Problemy związane z użytkowaniem EGR
Moderator: Sebu$
witam jak w temacie. z racki tego ze raczej niezbyt mocny jestem w tych sprawach a czytam ze pare osob z Was sobie z tytm doskonale poradzilo bardzo prosze o pomoc wc reanimacji
.autko zaczelo szarpac i tyla.
silnik 1.8 ben.zagazowany .filtry zmienione .
pojda jeszcze swiece i filtr powietrza.
doczytalem ze wkladacie jaies blaszki przed i po przepustnicy.
bardzo chetnie podjade do kogogs kto robil takie manewry i ma juz doswiadczenie.
Sami wiecie ze jazda skokowa jest raczej malo atrakcyjna :}
gdyby ktos z Was byl w stanie pomoc oczywiscie gratyfikacje przewidziane :} bede niezmiernie wdzieczny.
pozdrawiam i czekam na wiesci.. Andrzej
jakby cos podaje tel. 504147785
.autko zaczelo szarpac i tyla.
silnik 1.8 ben.zagazowany .filtry zmienione .
pojda jeszcze swiece i filtr powietrza.
doczytalem ze wkladacie jaies blaszki przed i po przepustnicy.
bardzo chetnie podjade do kogogs kto robil takie manewry i ma juz doswiadczenie.
Sami wiecie ze jazda skokowa jest raczej malo atrakcyjna :}
gdyby ktos z Was byl w stanie pomoc oczywiscie gratyfikacje przewidziane :} bede niezmiernie wdzieczny.
pozdrawiam i czekam na wiesci.. Andrzej
jakby cos podaje tel. 504147785
Witam.
Czy możecie koledzy porównać w EPC numery części EGR dla silników Z16XE i X16XEL (chodzi o to żeby sprawdzić czy są takie same - planuję zakupić emulator, tylko nikt nie ma pewności czy będzie działał).
Wiem że na forum są jeszcze inne zainteresowane osoby więc informacja może być przydatna dla wszystkich borykających się z EGR (sam mam zaślepiony ale po 2 latach wybija CHECK więc coś trza z tym zrobić).
Dla zainteresowanych sprawą EGR, sprawę rozwiązałem następująco:
- EGR w Z16XE różni się od X16XEL
- kiedyś otrzymałem informacje że EGR można na stałe odłączyć przez TECH2 w serwisie Opla (mają dostęp do bazy danych z najnowszymi programami do kompa), więc byłem i potwierdzam, że jest to możliwe ale w silniku starszym niż Z16XE (czyli X16XEL da radę)
- emulator z allegro prawdopodobne nie będzie działał w Z16XE (do sprawdzenia) więc zamówiłem zamiennik EGR za 180zł w piątek montuję
Edit: 23.05.11
Zamontowałem i potwierdzam poprawną pracę. Zrobiłem przez weekend 600km i wszystko w porządku. Producent bliżej nieokreślony.
Czy możecie koledzy porównać w EPC numery części EGR dla silników Z16XE i X16XEL (chodzi o to żeby sprawdzić czy są takie same - planuję zakupić emulator, tylko nikt nie ma pewności czy będzie działał).
Wiem że na forum są jeszcze inne zainteresowane osoby więc informacja może być przydatna dla wszystkich borykających się z EGR (sam mam zaślepiony ale po 2 latach wybija CHECK więc coś trza z tym zrobić).
Dla zainteresowanych sprawą EGR, sprawę rozwiązałem następująco:
- EGR w Z16XE różni się od X16XEL
- kiedyś otrzymałem informacje że EGR można na stałe odłączyć przez TECH2 w serwisie Opla (mają dostęp do bazy danych z najnowszymi programami do kompa), więc byłem i potwierdzam, że jest to możliwe ale w silniku starszym niż Z16XE (czyli X16XEL da radę)
- emulator z allegro prawdopodobne nie będzie działał w Z16XE (do sprawdzenia) więc zamówiłem zamiennik EGR za 180zł w piątek montuję
Edit: 23.05.11
Zamontowałem i potwierdzam poprawną pracę. Zrobiłem przez weekend 600km i wszystko w porządku. Producent bliżej nieokreślony.
witam mam mały problem wycieka olej z egieru przez mały otwór. Nie wiem czy turbo tak puszcza olej czy zawór podajcie porady silnik x20DTL 82KM
nowa122
- Samer
- Bywalec
- Imię: Darek
- Auto: 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Zgadzam się z kolegami, że EGR jest do wymiany ale czy wymiana rozwiąże problem. Chwilowo na pewno tak.
Na allegro jest/była firma która oferuje regenerację zaworu. Wysyłasz do nich zawór, a oni wysyłają inny, sprawny już po regeneracji. Jest też druga opcja. Można wysłać kasę za zawór oraz zaliczkę zwrotną w postaci 150 zł Po czym firma wysyła zawór, a my odsyłamy uszkodzony i otrzymujemy zwrot zaliczki (zwracają na podany nr konta). To jest dobra opcja dla osób które nie mogą pozwolić sobie na postawienie auta na więcej niż 1 dzień.
Jest jeszcze jedna sprawa. Przed wymianą EGR trzeba zająć się problemem, skąd się bierze się w nim ten olej. Olej może ponownie rozszczelnić EGRa. Więc czy jest sens wydawać kasę na zawór który może zostać znów uszkodzony.
Pozdrawiam
Na allegro jest/była firma która oferuje regenerację zaworu. Wysyłasz do nich zawór, a oni wysyłają inny, sprawny już po regeneracji. Jest też druga opcja. Można wysłać kasę za zawór oraz zaliczkę zwrotną w postaci 150 zł Po czym firma wysyła zawór, a my odsyłamy uszkodzony i otrzymujemy zwrot zaliczki (zwracają na podany nr konta). To jest dobra opcja dla osób które nie mogą pozwolić sobie na postawienie auta na więcej niż 1 dzień.
Jest jeszcze jedna sprawa. Przed wymianą EGR trzeba zająć się problemem, skąd się bierze się w nim ten olej. Olej może ponownie rozszczelnić EGRa. Więc czy jest sens wydawać kasę na zawór który może zostać znów uszkodzony.
Pozdrawiam
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Nie chwilowo a do chwili ponownego uszkodzenia.Samer pisze:Zgadzam się z kolegami, że EGR jest do wymiany ale czy wymiana rozwiąże problem. Chwilowo na pewno tak.
No piszemy skąd sie bierze ten olej np przepuszcza turbo,odpowietrzenie z pokrywy zaworów ale to we wszystkich puszcza a trzpień egr jest wytarty,luźny i ciśnienie doładowania wtłacza tamtędy olej,a zatkać tego otworu nie można bo wtedy podciśnienie nie otworzy egr.Samer pisze:Jest jeszcze jedna sprawa. Przed wymianą EGR trzeba zająć się problemem, skąd się bierze się w nim ten olej.
witam ! mam problemik z zaworem egr , czyscilem go 2 m-ce temu bo szarpalo silnikiem jakis czas bylo ok teraz znow to samo w zwiazku z tym pytanko czy on juz sie nadaje do wymiany ? / gdy nim poruszam to slychac jak :chodzi lata ?: za slaba sprezyna ? czy ta mala srubka od spodu to jest od regulacji ? bo krece nia ale bez rezultatu ? pozdro
[ Dodano: Pon Maj 30, 2011 21:06 ]
panowie ! cos na temat tego egr u !? wymieniac ? ktos ma jakies uwagi ? cos kiedys moze ktos przy tym grzebal ? regenerował ?
[ Dodano: Pon Maj 30, 2011 21:06 ]
panowie ! cos na temat tego egr u !? wymieniac ? ktos ma jakies uwagi ? cos kiedys moze ktos przy tym grzebal ? regenerował ?
-
- Mieszkaniec
- Model:
Zamontowałem nowy EGR bo stary po czyszczeniu nadal sprawiał problemy. Ale po tej zmianie silnik nie odpala... Jaka może być tego przyczyna? Rozrusznik itd kręci bez problemu. przed wymianą odpalał na dotyk.