Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
WItam,
Mam taki mały problem ... miesiąc temu kupiłem Zafirkę B (2007) auto przyjechało z belgii. Przebieg 117tys. zrobiłem nią około 1500km i max spalanie jakie osiągnął to 6,4L trasa i jazda miejska ... Po 3 tyg pojechałem do serwisu Opla (rorząd z pompą, olej, wszystkie filtry i f. paliwa) i po kolejnych 2000tys km spalanie nie spada mi poniżej 7,5 - 7,7 - 7,9 niezależnie od stylu jazdy :( .. co się dzieje czy w serwisie przywracają jakeis ustawienia fabryczne ? czy obecnie mam znowu coś ustawiać - help me please
1.9 CDTI 120km
ale te pierwsze 1500km miały taki sam procent jazdy miejskiej i pozamiejskiej? W trasie jeśli masz dpf nie zejdziesz poniżej 6 a w mieście 8.5-9...także wynik koło 7.5 z jazdy mieszanej to normalny wynik. Natomiast jesli twierdzisz, że z jazdy mieszanej na początku miałeś średnia 6.4...to ja mówię że to niemożliwe....chyba że było 3/4 trasy a 1/3 miasta.
no było ze 2/3 trasy ale sporo autostrady 160km/h, lub krajówką z obciążeniem .. 2 os dorosłe 3 dzieci i pies ... nie oszczędzałem go wcale .. mocno w niektórych miejscach cisnąłem .. a teraz wszystko delikatnie i tak jest o 1L więcej ..
Czyli nie ma możliwości że coś poprzestawiali w serwisie ?
W trasie zawsze mniej spali tym bardziej na autostradach.Druga sprawa to jeśli kolega nie zwrócił uwagi jest sporo zimniej niż miesiąc temu a różnica w spalaniu CDTi zimą a latem jest spora.
ok. dzieki ...
a byłem taki szczęśliwy jak jechałem pierwsze 100km około 100km/h (bo za mną jechała żona .. pokazwyał z tego odcinka 5,5l potem srednia wyszla 6,4 ...a po serwisie tylko 7,7 ...
[ Dodano: Wto Paź 19, 2010 12:08 ]
na wolnych obrotach (jak stoję w miesjcu to co kilka sekund ) widać drganie obrotomierza okolo 900 obrotów .. bardzo delikatne ale zauważalne ... czy to jest jakiś problem i powiniennem się martwić ? ...
Bo studiuję forum od kilku dni i sporo się pisze o tych DPF ...
i Jeszcze jedno pytanie - czy zbiornik ma 58 L ? moje zrodła na to wskazują ale jak mi spali około 52L to zawsze zasieg jest juz zero ...
supersylvia pisze:. pokazwyał z tego odcinka 5,5l potem srednia wyszla 6,4 ...a po serwisie tylko 7,7 ... ..
w większości ZB komputer przekłamuje do nawet 1.2 litra, jak było w moim przypadku...tez się podniecałem jak widzałem 5-tkę z przodu na wyświetlaczu. Cdti niestety nie jest tak oszczędny jak tdi ...octavie palą 4.5 w trasie...a tourany 5.5
supersylvia pisze:i Jeszcze jedno pytanie - czy zbiornik ma 58 L ? moje zrodła na to wskazują ale jak mi spali około 52L to zawsze zasieg jest juz zero ...
komputer w ZB daję mocno popalić i często pokazuje głupoty...zwłaszcza w przypadku zasięgu. Jak dolejesz mało paliwa np tylko 8 litrów....komputer może nie zauważyć a potem pokazuje głupoty. Musisz zalac do pełna ....zresetuj BC1 oraz BC2 ....i bedzie ok....a potem lej przynajmniej 10 litrów.
ja mam takie spalanie jaksupersylvia, gdy w trasie to spali kolo 6-7 litrow gdy w miescie to 7-9 litrow
ale musze przyznac ze kazde wgranie nowego oprogramowania podwyzsza spalanie na wolnych obrotach
jak dawniej bylo to 0.6-0.7l/h tak po wgraniu nowego 1.5 roku temu spalanie bylo min 0.7l/h a teraz po wgraniu najnowszego jest to 0.7-0.8l/h...
natomiast nie zauwazylem jakiejs zmiany jezdzac w trasie, czy to miasto czy poza...
jak do tej pory zawsze lałem do pełna i nigdy nie weszło więcej niż 52L .. a zasięg tak jak mówię był juz bliski zeru ... ok popróbuje korekty -
czy domowym sposobem można sobie to jakoś poprawić samemu czy potrzebny jest dodatkowy sprzet op-com czy cos takiego ?
Ile to kosztuje i czy jest sens aby kupowac na potrzeby domowe ?
z góry dizękuję za odpowiedź ...
w zasadzie to autem jezdzi niestety zona ja na co dzien jezdze sluzbowym japonczykiem a zafirka tylko w weekendy jak mi żona da pojezdzić ...
co to jest ten fejs ?