Problem z lewym pokrętłem na kierownicy
Problem z lewym pokrętłem na kierownicy
Witam
Mam problem z lewym pokrętłem na kierownicy - tym od komputera pokładowego. Od pewnego czasu działa prawidłowo jedynie przy wyłączonych światłach. Gdy światła włączę mogę jedynie włączyć BC przez przyciśnięcie pokrętła, ale nie mogę już wyzerować wskazania ani przełączać się między poszczególnymi odczytami.
Mam problem z lewym pokrętłem na kierownicy - tym od komputera pokładowego. Od pewnego czasu działa prawidłowo jedynie przy wyłączonych światłach. Gdy światła włączę mogę jedynie włączyć BC przez przyciśnięcie pokrętła, ale nie mogę już wyzerować wskazania ani przełączać się między poszczególnymi odczytami.
Wiem czego akcja opisywana w tym temacie dotyczy http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3395&start=30
Mi bardziej chodziło o to czy takie zachowanie wynika z wadliwego montażu CIM'u
Mi bardziej chodziło o to czy takie zachowanie wynika z wadliwego montażu CIM'u
Takie zachowanie wynika z wadliwego CIM-u. Najczęściej jest to usterka wiązki CIM.Piotrek413 pisze:Mi bardziej chodziło o to czy takie zachowanie wynika z wadliwego montażu CIM'u
Niestety Akcja Serwisowa dotyczy TYLKO niedziałającego sygnału dźwiękowego (klaksonu).
Przy usuwaniu usterki z ramach akcji Serwisy nie zajmują się niczym innym (na przykład pokrętłami na kierownicy).
Jedyne rozwiązanie to przyciemnić podświetlenie deski rozdzielczej.
Piotrek413 pisze:Wtedy wystarczyło ściemnieć podświetlenie deski tym pokrętłem obok włącznika świateł.
miałem podobny problem. z ciekawości rozebrałem go przeczyściłem i potem złożyłem. do dziś działą nienagannie. żeby rozebrać wystarczy pociągnąć mocniej cały plastik w którym siedzi to pokrętło.Michagusia pisze:Mam problem z lewym pokrętłem na kierownicy - tym od komputera pokładowego. Od pewnego czasu działa prawidłowo jedynie przy wyłączonych światłach. Gdy światła włączę mogę jedynie włączyć BC przez przyciśnięcie pokrętła, ale nie mogę już wyzerować wskazania ani przełączać się między poszczególnymi odczytami.
Ale pokrętło się zacinało czyli wolniej odbijało wracało na swoje miejsce??fiodork pisze:miałem podobny problem. z ciekawości rozebrałem go przeczyściłem i potem złożyłem. do dziś działą nienagannie. żeby rozebrać wystarczy pociągnąć mocniej cały plastik w którym siedzi to pokrętło.
Czy zacinały się karty na komputerze??
Zdaje mi się że to pierwsze. Karty się zacinają prawdopodobnie przez to że napięcie do końca nie dochodzi. Jak będzie u mnie coś takiego występować to posprawdzam.
pokrętło na kierownicy elegancko chodziło ale obracanie nim nie dawało żadnego efektu. problemem były prawdopodobnie styki (blaszki) wewnątrz.Piotrek413 pisze: Ale pokrętło się zacinało czyli wolniej odbijało wracało na swoje miejsce??
Czy zacinały się karty na komputerze??
Zdaje mi się że to pierwsze. Karty się zacinają prawdopodobnie przez to że napięcie do końca nie dochodzi. Jak będzie u mnie coś takiego występować to posprawdzam.
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja również miałem takie problemy jak Michagusia i to mnie bardzo irytowało, gdyż występowało codziennie i kilkakrotnie w czasie jednej jazdy. Sposobem na to było wyłączenie świateł, ale cóż to za sposób jeżeli w czasie jazdy trzeba wyłączać światła aby zadziałało lewe pokrętło w kierownicy. Monitorek mam przyciemniony i to też ma znaczenie. W ostatnim 0,5 roku ta niedogodność występuje raczej sporadycznie. Znalazłem jednak inny sposób aby nie wyłączać świateł. U mnie wystarczy popukać (puk puk jak do drzwi) w kolumnę pod kierownicą i sterowanie pokręteł wraca do normy bez wygaszania świateł. Rzadko muszę puknąć trochę mocniej, choć w tym okresie gdy ta niedogodność pojawiała się codziennie to i czasami płaską ręką musiałem przywalić aby pokrętło chciało zadziałać. Teraz od dłuższego czasu jest OK.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mam to samo z lewą stroną, ale ściemnianie nic nie daje. Dobre jest to, że czasami działa, czasami nie, za to naciśnięcie prawie zawsze, nie przesuwają się tylko karty na wyświetlaczu.fiodork pisze:......miałem podobny problem. z ciekawości rozebrałem go przeczyściłem i potem złożyłem. do dziś działą nienagannie. żeby rozebrać wystarczy pociągnąć mocniej cały plastik w którym siedzi to pokrętło.
Napisałeś, że trzeba pociągnąć ten plastik, nie wiem czy dobrze patrzyłem w książce "Sam naprawiam", ale tam było opisane wykręcenie od spodu śrubki, a następnie demontaż górnej części. Nie chciałbym czegoś urwać.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, 17:42 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Byłem, chociaż przed akcją tego nie miałem, a teraz się pojawiło
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.