wymiana oleju w silniku 1,9 cdti 150km z DPF
-
robik79
wymiana oleju w silniku 1,9 cdti 150km z DPF
witam zamierzam zmienic olej w mojej zośce mam dylemat jaki jak sie czyta te posty i opinie to czlowiek głupieje mam pytanie czy jest korek spustowy oleju w misce
-
Anony Mous
Korek spustowy jest w misce.A temat odnośnie oleju jest tutaj
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=717
Edit:/ Olej powinien być z normą C3 czyli nisko popiołowy (LOW SAPS) pełen syntetyk 5W lub 0W.
Edit:/ Olej powinien być z normą C3 czyli nisko popiołowy (LOW SAPS) pełen syntetyk 5W lub 0W.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, 14:28 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Anony Mous
-
robik79
tEREk pisze:Korek jest, ale potrafi się szybko wyrobić i często zachodzi potrzeba wymiany. ja akurat mam dospawaną główkę od śruby 10tki
olej wymienilem zajelo mi to dokladnie 30min i dobry zestaw kluczy trzeba tylko uwarzac na filtr oleju jest za silnikiem trzeba zalozyc kawalek wezyka zeby opzostalosci oleju zlecialy z filtra do banieczki jak ktos tego nie wykona zaleje sie olejem lacznik łacznik wydechu bedzie smierdzialo podczas jazdy przy okazji wymienilem filtr paliwa
-
Piotr
Podłączę się z małym pytaniem do tego tematu. Za żadne skarby nie można odkręcić korka olejowego. Klucz trzyma pewnie na korku, ale wszystkie przedłużki aż się wyginają. Normalnie strach dalej ciągnąć aby czegoś nie urwać. Myślę, że nigdy ten korek nie był odkręcany a wymiany dokonywano przez odsysanie. Właśnie na taki sposób pozbycia się starego oleju umówiony jestem w warsztacie na jutro. Wolałbym jednak zlać tradycyjnie. Czy ktoś ma może sposób na bezkolizyjne odkręcenie tego korka ? Jest on chyba stalowy a obudowa aluminiowa, czy tak ?
-
Anony Mous
-
Piotr
Klucz jest dobrze i ciasno dopasowany i jak na razie pewnie nie grozi aby się zsunął z korka powodując jego uszkodzenie. Bardziej się boję, że go ukręcę albo coś strzeli w korpusie. Rzeczywiście nie pukałem ale jutro popróbuję. Podgrzewałem korpus takim małym palnikiem na propan- butan i też nic nie pomogło.
[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 15:42 ]
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 15:05 ]
No i się udało. Śmigam już na nowym oleju. Przyspawano do korka nakrętkę na klucz 24 . Mały trzask i korek puścił
Wszystko opanowane. Tylko komputer się wyzerował po odłączeniu akumulatora a z resztą wszystko OK.
[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 15:42 ]
No i nie udało się odkręcić tego korka. Tak jak Marki przepowiedział korek jest już obrobiony. Mechanik w środę chce migomatem przyspawać jakiś sześciokąt. Twierdzi,że do spawania musi odłączyć akumulator. Czy odłączenie akumulatora nie wywoła jakichś błędów lub coś się nie rozkoduje? Może dla niektórych to pytanie trochę głupie, ale ostrożność nie zawadzi. Jak wymieniałem akumulator na nowy, to zanim go odłączono to został podpięty inny i dopiero zamontowany nowy. Dzięki za kolejną podpowiedź.Marki pisze:Piotr a próbowałeś puknąć młotkiem z wyczuciem przez przetyczkę w korek?Te korki mają tendencję do "obrabiania" się w miejscu mocowania klucza.
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 15:05 ]
No i się udało. Śmigam już na nowym oleju. Przyspawano do korka nakrętkę na klucz 24 . Mały trzask i korek puścił
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Podepnę się do tematu, gdyż nie chcę zakładać nowego, co prawda mam 120KM a nie 150 ale myślę, że do wymiany oleju chyba nie ma to aż takiego znaczenia.
Przymierzam się w sobotę do małego rocznego przeglądu (pierwszy raz sam osobiście), oprócz innych rzeczy będę wymieniał również olej.
Moje pytanie:
1) czy na coś szczególnego muszę zwrócić uwagę
,
2) czy uszczelkę przed założeniem trzeba posmarować olejem
,
3) czy obudowę filtra dokręca się ręcznie ponieważ jest później zasysana (tak gdzieś przeczytałem)
.
Z góry dzięki za pomoc.
Przymierzam się w sobotę do małego rocznego przeglądu (pierwszy raz sam osobiście), oprócz innych rzeczy będę wymieniał również olej.
Moje pytanie:
1) czy na coś szczególnego muszę zwrócić uwagę
2) czy uszczelkę przed założeniem trzeba posmarować olejem
3) czy obudowę filtra dokręca się ręcznie ponieważ jest później zasysana (tak gdzieś przeczytałem)
Z góry dzięki za pomoc.
-
danio
Piotrowi polecił bym użyć tzw. francuza i tak korek masz do wymiany. mi osobiście nie raz pomogło. Dość inwazyjne ale rezultat był.
[ Dodano: Czw Paź 20, 2011 21:31 ]
Bodek
ad.1 uważać na delikatność
ad.2 ja uszczelkę z pokrywy wkładu filtra oleju nie smaruje olejem i tak robię od lat smaruję jedynie filtry oleju i ręcznie dokręcam.
ad3. obudowę dokręcam kluczem. Ale po zabiegu obserwuję czy wszystko gra.
[ Dodano: Czw Paź 20, 2011 21:31 ]
Bodek
ad.1 uważać na delikatność
ad.2 ja uszczelkę z pokrywy wkładu filtra oleju nie smaruje olejem i tak robię od lat smaruję jedynie filtry oleju i ręcznie dokręcam.
ad3. obudowę dokręcam kluczem. Ale po zabiegu obserwuję czy wszystko gra.
-
Anony Mous
-
zbigor
-
Anony Mous
No to jesteś szczęśliwcem,że jeszcze się u Ciebie nie "obrobił" w miejscu mocowania klucza,bo to częsty przypadek.zbigor pisze:A po co ?Marki pisze:I zawczasu kup sobie nowy korek do misy olejowejOd zawsze mam ten sam korek tylko po wymianie oliwy daje pod niego nową uszczelkę miedzianą i nic nie cieknie.
-
Anony Mous
Potwierdzam, ja wymieniałem 2 razy. Pierwszy raz mechanik nie mógł za chiny odkręcić korka.....i po tej operacji korek nadawał sie tylko na śmieci. Więc pomyślałem sobie, że pewnie korek przeżył już kilka wymian...i stąd problem. Kupiłem nowy za chyba 40 zł w ASO, i myślełm, że będzie spokój przy następniej wymianie. A tu się okazuje że mechanik znów nie może odkręcić korka bez obrobienia go. Wiec teraz mam przygotowany korek z dospawaną nakrętką, chyba 17 .... i bedzie już na lata.
-
Anony Mous
-
Anony Mous