Zafira A Check Engine i utrata mocy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
galuvader

Zafira A Check Engine i utrata mocy

#1 Post autor: galuvader »

Witam. Sprawę postaram przedstawić się krótko.
Mam Zosię 1.6 i od jakiś 2 miesięcy pali mi się kontrolka checkengine.
Samo świecenie kontrolki mi nie przeszkadza... Tylko, że z czasem mam wrażenie, że moja Zosia straciła na mocy, przy tym silniku była ociężała a teraz to już w ogóle... Mechanik powiedział, że check engine i kod błędu wskazuje na czujnik poziomu oleju (i dlatego też pojawia mi się komunikat o poziomie oleju) ale regularnie go sprawdzam i dolewam jeśli Zosia troszkę sobie wciągnie. Mechanik powiedział, że ten czujnik nie ma wpływu na moc auta.

Jestem z okolicy Rawy Mazowieckiej, Skierniewic, Grójca więc może ktoś mógłby mi polecić dobrego elektryka/diagnostę w okolicy. Rozmawiałem z mechanikiem który od niepamiętnych czasów robi moje auta i mówi, że on nic na to nie poradzi, trza udać się do elektryka, a jako, że żadnego dobrego w okolicy nie znam, a kroci nie chce wydać, piszę do Was :piwo:

Przepraszam za trochę OFFTOP ale bardzo zależy mi na przywróceniu starej dobrej Zosi do stanu sprzed lat :oops:

Dziękuje za wszelką pomoc :)
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: gRZENIU »

galuvader, Czujnik poziomu oleju nie ma wpływu na moc auta , bo o poziomie oleju , płynu do spryskiwaczy itp. odpowiada komputer pokładowy.... Więc nie rozumiem czemu mechanik takie historie opowiada :?: :!:

Jeżeli Twój mechanik podpinał Zośkę pod kompa to powinien odczytać kod lub kody błędu ze sterownika silnika ,który informuję Cię o jakimś uszkodzeniu któregoś z podzespołów osprzętu silnika...Więc proponuję podjechać gdzieś do innego mechanikę aby odczytał kody błędów i powiedział co to za błędy( zapisz nr. kodu i jego opis) ...Wtedy poszukasz odpowiedzi w odpowiednich działach na forum i Zosia wróci do świetności ... Za samo podpięcie nie powinieneś zapłacić więcej niż 100zł ... :piwo:
galuvader

#3 Post autor: galuvader »

Dzięki za rady :piwo:
Sczytałem kody błędów z migania kontrolki serwisu i testu dwóch pedałów.
Wskazują na:
0130 - Sonda lamba
0335 - Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego „A"

Oddam do naprawy i napiszę czym to się skończyło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”