Remont silnika Z20LEr

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
winner_xp
Debiutant
Imię: Winner
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
Remont silnika Z20LEr

#1 Post autor: winner_xp »

Hej! mam problem z moim silnikiem w Zafirze. Pacjent Z20LER niby 160tys przebiegu, brał olej padło na turbinę bo zaczęła świstać i faktycznie po zdjęciu turbiny był pęknięty kolektor wydechowy oraz luz wzdłużny wirnika... Jednak to co zobaczyłem na zaworach wydechowych to masakra... Masło oraz szlam z uszczelniaczy... .Padło na remont głowicy i teraz pytanie do znających trochę warsztaty z pomorskiego lub zachodniopomorskiego (obecnie mieszkam w Miastku) czy może ktoś polecić jakiegoś fachowca, który zdejmie sprawdzi i odda do regeneracji głowicę ? Wiem, że warsztatów które to zrobią jest mnóstwo jednak zależy mi na kimś ,kto jeszcze sprawdzi czy ten silnik polata trochę ... Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#2 Post autor: paweldm »

Będziesz miał trochę drogi ale przyjeżdżają do niego i taksiarze z 3- miasta mi również robił auto, ale co innego. Gość nazywa się Nurek i ma warsztat w Pińczynie, jakieś 15-20 km od Starogardu Gdańskiego.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

winner_xp
Debiutant
#3 Post autor: winner_xp »

Od ostatniego postu trochę się podziało niestety w tą złą stronę... Remont głowicy poszedł dobrze, ale okazało się że wałki były skorodowane na dwóch krzywkach. Blok nadawał się do obróbki(wżery na cylindrach) a wał do szlifu(zatarta panewka rysy na wale)... Padło na tulejowanie oraz na szlif oraz nowe pierścienie. Jednak jakie było moje rozczarowanie, że po złożeniu silnik stukał w oliwie poświata metaliczna z panewek... Wyszło że znowu panewki, poszło siłą rozpędy wymiana samych panewek, być może nie było smarowania podczas pierwszego rozruchu. Jednak po wymianie samych panewek samochód przejechał 40km. i panewki walą jak głupie... Teraz pytanie, bo padło w pierwszej kolejności na wymianę silnika na używkę jednak po obejrzeniu 2 szt w samochodach maskara co to za złomy. Czy gdybym znalazł wał pasował bym bez większych problemów w mój blok? Myślę nad tym intensywnie bo kupno nawet nowych tłoków oraz korb wyjdzie mnie podobnie a silnik polata jeszcze trochę czasu. Czy nie lepiej sprzedać teraz to co jest i sobie odpuścić ? Z góry dzięki za pomoc w temacie.
PS: mam propozycję kupna słupka z Leh-a po remoncie ale obawiam się że dojdą jeszcze inne koszty po drodze...

Awatar użytkownika
tomekx9
Mieszkaniec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira OPC
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET

#4 Post autor: tomekx9 »

Jeśli Z20LEH pewny, można się pokusić plus strojenie.
A co do remontu, to ktoś dał du... :czerwona:
Ostatnio zmieniony 16 gru 2019, 20:12 przez tomekx9, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#5 Post autor: Wojti »

Ewidentnie wina Mechanika ..gdyby wszystko zrobione było ze sztuka to chodził by idealnie ...
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

winner_xp
Debiutant
#6 Post autor: winner_xp »

No dał dup.. mechanik + szlifiernia. Okazało się że po planowaniu bloku chyba raczej na pewno poszła uszczelka nominał!!!, Druga sprawa to cylindry po tulejowaniu całe porysowane tak że czuć pod paznokciem. Oczywiście reklamacja już poszła jak nie to chyba pokuszę się o papugę...
Teraz na giełdzie będzie trochę części do Z20LER... Silnik kupiony na razie chodzi... ale idealnym to ja go nie nazwę ;). Trzeba żyć dalej i cieszyć się z jazdy hehe

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#7 Post autor: Wojti »

Powodzenia obyś już cieszył się z jady :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”