Kody błędów
Moderator: Mariusz
no faktycznie,
teoretycznie na pb powinno być w porządku a na lpg jeżeli jest źle ustawiona mieszanka to może występować spalanie stukowe. Zobacze czy jak jest tylko na pb to też sie wyswietli ten błąd.
i troszke się sprawa sprecyzuje
edit:
Nie sprawdziłem dziś tego jak sie zachowuje na benzynie ,
kupiłem czujnik bo miałem go juz wcześniej zamówionego , chciałem go wymienić i z tego co widze to on sie mieści pod osłoną rozrządu u góry silnika ? bo to jedyny kabel który wiedze i on tam idzie.
ważne pytanie:
jaki jest rozmiar klucza 6kątnego do odkręcenia osłony rozrządu?
[ Dodano: Sob Sie 13, 2011 14:02 ]
niestety to nie ten czujnik co jest pod osłoną kółek rozrządu.
gdzie dokładnie go szukać?bo nigdzie go niemogę zlokalizować
teoretycznie na pb powinno być w porządku a na lpg jeżeli jest źle ustawiona mieszanka to może występować spalanie stukowe. Zobacze czy jak jest tylko na pb to też sie wyswietli ten błąd.
i troszke się sprawa sprecyzuje
edit:
Nie sprawdziłem dziś tego jak sie zachowuje na benzynie ,
kupiłem czujnik bo miałem go juz wcześniej zamówionego , chciałem go wymienić i z tego co widze to on sie mieści pod osłoną rozrządu u góry silnika ? bo to jedyny kabel który wiedze i on tam idzie.
ważne pytanie:
jaki jest rozmiar klucza 6kątnego do odkręcenia osłony rozrządu?
[ Dodano: Sob Sie 13, 2011 14:02 ]
niestety to nie ten czujnik co jest pod osłoną kółek rozrządu.
gdzie dokładnie go szukać?bo nigdzie go niemogę zlokalizować
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Moim zdaniem ten błąd należy czytać jako:
P0130 - Heated Oxygen Sensor (HO2S) Circuit Closed Loop (CL) Performance Bank 1 Sensor 1
P0130 HO2S Circuit Closed Loop (CL) Performance Bank 1 Sensor 1
P0130 02 Sensor Circuit Malfunction (Bank I Sensor 1)
P0130 Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka
P0130 O2 Sensor otwarty obwód
P0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy
problem dotyczy sondy lambda i tam szukaj usterki
P0130 - Heated Oxygen Sensor (HO2S) Circuit Closed Loop (CL) Performance Bank 1 Sensor 1
P0130 HO2S Circuit Closed Loop (CL) Performance Bank 1 Sensor 1
P0130 02 Sensor Circuit Malfunction (Bank I Sensor 1)
P0130 Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka
P0130 O2 Sensor otwarty obwód
P0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy
problem dotyczy sondy lambda i tam szukaj usterki
no dzisiaj go włąsnie zlokalizowałem.H,Łajszczak pisze:NA złą jakość LPG sonda lambda dużo szybciej zareaguje ,tak samo świece zapłonowe..
gregorkrk czujnik nie znajduje się pod osłoną rozrządu,jak wejdziesz pod samochód to z dziesięć centymetrów nad rozrusznikiem będziesz widział czujnik spalania stukowego..
czujnik to wykręcić idzie ale temat wtyczki to mi dziś chyba spać nieda , jest w takim miejscu że ją widać ale niema szans do niej dostać .moze po wykręceniu węży wodnych. istna masakra,
No i kurde jestem w kropce żeby nie napisać inaczej
Czujnik wymieniłem błąd skasowałem i brak rezultatu.
po przegazowaniu błąd wyskakuje ponownie(P0325).Na samym pb próbowałem tez wyskakuje.
Sprawdzałem kompresje i jest równa na każdym cylindrze po 15,5
Więc czemu ten błąd sie pojawia.
usterka na pb prawie nie jest odczuwalna , ale na lpg po energicznym dodaniu gazu silnik sie dusi , nie wchodzi płynnie na obroty
jakies pomysly?
Czujnik wymieniłem błąd skasowałem i brak rezultatu.
po przegazowaniu błąd wyskakuje ponownie(P0325).Na samym pb próbowałem tez wyskakuje.
Sprawdzałem kompresje i jest równa na każdym cylindrze po 15,5
Więc czemu ten błąd sie pojawia.
usterka na pb prawie nie jest odczuwalna , ale na lpg po energicznym dodaniu gazu silnik sie dusi , nie wchodzi płynnie na obroty
jakies pomysly?
Witam
Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość i pomoc. Jestem świeżo po zakupie Zośki 1,7 i pali się zapaliła się kontrolka silnika, wypedałowałem takie błędy
ECN 0242F66
ECN 0242F56
Silnik pracuje w miarę normalnie, ale brakuje mu mocy przy 4 tys. obrotów (spalanie w normie, brak dziwnych odgłosów silnika). Proszę o rozkodowanie tych błędów
Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość i pomoc. Jestem świeżo po zakupie Zośki 1,7 i pali się zapaliła się kontrolka silnika, wypedałowałem takie błędy
ECN 0242F66
ECN 0242F56
Silnik pracuje w miarę normalnie, ale brakuje mu mocy przy 4 tys. obrotów (spalanie w normie, brak dziwnych odgłosów silnika). Proszę o rozkodowanie tych błędów
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Powinno być po 5 znaków w kodzie błędu - podejrzewam że bez zer, wywczas te błędy mają związek z DPF
Poczytaj w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... light=0242 oraz w kilku innych dotyczących wypalania DPF w dziale ZB Silnik
Poczytaj w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... light=0242 oraz w kilku innych dotyczących wypalania DPF w dziale ZB Silnik