[FAQ]wypalanie DPF-u
no to kolego tam równie dobrze może być 200tyś. Aso nie ma żadnej możliwości odczytać prawdziwego przebiegu ze sterownika jeśli magik zmienił. Zostałeś niedoinformowany przez baranów w ASO. Z ciekowości bym zadzwonił tutaj:mariano76 pisze:przebieg zczytany ze sterownika i z licznika.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1936
Wprawdzie to już czerwiec, ale zabierz rodzinę i Zosię na sobotnią majówkę. Najpierw ją (Zosię) zagrzej trochę, a potem daj pojechać po drodze jakieś 20-30 kilometrów.
Ja obstawiam, że twój samochód nie potrafi dokończyć wypalania filtra, stąd takie szalone chwilowe spalanie.
Moja gdy ostatnio się wypalała, to kiedy zatrzymałem się pokazywała spalanie 5,6 l/h (normalnie 0,8) Ale wtedy nie czekam co się stanie, wiem, że trzeba nie gasić tylko dać jej dokończyć ten proces. Więc należy jej się jeszcze minimum 10 minut jazdy na obrotach 2-3 tyś. Tak żeby po zatrzymaniu spalanie było na normalnym poziomie.
Ja obstawiam, że twój samochód nie potrafi dokończyć wypalania filtra, stąd takie szalone chwilowe spalanie.
Moja gdy ostatnio się wypalała, to kiedy zatrzymałem się pokazywała spalanie 5,6 l/h (normalnie 0,8) Ale wtedy nie czekam co się stanie, wiem, że trzeba nie gasić tylko dać jej dokończyć ten proces. Więc należy jej się jeszcze minimum 10 minut jazdy na obrotach 2-3 tyś. Tak żeby po zatrzymaniu spalanie było na normalnym poziomie.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W moim przypadku silnik Z19DT 120KM - wypala się do 18-20% - zawsze, przebiegi są różne w zależności od trybu - miasto lub poza miastem.
Przebieg pomiędzy wypaleniami nie miał wpływu na % oczyszczenia filtra.
Przebieg pomiędzy wypaleniami nie miał wpływu na % oczyszczenia filtra.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam. Wypalanie rozpoczęło się na postoju w korku. Tzn. usłyszałem głuche huczenie spod samochodu. Obroty wzrosły do 950 i spalanie skoczyło z 0,5 do 1,4l/h.
w Testmode inj-rc wzrosło z 0,122 ml/s do 1,422. Trwało to ok. 4-5 minut potem obroty spadły do 750 i spalanie też wróciło do normy. Ostatnie wypalanie miało miejsce 1200 km wstecz.
w Testmode inj-rc wzrosło z 0,122 ml/s do 1,422. Trwało to ok. 4-5 minut potem obroty spadły do 750 i spalanie też wróciło do normy. Ostatnie wypalanie miało miejsce 1200 km wstecz.