kosztem niestety turbo-dziury w zakresie od 0 do 2000 rpm. Tyle, że ja miałem klapy zacięte w pozycji półotwartej.

Z tego, co piszą nasi Koledzy, remedium na turbo dziurę to jest zaślepienie EGR i wyprogramowanie go.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, 15:06 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
KAMUI

#12 Post autor: KAMUI »

Z tego, co piszą nasi Koledzy, remedium na turbo dziurę to jest zaślepienie EGR i wyprogramowanie go.

Wiem, wielu użytkowników chwali takie rozwiązanie ale nie mogę się przekonać.
Cały czas siedzi mi w głowie myśl, że po coś te EGR jest. Nawet jeśli tylko, jako zmniejszenie tlenków azotu do atmosfery, to chyba warto, warto dbać o to czym oddychamy.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#13 Post autor: Kocur »

KAMUI pisze: Cały czas siedzi mi w głowie myśl, że po coś te EGR jest. Nawet jeśli tylko, jako zmniejszenie tlenków azotu do atmosfery, to chyba warto, warto dbać o to czym oddychamy.
Oczywiście, że warto dbać. Ale problem w tym, że sami producenci nie dbają, projektując samochody tak, aby były jak najbardziej awaryjne i psuły się jak najszybciej oraz aby naprawy były drogie. Wady (być może celowe) projektowania widać np w Zafira B 1.9 150KM: układ recyrkulacji spalin doprowadza do awarii kolektora (zatarcie klap wirowych),a to z kolei doprowadza do zapchania (i awarii) DPF, w konsekwencji również do awarii turbo. O wiele za dużo jak na przypadkowy błąd w projekcie, prawda ?
My, jako użytkownicy po prostu się tylko bronimy (modyfikując te ukryte "bomby finansowe"). Gdyby producent zaprojektował to solidnie - żadnemu z nas nie wpadłby do głowy pomysł zaślepiania EGR tudzież klap wirowych, lub wycinania DPF. Nie byłoby po prostu sensu.

Ale wróćmy do wątku technicznego.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#14 Post autor: janekW67 »

arkady2222 pisze:Czy w silniku 1,7 110 km, są klapy wirowe?
Są.
Oczywiście!
Kowal1981

#15 Post autor: Kowal1981 »

Ja też wywaliłem kalpy, u mnie były zapocone wiec ta modyfikacja zmieniła auto nie do poznania, gość który to robił mówił też o tym, iż wywalenie EGR da jeszcze lepsze efekty. Twierdził jednak, iż zaślepienie EGR będzie maiło negatywny wpływ na proces wypalania DPF i przydało by go się też wywalić (prawdopodobnie chciał chłop więcej przytulić). Ja na razie mam DPF, który się wypala więc nie zamierzam go usuwać, dlatego odpuściłem temat EGR.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”