ECN 190205 - Przejmować się czy nie ?
-
TyphooN
ECN 190205 - Przejmować się czy nie ?
Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu pojawia się po zapaleniu "magiczna kontrolka". Metoda OFF/ON powoduje, że kontrolka gaśnie, ale po wypedałowaniu dostałem ECN 190205. Dodatkowo bład dot. immo, ale faktycznie czasami nie zczytuje mi kluczyka.
Znalazłem na forum opis do 190205:
P1902 Exhaust Gas Temperature Sensor High Voltage (Bank 1 Sensor 2) C-031
P1902 Exhaust Gas Temperature Sensor Low Voltage (Bank 1 Sensor 2) C-031
Pytanie, czy się tym przejmować biorać pod uwagę dłuższą trasę ?
Od jakiegoś czasu pojawia się po zapaleniu "magiczna kontrolka". Metoda OFF/ON powoduje, że kontrolka gaśnie, ale po wypedałowaniu dostałem ECN 190205. Dodatkowo bład dot. immo, ale faktycznie czasami nie zczytuje mi kluczyka.
Znalazłem na forum opis do 190205:
P1902 Exhaust Gas Temperature Sensor High Voltage (Bank 1 Sensor 2) C-031
P1902 Exhaust Gas Temperature Sensor Low Voltage (Bank 1 Sensor 2) C-031
Pytanie, czy się tym przejmować biorać pod uwagę dłuższą trasę ?
-
TyphooN
No właśnie mam wrażenie że teraz mi się wogóle nie załącza. Wcześniej było tak, że mniej więcej raz na jedno pełne tankowanie załączało się wypalanie DPF, teraz jest cisza.H,Łajszczak pisze:Czy wypalanie DPF nie załącza Ci sie częściej niż powinno.Sprawdż wtyczkę od tego czujnika temperatury spalin..
Gdzie szukać tej wtyczki ?
-
Anony Mous
tu jest trochę o czujnikach temp., bo są dwa
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
koniecznie sprawdz nasycenie interfesjem, kiedy było ostatnie wypalanie, jeśli jest duże jedź na wycieczkę i spróbuj dać warunki do wypalania..tzn rozgrzej go....predkosć ponad 100. Jeśli wypalanie nie ruszy musisz przyjrzeć się tym czujnikom.
sprawy nie można zignorować, bo jeśli wypalanie nie rusza...zapchasz filtr na amen.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
koniecznie sprawdz nasycenie interfesjem, kiedy było ostatnie wypalanie, jeśli jest duże jedź na wycieczkę i spróbuj dać warunki do wypalania..tzn rozgrzej go....predkosć ponad 100. Jeśli wypalanie nie ruszy musisz przyjrzeć się tym czujnikom.
sprawy nie można zignorować, bo jeśli wypalanie nie rusza...zapchasz filtr na amen.
-
TyphooN
No to dzisiaj dodatkowo po powrocie 190052. Auto muliło jak diabli, zero przyśpieszenia. Po poszukaniu na forum oby to było Particulate Filter Regeneration Cycle Interrupted Several Times B-031.kaliope pisze: sprawy nie można zignorować, bo jeśli wypalanie nie rusza...zapchasz filtr na amen.
I teraz pytanie klucz. Próbować wypalić jeszcze na trasie, czy jeśli świeci 190205 nie ma szans żeby wypalanie miało miejsce. Na jutro jestem umówiony w ASO, więc może cierpliwie poczekać ?
-
Anony Mous
100% racji. Jeśli masz dostęp do narzędzia diagnostycznego to sprobuj jechać na ostrą przejeżdzkę monitorując nasycenie itd. Jeśli nie, i nie wiesz w ogóle co i jak, to jedź na serwis.H,Łajszczak pisze: kilkakrotnie miałeś przerywane wypalanie,sam niechcący przerywałeś albo komputer z jakiegoś powodu ( może ten czujnik temperatury) przerywał to wypalanie..
-
TyphooN
Dostępu do narzędzia niestety nie mam. Właśnie w ASO potwierdzili problem z czujnikiem (ten przy DPF). Parę PLN nie moje. Bonusowo załapałem się na dwie akcje serwisowe OPLA dot. montażu klaksonu i chłodnicy klimatyzacji. Stanowczo odradzają wyjazd w trasę, a niestety to mam w planie więc skazany jestem na naprawę.kaliope pisze: 100% racji. Jeśli masz dostęp do narzędzia diagnostycznego to sprobuj jechać na ostrą przejeżdzkę monitorując nasycenie itd. Jeśli nie, i nie wiesz w ogóle co i jak, to jedź na serwis.
Wniosek - zainwestować w OP-COM'a. Takie czasy że wraz z samochodem trzeba mieć "domowy zestaw diagnostyczny".
[ Dodano: Czw Lip 14, 2011 12:11 ]
Taka ciekawostka:
Wypalanie DPF
-
TyphooN
Sprawa załatwiona. Czujnik wymieniony. Z DPF jest OK. Czekam aż załączy się wypalanie.
Dzięki za pomoc.
[ Dodano: Nie Lip 31, 2011 12:02 ]
Właśnie jestem po powrocie z krótkiej (wakacyjnej) trasy. Auto przegonione po autostradzie po wymianie w ASO czujnika. Niespodzianka jest taka, że po osiągnięciu 3000 obr. zapala się ponownie na stałe (do ponownego odpalenia) kontrolka serwisowa, a wypedałowanie daje tym razem ECN 190158. Po ponownym zapłonie, kontrolka się nie zaświeca, chyba że znów dobijemy do 3000 obr. Według mnie wypalanie na trasie się nie załączyło. Z opisu błędu wynika:
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Voltage C-032
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Voltage C-032
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Hose Line Malfunction B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Differential Pressure B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Differential Pressure B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Pressure not Plausible with Barometric Pressure B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Pressure C-032
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Pressure B-031
Reklamować naprawę w ASO, czy to zupełnie coś innego ?
[ Dodano: Pią Sie 19, 2011 12:19 ]
Wymiana przewodu między czujkami - koszt 720 PLN
Dzięki za pomoc.
[ Dodano: Nie Lip 31, 2011 12:02 ]
Właśnie jestem po powrocie z krótkiej (wakacyjnej) trasy. Auto przegonione po autostradzie po wymianie w ASO czujnika. Niespodzianka jest taka, że po osiągnięciu 3000 obr. zapala się ponownie na stałe (do ponownego odpalenia) kontrolka serwisowa, a wypedałowanie daje tym razem ECN 190158. Po ponownym zapłonie, kontrolka się nie zaświeca, chyba że znów dobijemy do 3000 obr. Według mnie wypalanie na trasie się nie załączyło. Z opisu błędu wynika:
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Voltage C-032
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Voltage C-032
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Hose Line Malfunction B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Differential Pressure B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Differential Pressure B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Pressure not Plausible with Barometric Pressure B-031
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Pressure C-032
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Pressure B-031
Reklamować naprawę w ASO, czy to zupełnie coś innego ?
[ Dodano: Pią Sie 19, 2011 12:19 ]
Wymiana przewodu między czujkami - koszt 720 PLN
-
Crazy
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8298Danielsky pisze:Witam wszystkich, dużo porad dzięki wam forumowiczow otrzymałem dzięki czemu moja Zośka śmgała bez zarzutu. Wczoraj zapalają się kontrolka z kluczykiem i gasla jednak dziś pali się już stałe i auto ma tryb serwisowy. Wypedalowany kod błędu ecn 190205 i tylko ten jeden.moja zocha 1.9 120 km. Co dalej z tym fantem mogę zrobić czy naprawa może być kosztowna?
Proszę kolego
Ostatnio zmieniony 23 cze 2016, 12:52 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Danielsky
Siema Crazy dzieki za odpowiedz ten temat już oblukalem i powiem szczerze że może być to kosztowne 😕 w sumie dpf mi ladnie wypala co 900- 1000 km trasy mieszane ale jak to będzie miało tyle kosztować to czy nie lepiej go wywalić
Czy orientuje się ktoś czy może być to spowodowane jakąś usterka mechaniczna np przetarte przewody czy coś w tym stylu?
Czy ktoś może mi podać numer tego czujnika co wchodzi do puszki dpf? Mam już chyba 4 numery GM
Czy orientuje się ktoś czy może być to spowodowane jakąś usterka mechaniczna np przetarte przewody czy coś w tym stylu?
Czy ktoś może mi podać numer tego czujnika co wchodzi do puszki dpf? Mam już chyba 4 numery GM
Ostatnio zmieniony 23 cze 2016, 16:02 przez Danielsky, łącznie zmieniany 2 razy.