Chłodzenie hamulców przód - tunel

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#16 Post autor: oki »

Tak z ciekawości sprawdziłem to nowe tunele powietrzne w ASO kosztują ok 65 netto za szt.

Anony Mous

#17 Post autor: Anony Mous »

Jak by ktoś znalazł na allegro to poproszę o link bo jak na razie nic nie znalazłem.

Bodo

#18 Post autor: Bodo »

Uważam że te tunele to bardziej taki bajer niż rzecz niezbędna. Po zakupie samochodu nie miałem prawego tunelu , a po dwóch latach użytkowania i wiecznego zakładania dolnej listwy pod zderzakiem (zaspy śnieżne,wysokie krawężniki) postanowiłem ściągnąć te hokeje i automatycznie ten lewy tunel. Trasy robię różne i nie mogę powiedzieć żeby to wpłynęło jakoś na układ hamulcowy.

[ Dodano: Sob Paź 15, 2011 12:33 ]
Kolego celius, Jak chcesz to mogę ci ten lewy kanał opchnąć.

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

Wczoraj jak wymieniałem z mechanikiem końcówki drążków zauważyliśmy z lewej strony, że jak nie mam tego tunelu to widać centralkę ABS-u. Dość niefortunne usytuowane. Chyba poszukam tych tuneli aby błoto i woda mi się tam nie dostawała.

Jakoś na allegro ciężko mi znaleźć. Może gdzieś na szrocie znajdę, tylko zastanawia mnie to czy mi wejdą, bo mam nieoryginalną osłonę silnika i wydaje się jakby mogła przeszkadzać w montażu.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 15:49 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#20 Post autor: Dziadek13 »

Ja docinałem nie orginalną osłone silnika do tuneli.A nie czasem modół wentylatorów tam widać.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#21 Post autor: Harry200 »

Też mi się wydaje że tam widać moduł wentylatorów..ABS jest dość dobrze schowany nad skrzynią biegów..

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

H,Łajszczak pisze:Też mi się wydaje że tam widać moduł wentylatorów..ABS jest dość dobrze schowany nad skrzynią biegów..
Racja. Myślałem o jednym napisałem drugie. Ale na jedno wychodzi. Może się uszkodzić od wody/śniegu.

DLUGI-74

#23 Post autor: DLUGI-74 »

celius
Popatrz na allegro na oferty zderzaków kiedyś tak znalazłem taki tunel za 20 pln szt

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#24 Post autor: Harry200 »

celius pisze:Może się uszkodzić od wody/śniegu
Takie niebezpieczeństwo jak najbardziej istnieje,były na forum opisy usterek modułu układu chłodzenia gdy przegniły wtyczki..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”