Sprzęgło - koło dwumasowe

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#136 Post autor: Harry200 »

W Zafirze do wymiany trzeba demontować skrzynię..

milek_olkusz

#137 Post autor: milek_olkusz »

Witam, nie znalazłem nigdzie takiego tematu więc pisze tutaj , jeśli już był proszę o linka. Otóż coś dziwnie szumi na luzie, a gdy wcisnę sprzęgło przestaje. Może sprzęgło się kończy, lub jakaś część?. Gdy siedzę od strony kierowcy szum z lewej strony. Po za tym, Zafirka chodzi ok. Tylko niepokoi mnie ten szum gdy wciskam sprzęgło. Pozdrawiam wszystkich Zafiromaniaków :)

Anony Mous

#138 Post autor: Anony Mous »

milek_olkusz pisze:Witam, nie znalazłem nigdzie takiego tematu więc pisze tutaj , jeśli już był proszę o linka. Otóż coś dziwnie szumi na luzie, a gdy wcisnę sprzęgło przestaje. Może sprzęgło się kończy, lub jakaś część?. Gdy siedzę od strony kierowcy szum z lewej strony. Po za tym, Zafirka chodzi ok. Tylko niepokoi mnie ten szum gdy wciskam sprzęgło. Pozdrawiam wszystkich Zafiromaniaków :)
łożysko oporowe być może się kończy :(

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#139 Post autor: Dziadek13 »

Łożysko oporowe nie powinno pracować przy nie naciśniętym pedale sprzęgła a tylko podczas wciskania,możliwe że sprężynka odciągająca już nie odciąga łożyska oporowego możesz to sprawdzić podnosząc prawą strone na lewarku i wtedy łożysko samo powinno odejść od tarczy sprzęgła,albo coś ze skrzynią sie dzieje olej masz ? podczas wysprzęglania skrzynia nie pracuje.

Harry200
Zafiromaniak
#140 Post autor: Harry200 »

W tych samochodach łożysko oporowe sprzegła dotyka tarczy dociskowej już cały czas..

milek_olkusz

#141 Post autor: milek_olkusz »

Hmm skrzynia chodzi raczej ok, czasem ciężko wchodzi pierwszy bieg. Oleju nie sprawdzałem w skrzyni. Będę obserwował, jeszcze poszukam inf, poszperam popatrzę. Pozdrowionka póki co dzięki za podpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#142 Post autor: Dziadek13 »

H,Łajszczak pisze:W tych samochodach łożysko oporowe sprzegła dotyka tarczy dociskowej już cały czas..
W jednomasie i dwumasie ?.

Harry200
Zafiromaniak
#143 Post autor: Harry200 »

Tak,jak puszczamy sprzęgło to docisk wycofuje wysprzeglik ale pozostaje w nim w kontakcie..

milek_olkusz

#144 Post autor: milek_olkusz »

Czyli tak ma lekko szumieć ?, jeśli pozostaje w nim w kontakcie ? Pozdrawiam :)

Harry200
Zafiromaniak
#145 Post autor: Harry200 »

Jak łożysko w porządku to nie powinno być go słychać,różne hałasy pochodzące od łożyska wyciskowego świadczą o jego początku końca.. :/

milek_olkusz

#146 Post autor: milek_olkusz »

Ok, dzięki za informację, wszystko ma swój początek i koniec ;) Pozdro :)

franiu

#147 Post autor: franiu »

Witam!
Wczoraj miałem dziwny przypadek z moją Zośką, zrobiłem trasę około 150 km zajechałem pod dom zgasiłem silnik i ok - wsiadłem za 5 min. naciskam pedał sprzęgła a tu "klapa" pedał wpadł w podłogę, luźny brak jakiegokolwiek oporu. Dziś poszedłem sprawdzić, a tu okazało się, że na skrzyni biegów, tam gdzie umieszczony jest przewód z płynem, jest luz. Całą tą "złączke" mogę lekko unieść do góry i chyba to jest powodem braku ciśnienia w układzie. Prośba jak to można naprawić bez wyjmowania skrzyni, czy jest w ogóle taka możliwość.

Harry200
Zafiromaniak
#148 Post autor: Harry200 »

Jeżeli urwał Ci się przewód ciśnieniowy od siłownika sprzęgła to tylko demontaż skrzyni biegów.. :/

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#149 Post autor: twardypt91 »

W momencie wciskania sprzęgła z komory silnika dobiega odgłos tak jakby terkotania. Gdy jest na luzie lub sprzęgło jest wciśnięte nic nie słychać. Samo sprzęgło jeszcze jest dobre wg mechanika, który je kiedyś oglądał. Olać to czy przyjrzeć się uważniej :> Dodam, że to terkotanie słychać czasami.
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

milek_olkusz

#150 Post autor: milek_olkusz »

twardypt91 ja bym się przyjrzał uważniej, lepiej zapobiegać niż leczyć, ja cały czas obserwuje swoją Zafirkę , jak tylko coś stuka to sprawdzam :) tak samo olej, płyn chłodzący i całą resztę :). Wiadomo wszystkiego i tak się nie przewidzi bo to tylko maszyna, ale jak ci coś terkota, a wcześniej tego nie było lub pojawia się czasem to cosik się zaczyna........ . Pozdro i daj znać jak wykryjesz problem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”