[B]Problemy związane z przepustnicą
- scaniairizar
- Mieszkaniec
- Model:
Witam!Niestety nie jest na gwarancji!A miejscowy spec,czyli mechanik,który podobno ma doswiadczenie w temacie Opel 1.9 Cdti.Ale to się dopiero okaże w sobotę!Także jakby co to dam namiary!Pozdrawiam!scaniairizar pisze:gosia, a czy to auteczko jest jeszcze na gwarancji ?
i kim jest ten miejscowy spec ?:>
- scaniairizar
- Mieszkaniec
- Model:
Ja dotychczas jeździłam do Marimexu zaraz przy wjeździe do Krk.No ale koszty dosyć spore!Generalnie miałam tylko wymianę filtra paliwa i wymianę świecy żarowej jak do tej pory !No ale teraz zaczęło się dziać!Jestem jednak dobrej myśli!Szkoda byłoby się rozstać z tą bryczką!Aczkolwiek jestem na nią obrażona chwilowo!Ale jak masz jakichś dobrych specjalistów to muszę się do Ciebie uśmiechnąć........ gdyby coś poszło nie tak z tym moim specem?!
- scaniairizar
- Mieszkaniec
- Model:
Mała poprawka tego co napisałem wcześniej.Nie wiem dlaczego ale ubzdurałem sobie,że masz 150KM motor a teraz widze w opisie 120KM.Więc ta podkładka z tego linku http://sklep.k-tak.pl/za%C3%82%C5%9Alep ... 3c0d0e74c1 nie jest do Twojego EGR-a,bo masz troszkę inny.Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Ok!Spoko!Jeszcze nie zamawiałam, więc dzięki za info!Pozdrawiam!
--scalone--
Dzięki!Właśnie próbuję od godziny dodać zdjęcia, ale coż na razie bezskutecznie!Także ciepliwości!
//prosił bym o zapoznanie się z guzikiem "edytuj" //BajBus
--scalone--
scaniairizar pisze:nie ma problemu, do mnie nawet nie trzeba sie uśmiechać, a i tak pomogę
i nie rozstawaj sie ze sprzętem, bo to bardzo dobry samochód w wolnej chwili zaprezentuj w dziale garaż, jesli oczywiscie zechcesz
Dzięki!Właśnie próbuję od godziny dodać zdjęcia, ale coż na razie bezskutecznie!Także ciepliwości!
//prosił bym o zapoznanie się z guzikiem "edytuj" //BajBus
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 12:02 przez gosia, łącznie zmieniany 1 raz.
Chłopaki mają racje, ASO sobie odpuść, jest tak jak koledzy wspomnieli w ASO to tylko kompa umieją podpiąć stwierdzić błędy i wymieniać, wymieniać i jeszcze raz wymieniać, bo naprawić to trzeba umieć i myśleć. Niestety dobrzy mechanicy już dawno z ASO pouciekali i robią na własne konto a jak ma dobrą opinie to się od roboty opędzić nie może. Więc w ASO siedzi kto uczeń i pierdoła, jeden sie uczy a drugi tylko tego kompa umie podpinać . Niech ktoś Ci wskaże dobrego uczciwego mechanika, a najlepiej pojedzie z Tobą na "zapoznanie" później będziesz już sama tam jeździć a gość zadba o twój furgon
Dzięki!Właśnie teraz to już wiem i się przykładnie stosuję!Jutro odstawiam bryczkę do mechanika i mam nadzieję,że w sobotę ją odbiorę -całą i zdrową!I oby to czyszczenie pomogło!Pozdrawiam!
--scalone--
Witam!Bryczka odebrana.Wszystko przeczyszczone.Koszt 150 zł, więc spoko,tylko ciekawe na jak długo to wszystko pomoże i jaki następnym razem problem wyskoczy???Tymczasem... chłopaki,dzięki za porady!
--scalone--
Witam ponownie!Jednak nie na długo to czyszczenie EGR pomogło,bo raptem mija tydzień a tu dzisiaj witaj kontrolko autko z kluczykiem !Błąd 04005A -czyli nieprawidłowy sygnał zaworu EGR .I teraz pytanie- co dalej ,czy to już oznacza,że lepiej wymienić ten cholerny zawór,czy znów czyszczenie,no ale ile razy można to czyścić????Jakieś pomysły????
//scaliłem posty
--scalone--
Witam!Bryczka odebrana.Wszystko przeczyszczone.Koszt 150 zł, więc spoko,tylko ciekawe na jak długo to wszystko pomoże i jaki następnym razem problem wyskoczy???Tymczasem... chłopaki,dzięki za porady!
--scalone--
Witam ponownie!Jednak nie na długo to czyszczenie EGR pomogło,bo raptem mija tydzień a tu dzisiaj witaj kontrolko autko z kluczykiem !Błąd 04005A -czyli nieprawidłowy sygnał zaworu EGR .I teraz pytanie- co dalej ,czy to już oznacza,że lepiej wymienić ten cholerny zawór,czy znów czyszczenie,no ale ile razy można to czyścić????Jakieś pomysły????
//scaliłem posty
Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 00:42 przez gosia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Mam pomysła: Wiem że kolega jabolkg przy wymianie klap wirowych (Ciebie to nie dotyczy) wymieniał wkłądkę EGRa z Oplowskiej na Fiatowską i przynajmniej w Vectrze C to działa, a że silnik generalnie ten sam to myslę że można by coś takiego spróbować. W Oplach ta wkładka jest jakaś trochę dziwna, zmiana na Fiatową likwiduje problemy z EGR. Koszt niewielki, po szczegóły proponuje kontakt z jabolkg
Dodaj do paliwa dodatek STP (koncentrat) do czyszczenia wtryskiwaczy, dla wielu to pomogło!, a nikomu nie zaszkodziło!gosia pisze:Witam ponownie!Jednak nie na długo to czyszczenie EGR pomogło,bo raptem mija tydzień a tu dzisiaj witaj kontrolko autko z kluczykiem !Błąd 04005A -czyli nieprawidłowy sygnał zaworu EGR .I teraz pytanie- co dalej ,czy to już oznacza,że lepiej wymienić ten cholerny zawór,czy znów czyszczenie,no ale ile razy można to czyścić????Jakieś pomysły????
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
No niby jest do 150KM, ale:
Niektóre z 120 są w rzeczywistości zdławionymi komputerowo 150, czyli też mają 16 zaworów i wszystko inne ale mają inny program sterujacy silinikiem
i dlatego na zasadzie analogii można by to próbować zastosować. Z pytaniem proponuje się zrócić do jabolkg bo jest to chyba jedna z niewielu osób która tak prześwietliła te silniki i wiele rozwiązań testował na sobie i ma sporą wiedze na ten temat. Jest on również zarejestrowany na naszym forum
Wydaje mi się ze EGRy są identyczne w obu wersjach silnika wiec zaszkodzić raczej nie zaszkodzi
Niektóre z 120 są w rzeczywistości zdławionymi komputerowo 150, czyli też mają 16 zaworów i wszystko inne ale mają inny program sterujacy silinikiem
i dlatego na zasadzie analogii można by to próbować zastosować. Z pytaniem proponuje się zrócić do jabolkg bo jest to chyba jedna z niewielu osób która tak prześwietliła te silniki i wiele rozwiązań testował na sobie i ma sporą wiedze na ten temat. Jest on również zarejestrowany na naszym forum
Wydaje mi się ze EGRy są identyczne w obu wersjach silnika wiec zaszkodzić raczej nie zaszkodzi