Sprzęgło - koło dwumasowe
Moderator: Sebu$
-
milek_olkusz
Witam, nie znalazłem nigdzie takiego tematu więc pisze tutaj , jeśli już był proszę o linka. Otóż coś dziwnie szumi na luzie, a gdy wcisnę sprzęgło przestaje. Może sprzęgło się kończy, lub jakaś część?. Gdy siedzę od strony kierowcy szum z lewej strony. Po za tym, Zafirka chodzi ok. Tylko niepokoi mnie ten szum gdy wciskam sprzęgło. Pozdrawiam wszystkich Zafiromaniaków 
-
Anony Mous
łożysko oporowe być może się kończymilek_olkusz pisze:Witam, nie znalazłem nigdzie takiego tematu więc pisze tutaj , jeśli już był proszę o linka. Otóż coś dziwnie szumi na luzie, a gdy wcisnę sprzęgło przestaje. Może sprzęgło się kończy, lub jakaś część?. Gdy siedzę od strony kierowcy szum z lewej strony. Po za tym, Zafirka chodzi ok. Tylko niepokoi mnie ten szum gdy wciskam sprzęgło. Pozdrawiam wszystkich Zafiromaniaków
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Łożysko oporowe nie powinno pracować przy nie naciśniętym pedale sprzęgła a tylko podczas wciskania,możliwe że sprężynka odciągająca już nie odciąga łożyska oporowego możesz to sprawdzić podnosząc prawą strone na lewarku i wtedy łożysko samo powinno odejść od tarczy sprzęgła,albo coś ze skrzynią sie dzieje olej masz ? podczas wysprzęglania skrzynia nie pracuje.
-
milek_olkusz
-
franiu
Witam!
Wczoraj miałem dziwny przypadek z moją Zośką, zrobiłem trasę około 150 km zajechałem pod dom zgasiłem silnik i ok - wsiadłem za 5 min. naciskam pedał sprzęgła a tu "klapa" pedał wpadł w podłogę, luźny brak jakiegokolwiek oporu. Dziś poszedłem sprawdzić, a tu okazało się, że na skrzyni biegów, tam gdzie umieszczony jest przewód z płynem, jest luz. Całą tą "złączke" mogę lekko unieść do góry i chyba to jest powodem braku ciśnienia w układzie. Prośba jak to można naprawić bez wyjmowania skrzyni, czy jest w ogóle taka możliwość.
Wczoraj miałem dziwny przypadek z moją Zośką, zrobiłem trasę około 150 km zajechałem pod dom zgasiłem silnik i ok - wsiadłem za 5 min. naciskam pedał sprzęgła a tu "klapa" pedał wpadł w podłogę, luźny brak jakiegokolwiek oporu. Dziś poszedłem sprawdzić, a tu okazało się, że na skrzyni biegów, tam gdzie umieszczony jest przewód z płynem, jest luz. Całą tą "złączke" mogę lekko unieść do góry i chyba to jest powodem braku ciśnienia w układzie. Prośba jak to można naprawić bez wyjmowania skrzyni, czy jest w ogóle taka możliwość.
-
twardypt91
-
milek_olkusz
twardypt91 ja bym się przyjrzał uważniej, lepiej zapobiegać niż leczyć, ja cały czas obserwuje swoją Zafirkę , jak tylko coś stuka to sprawdzam
tak samo olej, płyn chłodzący i całą resztę
. Wiadomo wszystkiego i tak się nie przewidzi bo to tylko maszyna, ale jak ci coś terkota, a wcześniej tego nie było lub pojawia się czasem to cosik się zaczyna........ . Pozdro i daj znać jak wykryjesz problem