Dziwny dźwięk sprzęgło, skrzynia ?

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Szwarc79
Debiutant
Imię: Bartek
Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DTH

Dziwny dźwięk sprzęgło, skrzynia ?

#1 Post autor: Szwarc79 »

Problem z Zafirą C 2.0 CDTI TOURER A20 DTH 165 km 2013 rok. Skrzynia F40

Na wolnych obrotach, przy wciskaniu pedału, przy końcu słychać charakterystyczny dźwięk. Po wciśnięciu sprzęgła - dźwięk ten znika ale pojawia się inny głuchy, słabo słyszalny ale jednak - co sądzicie ?

Mechanik podniósł auto, ściągnął pokrywę, posłuchał i mówi, że to skrzynia i że Ople często tak maja i żeby jeździć i nie przejmować się - ja w to wątpię.

Ja jednak martwię się i doszukuje wszystkiego, bo w lipcu dłuższa trasa około 5000 km się szykuje.

Żadnego szarpania, biegi wchodzą gładko, wszystko normalnie. Sprzęgło tez normalnie działa.

A dodam jeszcze, ze rok temu wymieniałem przeguby wewnętrzne i wtedy tez olej w skrzyni biegów - olej Opel 19 40 004 1,7 l

Podaję link do filmiku:
https://youtube.com/shorts/uK-n0rSmVHU?feature=share

tomek8308
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.6CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#2 Post autor: tomek8308 »

Bez zdjęcia skrzyni się raczej nie obejdzie, na pewno to nie jest normalne. Może to być dwumasa albo łożysko oporowe w wysprzęgliku ale ja obstawiał bym kończącą się dwumasę łożysko by było słychać cały czas.

newzoska
Przeglądacz
Imię: Barbara & Daniel
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#3 Post autor: newzoska »

U mnie pojawił się świst niczym jechanie kątówką po asfalcie - diagnoza nowa skrzynia, mechanik mówił, że skrzynie wcześniej dają znać o sobie, twoje dźwięki, to objawy padającej skrzyni.

Szwarc79
Debiutant
Imię: Bartek
Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DTH

#4 Post autor: Szwarc79 »

Dodatkowo dzisiaj jeszcze wyciek płynu chłodniczego - na tą chwilę, źródło niezlokalizowane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”