Wyrwane ograniczniki drzwi
Moderator: Sebu$
Wyrwany to mało powiedziane nie mogę drzwi zamknąć ani otworzyć, dziura jak stodoła, zamknąłem na siłę.
Potrzebny mi jest schemat rozbiórki drzwi tylnych w zafirze bo przeglądałem sam naprawiam astrę 2 i zafirę i jest to po łepkach opisane a nie chciałbym coś zniszczyć.
Zabrałem się za rozbiórkę ale kiedy zaczęło stawiać opór odpuściłem.
Potrzebny mi jest schemat rozbiórki drzwi tylnych w zafirze bo przeglądałem sam naprawiam astrę 2 i zafirę i jest to po łepkach opisane a nie chciałbym coś zniszczyć.
Zabrałem się za rozbiórkę ale kiedy zaczęło stawiać opór odpuściłem.
1. Wyjmujesz zaślepkę głośnika wysokotonowego, tam odkręcasz śrubkę.
2. Na dole drzwi są 3 śrubki, też odkręcasz.
3. Wyjmujesz przełącznik elektrycznej szyby ( o ile masz) i tam jest śrubka też, jak masz korbkę to ją zdejmujesz.
4. W rączce od drzwi na środku jest gumowa zaślepka, zdejmujesz ją i też odkręcasz śrubkę.
5. Teraz musisz ściągnąć rączkę, ja miałem trochę z tym problemu, musiałem "wbić" śrubokręt na łączeniu i podważyć, wtedy dopiero zeszło.
6. Pod rączką są dwa wkręty.
7. Musisz zdjąć gumową listwę która jest między tapicerką a szybą.
To by było na tyle.
Żeby dostać się do tej dziury od wewnątrz najlepiej jest odkręcić głośnik.
Ja zabierałem się do tego praktycznie bez przygotowania i jakoś poszło.
2. Na dole drzwi są 3 śrubki, też odkręcasz.
3. Wyjmujesz przełącznik elektrycznej szyby ( o ile masz) i tam jest śrubka też, jak masz korbkę to ją zdejmujesz.
4. W rączce od drzwi na środku jest gumowa zaślepka, zdejmujesz ją i też odkręcasz śrubkę.
5. Teraz musisz ściągnąć rączkę, ja miałem trochę z tym problemu, musiałem "wbić" śrubokręt na łączeniu i podważyć, wtedy dopiero zeszło.
6. Pod rączką są dwa wkręty.
7. Musisz zdjąć gumową listwę która jest między tapicerką a szybą.
To by było na tyle.
Żeby dostać się do tej dziury od wewnątrz najlepiej jest odkręcić głośnik.
Ja zabierałem się do tego praktycznie bez przygotowania i jakoś poszło.
Dzięki wielkie jutro się za to wezmę tylko załatwię sobie kawałek blachy
Właśnie dzisiaj zrobiłem u siebie wyrwany ogranicznik. Użyłem kawałka blachy wyciętego w literę C. Tam gdzie było wyrwane zastąpiła blacha przymocowana (od wewnątrz) na śrubę do drzwi i do dolnej śruby mocowania ogranicznika gdzie nie było nic naruszone. Powinno wystarczyć na jakiś czas.
PS. Mam ogranicznik na zbyciu (tylny) jakby kogoś interesowało.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Vegamonter, w tym temacie może znajdziesz odpowiedź na swój problem
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... znik+drzwi
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... znik+drzwi
Witam
Poszukuje tylnego ogranicznika do zafiry A z 2000.
Poszukuje tylnego ogranicznika do zafiry A z 2000.
kris to jest nadal aktualne? :-)kris pisze:Właśnie dzisiaj zrobiłem u siebie wyrwany ogranicznik. Użyłem kawałka blachy wyciętego w literę C. Tam gdzie było wyrwane zastąpiła blacha przymocowana (od wewnątrz) na śrubę do drzwi i do dolnej śruby mocowania ogranicznika gdzie nie było nic naruszone. Powinno wystarczyć na jakiś czas.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 08:18 przez Boral, łącznie zmieniany 1 raz.