Wyrwane ograniczniki drzwi

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darkp1

#16 Post autor: darkp1 »

Ciebie prędzej czy później też sięgnie, każda to ma. Ja nawet nie zauważyłem kiedy to się wyrwało, dopiero zauważyłem bo sie zacząłem zastanawiać co tak w drzwiach strzela.

bojler76

#17 Post autor: bojler76 »

Wyrwany to mało powiedziane nie mogę drzwi zamknąć ani otworzyć, dziura jak stodoła, zamknąłem na siłę.
Potrzebny mi jest schemat rozbiórki drzwi tylnych w zafirze bo przeglądałem sam naprawiam astrę 2 i zafirę i jest to po łepkach opisane a nie chciałbym coś zniszczyć.
Zabrałem się za rozbiórkę ale kiedy zaczęło stawiać opór odpuściłem.

darkp1

#18 Post autor: darkp1 »

1. Wyjmujesz zaślepkę głośnika wysokotonowego, tam odkręcasz śrubkę.
2. Na dole drzwi są 3 śrubki, też odkręcasz.
3. Wyjmujesz przełącznik elektrycznej szyby ( o ile masz) i tam jest śrubka też, jak masz korbkę to ją zdejmujesz.
4. W rączce od drzwi na środku jest gumowa zaślepka, zdejmujesz ją i też odkręcasz śrubkę.
5. Teraz musisz ściągnąć rączkę, ja miałem trochę z tym problemu, musiałem "wbić" śrubokręt na łączeniu i podważyć, wtedy dopiero zeszło.
6. Pod rączką są dwa wkręty.
7. Musisz zdjąć gumową listwę która jest między tapicerką a szybą.
To by było na tyle.
Żeby dostać się do tej dziury od wewnątrz najlepiej jest odkręcić głośnik.
Ja zabierałem się do tego praktycznie bez przygotowania i jakoś poszło.

bojler76

#19 Post autor: bojler76 »

Dzięki wielkie jutro się za to wezmę tylko załatwię sobie kawałek blachy :)

kris

#20 Post autor: kris »

Właśnie dzisiaj zrobiłem u siebie wyrwany ogranicznik. Użyłem kawałka blachy wyciętego w literę C. Tam gdzie było wyrwane zastąpiła blacha przymocowana (od wewnątrz) na śrubę do drzwi i do dolnej śruby mocowania ogranicznika gdzie nie było nic naruszone. Powinno wystarczyć na jakiś czas.
PS. Mam ogranicznik na zbyciu (tylny) jakby kogoś interesowało.

darkp1

#21 Post autor: darkp1 »

jacek2308, mówiłem :mrgreen:

darkp1

#22 Post autor: darkp1 »

jacek2308 pisze:
darkp1 pisze:mówiłem
no cóż cóż miałeś racje ........ :P choć wolałbym byś nie miał racji .........kurcze ciekawe tylko kiedy oryngi przy nagrzewnicy .... :cry:
U mnie oryngi jeszcze są ok, też czekam, że tak powiem ;)

daroo211

#23 Post autor: daroo211 »

Mam ten sam problem z ogranicznikiem. Nie mogę słuchać jak to trzeszczy i przeskakuje mi podczas otwierania i zamykania drzwi. Idę dziś nasmarować przednie to powinno uchronić chociaż na jakiś czas a co do tylnych to do znajomego (blacharz). :(

darkp1

#24 Post autor: darkp1 »

daroo211, tylne drzwi jak masz wyrwane ograniczniki dasz radę zrobić sam, nie jest to zbytnio skomplikowane ;)

daroo211

#25 Post autor: daroo211 »

Nie chce niczego tam podkładać tylko najlepiej to pospawać od spodu, dobrze nasmarować ogranicznik i będzie ok. Ale najpierw trzeba będzie rozebrać cały boczek drzwi

Vegamonter

#26 Post autor: Vegamonter »

Witam.
W mojej zosi od tygodnia cos pukało w tylnych prawych drzwiach co zaczęło mnie niepokoić. Dzisiaj odnalazłem usterke, ktoś u poprzedniego właściciela musiał za mocno otworzyć drzwi i wyrwać ogranicznik. Pytanie jest takie czy da sie jeszcze coś z tym zrobić? :(

Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#27 Post autor: MieHor »

Vegamonter, w tym temacie może znajdziesz odpowiedź na swój problem
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... znik+drzwi

Vegamonter

#28 Post autor: Vegamonter »

Faktycznie poszedłem na łatwizne :lol: Dzięki :piwo:

Boral

#29 Post autor: Boral »

Witam
Poszukuje tylnego ogranicznika do zafiry A z 2000.
kris pisze:Właśnie dzisiaj zrobiłem u siebie wyrwany ogranicznik. Użyłem kawałka blachy wyciętego w literę C. Tam gdzie było wyrwane zastąpiła blacha przymocowana (od wewnątrz) na śrubę do drzwi i do dolnej śruby mocowania ogranicznika gdzie nie było nic naruszone. Powinno wystarczyć na jakiś czas.
PS. Mam ogranicznik na zbyciu (tylny) jakby kogoś interesowało.
kris to jest nadal aktualne? :-)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 08:18 przez Boral, łącznie zmieniany 1 raz.

kris

#30 Post autor: kris »

Tak nadal aktualne. Pogadamy na priv.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”