po wizycie w serwisie więcej pali :(

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
supersylvia

po wizycie w serwisie więcej pali :(

#1 Post autor: supersylvia »

WItam,
Mam taki mały problem ... miesiąc temu kupiłem Zafirkę B (2007) auto przyjechało z belgii. Przebieg 117tys. zrobiłem nią około 1500km i max spalanie jakie osiągnął to 6,4L trasa i jazda miejska ... Po 3 tyg pojechałem do serwisu Opla (rorząd z pompą, olej, wszystkie filtry i f. paliwa) i po kolejnych 2000tys km spalanie nie spada mi poniżej 7,5 - 7,7 - 7,9 niezależnie od stylu jazdy :(:( .. co się dzieje czy w serwisie przywracają jakeis ustawienia fabryczne ? czy obecnie mam znowu coś ustawiać - help me please :)
1.9 CDTI 120km
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

ale te pierwsze 1500km miały taki sam procent jazdy miejskiej i pozamiejskiej? W trasie jeśli masz dpf nie zejdziesz poniżej 6 a w mieście 8.5-9...także wynik koło 7.5 z jazdy mieszanej to normalny wynik. Natomiast jesli twierdzisz, że z jazdy mieszanej na początku miałeś średnia 6.4...to ja mówię że to niemożliwe....chyba że było 3/4 trasy a 1/3 miasta.
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Czy to średnie spalanie było z trasy Belgia -Polska?Czy z przejechanych 1500 km w PL.
supersylvia

#4 Post autor: supersylvia »

no było ze 2/3 trasy ale sporo autostrady 160km/h, lub krajówką z obciążeniem .. 2 os dorosłe 3 dzieci i pies :) ... nie oszczędzałem go wcale .. mocno w niektórych miejscach cisnąłem .. a teraz wszystko delikatnie i tak jest o 1L więcej ..
Czyli nie ma możliwości że coś poprzestawiali w serwisie ?
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

W trasie zawsze mniej spali tym bardziej na autostradach.Druga sprawa to jeśli kolega nie zwrócił uwagi jest sporo zimniej niż miesiąc temu a różnica w spalaniu CDTi zimą a latem jest spora.
Anony Mous

#6 Post autor: Anony Mous »

czyli wtedy była głównie trasa a teraz wiecej miasta? Nawet jak jeździsz delikatnie, w miesicie nie zejdziesz poniżej 8....

ps....pamiętaj, że jak będziesz jeździł delikatnie...to zaraz będziesz robił egr'a a potem dwumase.....cdti musi mieć swoje obroty
supersylvia

#7 Post autor: supersylvia »

ok. dzieki ... :(
a byłem taki szczęśliwy jak jechałem pierwsze 100km około 100km/h (bo za mną jechała żona .. pokazwyał z tego odcinka 5,5l potem srednia wyszla 6,4 ...a po serwisie tylko 7,7 ...

[ Dodano: Wto Paź 19, 2010 12:08 ]
na wolnych obrotach (jak stoję w miesjcu to co kilka sekund ) widać drganie obrotomierza okolo 900 obrotów .. bardzo delikatne ale zauważalne ... czy to jest jakiś problem i powiniennem się martwić ? ...

Bo studiuję forum od kilku dni i sporo się pisze o tych DPF ...

i Jeszcze jedno pytanie - czy zbiornik ma 58 L ? moje zrodła na to wskazują ale jak mi spali około 52L to zawsze zasieg jest juz zero ...
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

supersylvia pisze:. pokazwyał z tego odcinka 5,5l potem srednia wyszla 6,4 ...a po serwisie tylko 7,7 ... ..
w większości ZB komputer przekłamuje do nawet 1.2 litra, jak było w moim przypadku...tez się podniecałem jak widzałem 5-tkę z przodu na wyświetlaczu. Cdti niestety nie jest tak oszczędny jak tdi ...octavie palą 4.5 w trasie...a tourany 5.5

poczytaj korekcie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
supersylvia pisze:i Jeszcze jedno pytanie - czy zbiornik ma 58 L ? moje zrodła na to wskazują ale jak mi spali około 52L to zawsze zasieg jest juz zero ...
komputer w ZB daję mocno popalić i często pokazuje głupoty...zwłaszcza w przypadku zasięgu. Jak dolejesz mało paliwa np tylko 8 litrów....komputer może nie zauważyć a potem pokazuje głupoty. Musisz zalac do pełna ....zresetuj BC1 oraz BC2 ....i bedzie ok....a potem lej przynajmniej 10 litrów.
kicaj

#9 Post autor: kicaj »

ja mam takie spalanie jaksupersylvia, gdy w trasie to spali kolo 6-7 litrow gdy w miescie to 7-9 litrow
ale musze przyznac ze kazde wgranie nowego oprogramowania podwyzsza spalanie na wolnych obrotach
jak dawniej bylo to 0.6-0.7l/h tak po wgraniu nowego 1.5 roku temu spalanie bylo min 0.7l/h a teraz po wgraniu najnowszego jest to 0.7-0.8l/h...
natomiast nie zauwazylem jakiejs zmiany jezdzac w trasie, czy to miasto czy poza...
supersylvia

#10 Post autor: supersylvia »

jak do tej pory zawsze lałem do pełna :) i nigdy nie weszło więcej niż 52L .. a zasięg tak jak mówię był juz bliski zeru ... ok popróbuje korekty -
czy domowym sposobem można sobie to jakoś poprawić samemu czy potrzebny jest dodatkowy sprzet op-com czy cos takiego ?
Ile to kosztuje i czy jest sens aby kupowac na potrzeby domowe ?
z góry dizękuję za odpowiedź ...:)
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Jak pojeżdzisz jeszcze trochę tym autem to sam dojdziesz do wniosku,ze bez fejsa nie da się żyć ;)
supersylvia

#12 Post autor: supersylvia »

w zasadzie to autem jezdzi niestety zona :( ja na co dzien jezdze sluzbowym japonczykiem :( a zafirka tylko w weekendy jak mi żona da pojezdzić ...
co to jest ten fejs ?
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

To jest ten Op-com właśnie o ,którym piszesz.
supersylvia

#14 Post autor: supersylvia »

ok. dzięki ... bedę musiał zaprzyjaźnić się z kimś z forum z mojej okolicy kto ma to ustrojstwo :)
Lorry

#15 Post autor: Lorry »

A propos spalania po rozrządzie:

Możliwe że coś skopane bo przeczytaj pierwszy post na tej stronie :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1150&start=135

Zbadałbym sprawe ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”