[B] dzienne światła LED

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
F-19

#316 Post autor: F-19 »

Grzesiek pisze:Ja bym sobie te wstawil Link
Kolega ma tego typu lampy w vectrze b te diody tam świecą tak sobie w dzień nie jest zbyt mocne światło( ten pasek ma służyć raczej jako pozycyjne ) o funkcji dziennych można zapomnieć, zresztą one chyba nie mają chomologacji na dzienne. Ale wygląda prawie jak AUDI i o to chyba chodzi. Widziałem kiedyś na handlu u chińczyków buty z 4 paskami i napisem ADIDOS. Tu chuba zachodzi podobna zależność DAYLINE - DAYLIGHT

ronin

#317 Post autor: ronin »

Grzesiek pisze:Ja bym sobie te wstawil Link
Ten wątek dotyczy Zafiry B ;) A co do takich lamp to wydawać tysiaka dla samych ledow i wyglądu...
:>

Anony Mous

#318 Post autor: Anony Mous »

ronin pisze:i wyglądu...
Tylko że wyglądu to nie ma żadnego, porażka porównywalna do lamp Audi ;)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#319 Post autor: Bodek »

marsuc pisze:
ronin pisze:i wyglądu...
Tylko że wyglądu to nie ma żadnego, porażka porównywalna do lamp Audi ;)
Widziałem srebrną Astrę na takich lampach, powiem, że wyglądała przyzwoicie.

Lampy Audi z ledami fabrycznymi akurat mi się podobają, ale jest to rzecz gustu i o tym się nie dyskutuje ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Grzesiek

#320 Post autor: Grzesiek »

w UK jest troche inaczej :)

zbyszekm80

#321 Post autor: zbyszekm80 »

a czy nie prościej by było zamontować ledy w atrapie chłodnicy po bokach ( górna lub dolna), niż bawić się w szukanie miejsca obok halogenów??

lukasik

#322 Post autor: lukasik »

W zderzaku ciekawiej wygladaja.

zbyszekm80

#323 Post autor: zbyszekm80 »

to chyba jednak przez obowiązujące przepisy. minimalna odległość pomiędzy światłami dziennymi to 60 cm. a atrapa , np. pod rejestracja ma okolo 70 cm - wiec ledy długie na 15cm ( standardowa listwa) odpadają. no chyba ze będą miały długość 5cm :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#324 Post autor: MieHor »

zbyszekm80, w zakresie możliwości rozmieszczenia DRL nie wielkich możliwości manewru - zgodnie z obowiązującymi przepisami wymagania odnośnie rozmieszczenia DRL ilustruje poniższy schemat:

Obrazek

norbert_p

#325 Post autor: norbert_p »

Wg mnie najlepsze miejsce w ZB to gdzieś koło świateł przeciwmgielnych (lub w ich zaślepkach). No innego miejsca to tam raczej nie ma...

Czy jest ktoś kto ma zamontowane światła dzienne w ZB? Mogę prosić o jakieś foto (chodzi mi o miejsce i efekt po zapaleniu). W sklepach widziałem 4-ledowe oraz chyba 5-ledowe philipsa. Niby plug'n'play... Jakoś w to nie wierzę... :/

Woytas

#326 Post autor: Woytas »

norbert_p pisze: 5-ledowe philipsa. Niby plug'n'play... Jakoś w to nie wierzę...
to uwierz ;)
Zasilanie i masa bezpośrednio z aku + wpięcie w żarówkę pozycyjną.
Polecam zestawy tego typu, nie ma żadnej rzeźby, szukania, itp. Ja jestem zadowolony.

pozdr

norbert_p

#327 Post autor: norbert_p »

Woytas pisze:Polecam zestawy tego typu, nie ma żadnej rzeźby, szukania, itp. Ja jestem zadowolony.
Możesz wkleić fotkę jak one świecą i w którym miejscu zamontowałeś?

Woytas

#328 Post autor: Woytas »

foty są np. ze spotu śląskiego w Siamoszycach, świecą bardzo dobrze - foty wkleję jutro...zamontowane mam nie przepisowo (w środkowej kratce zderzaka), czego nie polecam ale, powiedzmy, że nie muszę się tym zbytnio przejmować ;) . Natomiast podchodziłem kilkukrotnie do tematu umieszczenia ich, jak również skośnych, w kratkach z halogenami i nie dało rady tego zrobić...powiedzmy ładnie. Skończyło się na nowym komplecie kratek z halogenami ;) . Powoli dojrzewam do zamiany halogenów na dzienne (bo mimo tego co napisałem powyżej, czuję się nie w porządku w stosunku do przepisów hehe,), bo fakt faktem halogeny użyłem może 1 raz, a i tak bez nich światełka ZB dają radę nawet w duuuużej mgle.
problem jest na prawdę spory z zamocowaniem ledów w kratkach z halogenami, nawet skośne...aby to jakoś wyglądało trzeba "schować" jedną stroną w kratkę...więc wygląda to jak d...a zza krzaka a i efekt świecenia jest mocno ograniczony. Ktoś kiedyś wrzucił fotę ZB z ledami (właściwie to była fota z UK), które jakoś wyglądały - ale brak homologacji na PL i resztę EU mnie zniechęcił. Także w tej chwili, dopóki ktoś nie wymyśli lamp do ZB z ledami dziennymi (które ładnie świecą i wyglądają...no i przede wszystkim nie kosztyją mnóstwo peso), opcja halogen out jest najbardziej poważna. Natomiast wracając do tematu LEDów Philipsa - uważam, że wyższa cena jest uzasadniona.
pozdr
pozdr

ronin

#329 Post autor: ronin »

Mam LED'y Philips w Corsie i potwierdzam - są warte tych pieniędzy. Teraz nie problem kupić dobre LED'y - najgorzej z montażem bo w bocznych kratkach ZB nie da się tego estetycznie zrobić :evil:

norbert_p

#330 Post autor: norbert_p »

ronin pisze:Teraz nie problem kupić dobre LED'y - najgorzej z montażem bo w bocznych kratkach ZB nie da się tego estetycznie zrobić
Rozumiem, że przez to, że zderzak w ZB jest za bardzo "zaokrąglony". Czy jednak nie można przymocować tych ledów równo wzdłuż tych plastików gdzie jest światło przeciwmgielne? Tak, aby nie wystawały z nich?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”