Odgłos terkotania podczas jazdy
Odgłos terkotania podczas jazdy
Witam ! Czy ktos może spotkał się z takim przypadkiem w Zafirce , mianowicie podczas jazdy gdzieś tak do 1500 obrotów słychać odgłos terkotania z podwozia , najlepiej słyszalny jest na 2 i 3 biegu kiedy mam wcisnięty gaz oraz kiedy go puszczam ( tak zwane hamowanie silnikiem) , natomiast po wciśnięciu sprzęgła lub też wrzuceniu na luz odgłos ten znika ? . Zafira B 1.8 benzyna
Krzysiek !
Krzysiek !
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
He He, akurat to tyrkotanie u mnie też się objawiło 2tyg temu, też poszedł mechanizm różnicowy, prawdopodobnie mi wytarło jedną podkładkę z pod satelity,która się rozleciała i spowodowała, że uszczerbały się zęby satelity, które to znowu wpadły w skrzynie i przygięły 2 zęby od dużego koła mechanizmu różnicowego i małego koła w skrzyni......... i to one powodowały tyrkotanie 1 do 1 z obrotem kół samochodu. Właśnie jestem po zmianie mechanizmu i wszystkich łożysk w skrzyni. koszt 1500zł. Jutro wyjadę z garażu i zobaczymy rezultaty regeneracji............ mam nadzieję że będzie
.......... wyjmowanie skrzyni .............. MASAKRA
.......... wyjmowanie skrzyni .............. MASAKRA
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
Właśnie będę dawał ją do naprawy , bo trochę strach z używaną skrzynią . A jak ma się sprawa z częściami do takiej skrzyni właśnie taki mechanizm różnicowy , łożyska gdzie najlepiej się rozejrzeć za tym , allegro, jakieś sklepy konkretne czy oryginał tylko a przy okazji zapytam jak ze wymontowaniem jej ,ciężka sprawa ?
Krzysiek
Krzysiek
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
No za pierwszym razem wyjęcie masakra, teraz jak drugi raz bym wyjmował to bym wiedział jak sie za to zabrać. Mechanizm różnicowy 650zł używka ( do mojej skrzyni M32) ............. łożyska Timkena (w granicach 500-600zł, też do mojej skrzyni), nie wiem jak jest w twojej i jak z cenami.........Wszystkie części ma Mirek od nas z forum - Belfer
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, 11:38 przez Rafoooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
- Don_Romano
- Świeżak
- Imię: Roman
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mogę z czystym sumieniem polecić naprawę skrzyni biegów w Poznaniu u kolegi Mirka - Belfer. Naprawa mojej skrzyni 6 biegowej M32 trwała 3 godziny i teraz chodzi jak nowa. Założone nowe łożyska plus koła 2 i 3 bieg plus wsteczny. Dodatkowo gratis otrzymałem sprawny wybierak mój powodował wyskakiwanie biegu wstecznego.
Don_Romano
Don_Romano
Don_Romano