Dolewka benzyny do diesla

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Tomek-77

Dolewka benzyny do diesla

#1 Post autor: Tomek-77 »

Mam trochę ekstremalne pytanie:
słyszałem kiedyś, że w silnikach diesla CDTI można dolać ok. 10% benzyny. Taka mieszanka ma poprawić kulturę pracy itp.
Czy ktoś stosował tę metodę, jakieś pozytywne odczucia np. brak szarpania między 1700 a 2100 obrotów na minutę, wolniejsze zapychanie DPF? Czy może to całkowita bzdura?
ZAKROPIOLO

#2 Post autor: ZAKROPIOLO »

A ja powiem tak:
kiedyś przy starych dieslach - rechotach na zimę dolewało się trochę etyliny, żeby paliwo nie zamarzało, ale teraz jak mamy zimowe paliwa to chyba mają i tak dość wynalazków w sobie i nie potrzeba dolewać niczego więcej. Co do kultury pracy silnika to niektórzy dolewają ciut miksolu ale to też śliski temat. Ja osobiście fabryki bym nie poprawiał.

pozdro.
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Jak koledzy piszą,ze w starych rumplach stosowało się takie zabiegi np. zeby ON nie zamarzał ale w CDTi ten numer już nie przejdzie.
ZAKROPIOLO

#4 Post autor: ZAKROPIOLO »

Marki, przejdzie, ale tylko raz :lol:
Orbit

#5 Post autor: Orbit »

10 Lat temu na stacji przez pomyłkę wlałem 5 L benzyny do Golfa 4 ( to było chyba 3 lub 4-te tankowanie do nowego Auta ) specjalne róznicy nie zauwazyłem ale to był Stary typ silnika ( klekot ) natomiast w nowych silnikach możliwe ze coś padnie ..... Raczej bym nie polecał
Przemcio

#6 Post autor: Przemcio »

Tomek-77 pisze:Taka mieszanka ma poprawić kulturę pracy itp.
Jak napisał w dodatkach do paliw kolega corsar wystarczy dodać nawet taniego środka do czyszczenia układów wtryskowych.Wszystkie podnoszą liczbę cetanową i rozpuszczają parafiny :> Np. LM albo o niebo tańszy Sonax. Zmniejszają dymienie i silnik pracuje ładniej :P Paru handlarzy których znam dolewa przed sprzedażą ;)
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

No to teraz błysnę : :P
Kilka lat temu, świeżo po "dosiądnięciu" citroenka z silnikiem HDi wlałem do niego (prawie pustego baku) ... 7 litrów benzyny (wcześniej miałem Poldusia 1.4 MPi na benzinkę i z przyzwyczajenia pewnie chwyciłem za pistolet z "Pb"). Pełny obaw, za poradą jakiegoś starszego (no taki w średnim wieku był ale dla mnie wtedy "starszy") faceta dolałem ok. 42 litry ropki. Uwierzcie mi: miałem serce w gardle jak odpalałem silnik!
Efekt: auto dostało kopa, mnie drgań jakby i cichsza praca silnika poodcza jazdy. Do dziś jestem zaskoczony, że nic się nie działo i nie dzieje :>
Także chyba nie taki diabeł straszny ... jak go malują ;)
losos11

#8 Post autor: losos11 »

Jest teraz nowy środek do diesla dużo lepszy od STP , nazywa się KLEEN FLO nr. 993, zapobiega w zimie wytrącaniu się parafiny, a dodatkowo czyści zbiornik z wody cały układ paliwowy, wtryskiwacze, gdyż dodatkowo zawiera 50% alkoholu.

Do kupienia nawet w wysyłkowo www.profitstatep.pl :idea:
Przemcio

#9 Post autor: Przemcio »

losos11 pisze:dodatkowo zawiera 50% alkoholu.
A jaki koszt pół litra :mysli:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”