3 foteliki

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
rebel

3 foteliki

#1 Post autor: rebel »

Czy ktoś z Was próbował, wie, sprawdzał - w 2gim rzędzie zmieszczą się obok siebie 3 foteliki dziecięce (w kolejnych rozmiarach) - 0-13kg, 13-25, i podkładka? Czy trzecia latorośl musi już siedzieć z tyłu i zajmować przestrzeń bagażową?

kicaj

#2 Post autor: kicaj »

rebel, a przegladales to forum (ew. opel24.com)
swego czasu byla dosc owocna dyskucja na ten temat

u mnie sa zainstalowane 2 foteliki - gondola z baza + 13-25kg oraz zona obok (ale zmiesci sie tam podkladka bez problemu)

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#3 Post autor: dzarko »

Zmieścić się może, pamiętać za to należy o tym, że do 2003 roku w środku z tyły był pas biodrowy, na który foteliki nie są od jakiegoś czasu produkowane. Nie zmieszczą się też raczej 3 foteliki III (18-36 kilogramów) bo są za duże.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Mam ZB, mieszczą się 3 foteliki (do 36 kg) ale "na styk".
Wszystko zależy od szerokości, czy właściwie kąta rozstawu podłokietników - są różne foteliki i przeróżne ich szerokości - musisz po prostu jakoś zmierzyć ich szerokość.

Ciekawostka: w Xsarze II (kombi) nie włożę 3 tych samych fotelików na tylną kanapę.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec

#5 Post autor: dzarko »

Zafira B jest nieco szersza w środku.
Obrazek

Protas

#6 Post autor: Protas »

Ja mam auto przystosowane jako 6-cio osobowe . Córki póki nie skończyły 3 lat siedziały w fotelikach w trzecim rzędzie , a w środkowym syn + teściowa , no i przód mój z żonką . Minus tej konfiguracji to brak bagażnika .
Obecnie dziewczyny (6 lat) mają środkową kanapę z babcią , a syn (8 lat) trzeci rząd jako jedynka . Teraz mam chociaż pół bagażnika do dyspozycji , ale do codziennych przejażdżek wystarcza .
Ale patrząc na wagową zawartość Twoich fotelików to targasz pewnie jeszcze wózek . Zawsze możesz wrzucić na dach . ;)

rebel

#7 Post autor: rebel »

Dzięki za podpowiedzi, zwłaszcza z tym 2003 rokiem i pasem biodrowym, tego nie wyłapałem.
Wiem już że starsze w takim razie nie bardzo są dla mnie. Z tego co wypatrzyłem na fotkach to w 2003 zwykle są już 3 pasy "na ramię".

Co do zawartości moich fotelików to na razie jesteśmy 2+2, ale patrzymy w przyszłość z optymizmem, więc z 2+3 trzeba się liczyć :)
A wózek właśnie odstawiliśmy złożony do szafy, młodsza już zdecydowanie woli nogi niż kółka.

kicaj

#8 Post autor: kicaj »

rebel, male przeprosiny,nie zauwazylem ze piszesz o ZA.
rebel pisze:Co do zawartości moich fotelików to na razie jesteśmy 2+2, ale patrzymy w przyszłość z optymizmem, więc z 2+3 trzeba się liczyć :)
zawsze najstarsza latorosc mozesz do przodu przesadzic a z tylu 2 foteliki + zona...

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec

#9 Post autor: dzarko »

rebel pisze:Dzięki za podpowiedzi, zwłaszcza z tym 2003 rokiem i pasem biodrowym, tego nie wyłapałem.
Wiem już że starsze w takim razie nie bardzo są dla mnie. Z tego co wypatrzyłem na fotkach to w 2003 zwykle są już 3 pasy "na ramię".

Co do zawartości moich fotelików to na razie jesteśmy 2+2, ale patrzymy w przyszłość z optymizmem, więc z 2+3 trzeba się liczyć :)
A wózek właśnie odstawiliśmy złożony do szafy, młodsza już zdecydowanie woli nogi niż kółka.
Ja się zorientowałem już za późno. Pociesza mnie to, że i tak z tyły jest ciut ciasno dla 2 fotelików i żony....

Pas 3 punktowy w środku od liftingu.
Obrazek

Skasowany użytkownik 3135

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

u mnie są zamontowane dwa foteliki 9-18kg w drugim rzędzie i jeden taki sam w trzecim rzędzie, także jeden fotel musi być cały czas rozłożony a bagażnik pomniejszony! 3 foteliki się mieszczą w drugim rzędzie od 0-13kg!dla większych dzieci niestety są nieco szersze i byłby problem z zamknięciem drzwi! :)

Protas

#11 Post autor: Protas »

daro 105 ja mam taką samą opcję z ale z trzema siedziskami i na codzień to się sprawdza . Gdy cała moja trójca była razem w drugim rzędzie to była WOJNA :x . Podział dobrze nam wszystkim zrobił :lol:

beata1977-10

#12 Post autor: beata1977-10 »

Witam
Czy ktoś posiada może fotelik CARETERO DIABLO XL w swojej Zafirze?
Jeśli tak to czy mocno wystaje podstawa fotelika poza siedzisko ? Będę wdzieczna za odpowiedź

pawelSPS

#13 Post autor: pawelSPS »

Odgrzebię kotleta.

Czy kanapa z wersji FL, pasuje do tej przed liftem?

Czy może ktoś podać szerokość siedziska z tyłu?
Ewentualnie, czy przedni airbag pasażera da się wyłączyć?

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#14 Post autor: firek »

pawelSPS, co do poduszki z przodu istnieje mozliwość wyłaczenia jesli bedziesz miał oryginalny foteli zakupiony w OPLU który ma wbudowane czujki. Innej metody niestety nie ma...:(
Co do kanap cos gdzies kiedys mi przemkneło ze mozna zmienic ale lepiej kupić FL ;)

pawelSPS

#15 Post autor: pawelSPS »

firek, pewno że lepiej FL, ale budżet nie jest zbyt opasły...

Poza Zafirą myśle też o Oplu Sintra, decyduje cena i możliwość montażu 3 fotelików.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”