Problemy z użytkowaniem wycieraczek przednich

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pawel 237

#106 Post autor: pawel 237 »

mam problem opel zafira 20 dti 2003 r wycieraczki przedniej szyby nie działa ruch praca przerywana i po naciśnięciu spryskiwaczy ruch szybki ok ale po przełączeniu z szybkiego na przerywaną prace wycieraczki pozostają w obojętnej pozycji czy to wina jest jakiegoś przekaznika czasowego

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#107 Post autor: Harry200 »

Za prace przerywaną odpowiada przekaźnik,drugi rząd od góry,trzeci od lewej,jego czasowa praca sterowana jest z modułu multitimer..

pawel 237

#108 Post autor: pawel 237 »

H,Łajszczak kolego to dlaczego wycieraczki po przełączeniu z szybkiego biegu na przerywaną prace wycieraczki nie idą w pozycję wyjściową tylko zostają gdzieś w pozycji podczas przełączenia i co ma wtedy do tego czasowy

Harry200
Zafiromaniak
#109 Post autor: Harry200 »

A to źle Cię zrozumiałem, ;) za to żeby wycieraczki wracały odpowiedzialny jest styk który znajduje się w przekładni silniczka wycieraczek.Po zdjęciu pokrywy przekładni ślimakowej ukaże się styk który jest zamykany-otwierany przez krzywkę i on realizuje powrót wycieraczek do pozycji spoczynkowej,to jest dość częsta usterka w tych mechanizmach..

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#110 Post autor: Dziadek13 »

Jak pisze @H,Łajszczak należy poczyścić ślizgi.
Obrazek
Fotki znalezione w necie.

mmart

#111 Post autor: mmart »

Obrazek

nie wiem jak to inaczej nazwać :)

większy

p.s. coś strasznie długo się ładuje z dropboxa
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 11:08 przez mmart, łącznie zmieniany 1 raz.

kubik_CDTi

#112 Post autor: kubik_CDTi »

Znam to :cry:
Po zmianie szyby źle ustawili wycieraczki i spotkały mi się tak samo przy 120km/h.

Anony Mous

#113 Post autor: Anony Mous »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: miałem to samo w zimie jak żona pozostawiła samochód na włączonych wycieraczkach. Ja wsiadałem, wycieraczki były przymarznięte i nawet nie skojarzyłem ale po chwili jak się rozmroziły to już wszystko było jasne :lol: :lol: :lol:

mmart

#114 Post autor: mmart »

hmm a co takiego ustawić w wycieraczkach żeby było dobrze :) w sumie i tak musze zmienić :)

kubik_CDTi

#115 Post autor: kubik_CDTi »

mmart pisze:hmm a co takiego ustawić w wycieraczkach żeby było dobrze :) w sumie i tak musze zmienić :)
Zdejmowali i potem,źle osadzili na wieloklinie.

Harry200
Zafiromaniak
#116 Post autor: Harry200 »

Trzeba zdemontować ramienia z wieloklinów włączyć i wyłączyć wycieraczki a następnie zamontować ramiona na samym dole..

kubik_CDTi

#117 Post autor: kubik_CDTi »

No u mnie zrobili tak,że nie było ich widać na szybie,bo się chowały pod maską były za nisko i potem bach.

Harry200
Zafiromaniak
#118 Post autor: Harry200 »

Trzeba ich założyć na dole żeby wycieraczki były równolegle do siebie..

Michał0123

#119 Post autor: Michał0123 »

A ja mam problem tego typu ze na poczatku wycieraczki na najszybszej pozycji ruszaly sie jak by chcialy a nie mogly a na najwolniejszej wogole....teraz wogole nie dzialaja....Jak moze byc tego przyczyna???

Harry200
Zafiromaniak
#120 Post autor: Harry200 »

Najprędzej zatarły się na trzpieniach do których są mocowane ramienia wycieraczek,trzeba wymontować cały mechanizm ,powyciągać sworznie z obudowy ,oczyścić i nasmarować,na forum jest opis jak to zrobić,jeden Kolega nawet zamocował kalamitkę żeby można od czasu do czasu posmarować...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”