Świeci kontrolka "check engine" wraz z TC
Moderator: Sebu$
skoro tak mnie przekonujesz ze to nie to to moze masz jakis sensowny powód dlaczego moje autko tak sie zachowuje czytałem na forum o cewka i objawach ich usterek i umnie własnie tak sie dzieje jak koledzy opisywali ale jak masz jakiis pomysł to bede wdzieczny za pomoc? mam zamiar jechac nad morze ale narazie moja zosia mi fiksuje i zależy mi na czasie.pozdrawiam
Do niczego cię nie przekonuję tylko daję ci do myślenia czy ma sens kupować coś co nie jesteś pewny aby to było to. Takim sposobem w krótkim czasie będziesz mógł wymienić połowę osprzętu a przyczyny dalej się nie pozbędziesz.
Zawsze możesz się umówić z kim z pobliska na chwilową podmiankę w celu próby wyeliminowania problemu. A teraz tak jak napisał daro105 sprawdź tą przepływkę.
Zawsze możesz się umówić z kim z pobliska na chwilową podmiankę w celu próby wyeliminowania problemu. A teraz tak jak napisał daro105 sprawdź tą przepływkę.
spider ja mialem to samo od jakis 2 tygodni.Wymienilem swiece na Ngk-V line.pozniej wyczyscilem przepustnice,dalej mialem to samo,dzis zmienilem cewke(Valeo) i dalej to samo.ze mnie krew zalewala to malo powiedziane.Dopiero po konsultacji tele z kuzynem,ktory kazal mi sprawdzic kable na wtryskach okazalo sie ze na 1 garze mam peknieta wtyczke i jak sie autko troche zagrzalo to ona sie wysowala.docisnalem zamocowalem i Zoska smiga jak ta lala!!!
Troszke kasiory poszlo na darmo ale za tydzien urlop wiec moge cisnac na spokojnie.Juz mnie chyba niczym nie zaskoczy,
Troszke kasiory poszlo na darmo ale za tydzien urlop wiec moge cisnac na spokojnie.Juz mnie chyba niczym nie zaskoczy,
Mialem dzisiaj bardzo podobnie. Siedze teraz nad morzem i leje jak z cebra . Chcialem podskoczyć do Jarosławca na obiad, odpalam auto a tu świeci się kontrolka CHECK i TC. Mam nawigację garmina z modulem ECOROUTE HD więc od razu sprawdzam błąd i widzę “błąd cewki zapłonowej“ ( w wolnym tłumaczeniu). Skasowałem błąd i po chwili wyskoczył ponownie. Znowu kasacja i spokój. Założyłem, że wilgoć gdzieś wlazła i jak się nagrzał to wydobrzał, ale sprawdzę tę wtyczkę od DIS‘a.
Witam.
Mam problem ze świecącą się kontrolką autka z kluczykiem:
Po odpaleniu po kilkunastu sekundach zaświeca się ta kontrolka, po podniesieniu obrotów do >1500 i zdjęciu nogi z gazu za ~10 sekund gaśnie.
Później zapala się gdy silnik będzie chodził na biegu jałowym np. przy postoju na światłach, po chwili jednak gaśnie. Nie jest to jednak regułą, czasami w ciągu dnia nie świeci więcej jak 1x, innym razem kilkukrotnie w ciągu dnia.
Przy świecącej kontrolce silnik nie ma mocy (jest w trybie awaryjnym) ale świecenie to trwa max minutę.
Przejechałem już 4 000km, ubyło ~1-2mm oleju na bagnecie (Shell Helix 10W40). Turbo jest suche, natomiast jest lekki nalot oleju na kolanku wlotu powietrza do intercoolera.
Spotkał się ktoś z Was z takimi objawami "check'a"?
Mam problem ze świecącą się kontrolką autka z kluczykiem:
Po odpaleniu po kilkunastu sekundach zaświeca się ta kontrolka, po podniesieniu obrotów do >1500 i zdjęciu nogi z gazu za ~10 sekund gaśnie.
Później zapala się gdy silnik będzie chodził na biegu jałowym np. przy postoju na światłach, po chwili jednak gaśnie. Nie jest to jednak regułą, czasami w ciągu dnia nie świeci więcej jak 1x, innym razem kilkukrotnie w ciągu dnia.
Przy świecącej kontrolce silnik nie ma mocy (jest w trybie awaryjnym) ale świecenie to trwa max minutę.
Przejechałem już 4 000km, ubyło ~1-2mm oleju na bagnecie (Shell Helix 10W40). Turbo jest suche, natomiast jest lekki nalot oleju na kolanku wlotu powietrza do intercoolera.
Spotkał się ktoś z Was z takimi objawami "check'a"?
Nie sczytywałem, bo mój majster nie ma kompa.
Możesz rozjaśnić mi ten wątek z podciśnieniem?
Majster mówił mi, że trzeba będzie przeczyścić zawór sterujący włączaniem turbo - o to chodzi?
Jestem świerzak w dieslach, jest to w prawdzie mój 5-ty samochód ale pierwszy diesel. Zawsze wcześniej było Pb i LPG.
Możesz rozjaśnić mi ten wątek z podciśnieniem?
Majster mówił mi, że trzeba będzie przeczyścić zawór sterujący włączaniem turbo - o to chodzi?
Jestem świerzak w dieslach, jest to w prawdzie mój 5-ty samochód ale pierwszy diesel. Zawsze wcześniej było Pb i LPG.