Niepoprawna praca silnika - Diesel
Moderator: Sebu$
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Jak patrze w instrukcję mojej Vectry to tam pisze, że zalecany jest 5W-30, a samochodzik z 1999.
Natomiast w instrukcji Zafiry z 2003 zalecany jest 10W-30.
I na takich zalecanych olejach firmowanych przez GM moje pojazdy jeżdżą od zawsze.
I oczywiście szklaneczki ani nie pukną (czasami odezwą się z rana w Vektrze na sakundkę)
A kiedy ta zmiana w polityce GM nastąpiła ?mattai pisze:... Nie dziwi mnie zatem zmiana 5w40 na 5w30 przez GM
Jak patrze w instrukcję mojej Vectry to tam pisze, że zalecany jest 5W-30, a samochodzik z 1999.
I na takich zalecanych olejach firmowanych przez GM moje pojazdy jeżdżą od zawsze.
I oczywiście szklaneczki ani nie pukną (czasami odezwą się z rana w Vektrze na sakundkę)
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Ja w dokumentacji miałem wszędzie 5w40 , i taki ponoć był lany bo to jakoś tam w ASO sprawdzili. A jak ostatnio wymieniałem to mechanicy mówili że opel zmienia normę ...ale dokładnie kiedy to nastąpiło to nie odpowiem...nie wnikałem
Jeżeli chodzi o dzwięki silnika to raczej nie narzekam, klekocik który się wydobywa jest raczej przyjemny, na zimno to troszkę głośniejszy ale to przez ileś sekund zanim się dosmaruje co trzeba. Wszystko gra od czasu rozwiązania problemów związanych z tym wątkiem
Jeżeli chodzi o dzwięki silnika to raczej nie narzekam, klekocik który się wydobywa jest raczej przyjemny, na zimno to troszkę głośniejszy ale to przez ileś sekund zanim się dosmaruje co trzeba. Wszystko gra od czasu rozwiązania problemów związanych z tym wątkiem
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Dek, mattai, jeżeli chodzi o różnicę pomiędzy tymi dwoma wykładnikami....to bym się nie przejmował....przy naszym klimacie...jeden i drugi jest ok...i różni się tylko tym 30 i 40, czyli maksymalną temp otoczenia (+ oczywiście normy producenckie).
Takze tu nie robił bym afery....IMHO ważniejszym czynnikiem jest tu cyfra przed "w"
Takze tu nie robił bym afery....IMHO ważniejszym czynnikiem jest tu cyfra przed "w"
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
No w mojej z 1999 instrukcja mówi tak.Dek pisze: Jak patrze w instrukcję mojej Vectry to tam pisze, że zalecany jest 5W-30, a samochodzik z 1999.
Dodam że olej 10W30 to nie syntetyk tylko olej hydrokrakowany 80% minerała i 20% dodatków uszlachetniających.
Hydrokrakowane (HC) oleje silnikowe
Hydrokrakowane oleje silnikowe to mineralne oleje bazowe, które zostały poddane złożonej obróbce technologicznej. Zawierają one niewielką ilość komponentów syntetycznych. Typowymi dla nich oznakowaniami lepkości są: SAE 10 W-40.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 23:08 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Bywalec
Kolego Dziadek13, coś mi się ta instrukcja nie zgadza.
Ty masz Zafirkę z 1999, a olej serii Dexos 2 jest na rynku od 4 lat (+/- 2 lata) zaledwie.
Więc coś nie tak z tą instrukcją - z nowszego modelu jest.
Ty masz Zafirkę z 1999, a olej serii Dexos 2 jest na rynku od 4 lat (+/- 2 lata) zaledwie.
Więc coś nie tak z tą instrukcją - z nowszego modelu jest.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 23:06 przez Dek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
Prawdę mówiąc ostatni wpis w książce serwisowej np: z mojej Vectry jest z dnia 10.06.2000.Woytas pisze:Dek, przede wszystkim...co masz w książce serwisowej??
O i tu ciekawostka .... wlany w ASO 5W-40 - teraz zauważyłem. Ale od tego czasu samochodzik nie gościł w ASO. Za to mam robione, przeze mnie, notatki co i kiedy robiłem. Stąd wiem, że lałem już tylko 5w-30 (a dokładniej od 22.05.2001).
A Zafira, no cóż, Żabojad nie dał książki serwisowej, ale odkąd w PL to cały czas 10W-30 GM....chwila chwila.... a jednak GM 10W-40 (że też chciało mi się iść do garażu to sprawdzić ).
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja mam taki mieć olej jak w tej książce instrukcje mam po niemiecku więc porównałem i sie zgadza.Dek pisze:Kolego Dziadek13, coś mi się ta instrukcja nie zgadza.
Tu jest z instrukcji 2001 r.
Tak więc 10W30 jest w nowszej wersji dopuszczany ale w ostateczności (albo) więc kto byl lał do nowego silnika olej mineralny
Hydrokrakowany.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2011, 09:29 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
Prawdę mówiąc jedyne ubytki oleju miałem z powodu nieszczelnych przelewów. Poza tym ubytek oleju jest niezauważalny w skali 10kkm. Prawdę mówiąc boję się wrócić do 5W-.. bo się troszeczkę naczytałem na temat konsekwencji z tym związanych.Woytas pisze:Dek,
\ a brała ponad normę? że musiałeś 10 zalać?
Bo po FL 10w , znaczy, IMHO, że już miała sporo kkm'ów nalatane. Wróć na 5w, jak stwierdzisz, zę łyka ponad normę to zostań na 10w
pozdr
Hm, nie wiem czy należę do mniejszości ale ja w silniki z 1999 (benzyna 155 kkm ) mam 5W (syntetyk), a w nowszym z 2003 (dizel 195kkm) mam 10W (pół.... e nie ..1/4 syntetyk ).Dziadek13 pisze: Tak więc 10W30 jest w nowszej wersji dopuszczany ale w ostateczności (albo) więc kto byl lał do nowego silnika olej mineralny
Hydrokrakowany.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 23:35 przez Dek, łącznie zmieniany 1 raz.