[B]Problemy związane z przepustnicą

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#16 Post autor: scaniairizar »

gosia, a czy to auteczko jest jeszcze na gwarancji ?

i kim jest ten miejscowy spec ?:>
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

gosia

#17 Post autor: gosia »

scaniairizar pisze:gosia, a czy to auteczko jest jeszcze na gwarancji ?

i kim jest ten miejscowy spec ?:>
Witam!Niestety nie jest na gwarancji!A miejscowy spec,czyli mechanik,który podobno ma doswiadczenie w temacie Opel 1.9 Cdti.Ale to się dopiero okaże w sobotę!Także jakby co to dam namiary!Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#18 Post autor: scaniairizar »

jesli nie jest na gwarancji to mozna w sumie sobie oszczędzic tych 'specjalistów' w Krakowie znam przynajmniej dwóch solidnych, u których sam robie swojego (kiedy nie mam czasu)
it's forfit śwagier!

gosia

#19 Post autor: gosia »

Ja dotychczas jeździłam do Marimexu zaraz przy wjeździe do Krk.No ale koszty dosyć spore!Generalnie miałam tylko wymianę filtra paliwa i wymianę świecy żarowej jak do tej pory !No ale teraz zaczęło się dziać!Jestem jednak dobrej myśli!Szkoda byłoby się rozstać z tą bryczką!Aczkolwiek jestem na nią obrażona chwilowo!Ale jak masz jakichś dobrych specjalistów to muszę się do Ciebie uśmiechnąć........ ;) gdyby coś poszło nie tak z tym moim specem?!

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#20 Post autor: scaniairizar »

nie ma problemu, do mnie nawet nie trzeba sie uśmiechać, a i tak pomogę ;)
i nie rozstawaj sie ze sprzętem, bo to bardzo dobry samochód ;) w wolnej chwili zaprezentuj w dziale garaż, jesli oczywiscie zechcesz :)
it's forfit śwagier!

Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

Mała poprawka tego co napisałem wcześniej.Nie wiem dlaczego ale ubzdurałem sobie,że masz 150KM motor a teraz widze w opisie 120KM.Więc ta podkładka z tego linku http://sklep.k-tak.pl/za%C3%82%C5%9Alep ... 3c0d0e74c1 nie jest do Twojego EGR-a,bo masz troszkę inny.Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

gosia

#22 Post autor: gosia »

Ok!Spoko!Jeszcze nie zamawiałam, więc dzięki za info!Pozdrawiam!

--scalone--
scaniairizar pisze:nie ma problemu, do mnie nawet nie trzeba sie uśmiechać, a i tak pomogę ;)
i nie rozstawaj sie ze sprzętem, bo to bardzo dobry samochód ;) w wolnej chwili zaprezentuj w dziale garaż, jesli oczywiscie zechcesz :)

Dzięki!Właśnie próbuję od godziny dodać zdjęcia, ale coż na razie bezskutecznie!Także ciepliwości!

//prosił bym o zapoznanie się z guzikiem "edytuj" //BajBus
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 12:02 przez gosia, łącznie zmieniany 1 raz.

HappySales77

#23 Post autor: HappySales77 »

Chłopaki mają racje, ASO sobie odpuść, jest tak jak koledzy wspomnieli w ASO to tylko kompa umieją podpiąć stwierdzić błędy i wymieniać, wymieniać i jeszcze raz wymieniać, bo naprawić to trzeba umieć i myśleć. Niestety dobrzy mechanicy już dawno z ASO pouciekali i robią na własne konto a jak ma dobrą opinie to się od roboty opędzić nie może. Więc w ASO siedzi kto uczeń i pierdoła, jeden sie uczy a drugi tylko tego kompa umie podpinać :). Niech ktoś Ci wskaże dobrego uczciwego mechanika, a najlepiej pojedzie z Tobą na "zapoznanie" później będziesz już sama tam jeździć a gość zadba o twój furgon

gosia

#24 Post autor: gosia »

Dzięki!Właśnie teraz to już wiem i się przykładnie stosuję!Jutro odstawiam bryczkę do mechanika i mam nadzieję,że w sobotę ją odbiorę -całą i zdrową!I oby to czyszczenie pomogło!Pozdrawiam!

--scalone--

Witam!Bryczka odebrana.Wszystko przeczyszczone.Koszt 150 zł, więc spoko,tylko ciekawe na jak długo to wszystko pomoże i jaki następnym razem problem wyskoczy???Tymczasem... chłopaki,dzięki za porady!

--scalone--

Witam ponownie!Jednak nie na długo to czyszczenie EGR pomogło,bo raptem mija tydzień a tu dzisiaj witaj kontrolko autko z kluczykiem !Błąd 04005A -czyli nieprawidłowy sygnał zaworu EGR .I teraz pytanie- co dalej ,czy to już oznacza,że lepiej wymienić ten cholerny zawór,czy znów czyszczenie,no ale ile razy można to czyścić????Jakieś pomysły????

//scaliłem posty
Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 00:42 przez gosia, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#25 Post autor: Lorry »

Mam pomysła: Wiem że kolega jabolkg przy wymianie klap wirowych (Ciebie to nie dotyczy) wymieniał wkłądkę EGRa z Oplowskiej na Fiatowską i przynajmniej w Vectrze C to działa, a że silnik generalnie ten sam to myslę że można by coś takiego spróbować. W Oplach ta wkładka jest jakaś trochę dziwna, zmiana na Fiatową likwiduje problemy z EGR. Koszt niewielki, po szczegóły proponuje kontakt z jabolkg ;)

Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

Jak co tydzień masz płacić 150zł za czyszczenie to faktycznie chyba lepiej zainwestować w nowy...koszt ok 500zł na alledrogo.

Podjedź raz jeszcze do tego mechanika,który czyścił i zapytaj czy nie powtórzy usługi w ramach reklamacji.

Lorry o jakiej wkładce piszesz?

vorny

#27 Post autor: vorny »

imalas

#28 Post autor: imalas »

gosia pisze:Witam ponownie!Jednak nie na długo to czyszczenie EGR pomogło,bo raptem mija tydzień a tu dzisiaj witaj kontrolko autko z kluczykiem !Błąd 04005A -czyli nieprawidłowy sygnał zaworu EGR .I teraz pytanie- co dalej ,czy to już oznacza,że lepiej wymienić ten cholerny zawór,czy znów czyszczenie,no ale ile razy można to czyścić????Jakieś pomysły????
Dodaj do paliwa dodatek STP (koncentrat) do czyszczenia wtryskiwaczy, dla wielu to pomogło!, a nikomu nie zaszkodziło!

gosia

#29 Post autor: gosia »

Dzięki Wam chłopaki za pomoc- tylko teraz tak, czy ta wkładka to nie jest czasami ta zaślepka o której mówił Marki wcześniej i ona jest do 150km a nie do 120km??Bo wygląda podobnie ????

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#30 Post autor: Lorry »

No niby jest do 150KM, ale:

Niektóre z 120 są w rzeczywistości zdławionymi komputerowo 150, czyli też mają 16 zaworów i wszystko inne ale mają inny program sterujacy silinikiem
i dlatego na zasadzie analogii można by to próbować zastosować. Z pytaniem proponuje się zrócić do jabolkg bo jest to chyba jedna z niewielu osób która tak prześwietliła te silniki i wiele rozwiązań testował na sobie i ma sporą wiedze na ten temat. Jest on również zarejestrowany na naszym forum ;)

Wydaje mi się ze EGRy są identyczne w obu wersjach silnika wiec zaszkodzić raczej nie zaszkodzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”