Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sesorek pisze:No i ta pocąca się uszczelka ( 9 tys temu wymieniana....).A jeżdżę w miarę spokojnie.
1. albo źle dokręcona pokrywa
2. albo nierówna pokrywa
1.2 - powodują nieszczelności i raczej olej tego nie załatwi, no chyba że chcesz zaryzykować, zmienić uszczelkę i nalać takiego Castrola do zużytych silników 15w40
gęściejszy jest przede wszystkim i ma niby takie właściwości.
albo spr użyć jakiegoś silikonu do nowej uszczelki w miejscu gdzie jest nieszczelność albo na całej powierzchni.
niby płacisz za firmę ale teraz większość firm reklamuje się właśnie takimi właściwościami oleju.
Pocenie się silnika a w szczególności pokrywy zaworowej nie jest w żadnym stopniu uzależnione od rodzaju zastosowanego oleju silnikowego.
Przyczyny mogą być takie jak wskazał kol.SH'Raku lub na przykład zapchane odpowietrzenie silnika!
Czy w ZB bez dpf-a (usuniętego) można stosować oleje o innej specyfikacji niż zaleca to GM? Do aut z DPF-em zalecany jest Dexos 2. Czy mogę do swojej ZB (bez dpfa) zalać np Mobila 3000 (5W/30). I czy zalewać silnik olejem 5W/30 czy 5W/40? Proszę o podpowiedź, bo zbliża się wymiana, a ja nadal nie wiem jaki olej i o jakiej specyfikacji wybrać. Firma może mało ważna, ale specyfikacja już nie... Jaki olej jest zalewany do Zosiek bez dpfa (z lat 2005)?
Możesz wlać jeden z tych wymienionych przez Ciebie a jaka jest pomiędzy nimi różnica poczytaj kilka postów wyżej. Dexos 2 jest olejem nisko popiołowym, nie masz dpf-a, możesz wlać inny!
niedawno kupiłem Zafirę A przebieg 160tyś. oczywiście od razu pojechałem na pierwszy duży przegląd wymianę filtrów i płynów, w bosch service chcieli mi zalać 5w40 Shell'a jednak już wcześniej zakupiłem GM 10w40 doradca serwisowy powiedział mi że może być ten olej ale wymiana najpóźniej co 10tyś albo 1 rok. Jak na razie z GM jestem zadowolony zobaczymy jak będzie w przyszłości.
czy moze ktos mi doradzic jaki olej do ZAFIRY A 2000r 1.8 benz 16 v ?????? atuto swiezo zakupione z niemiec i brak informacji o poprzednich olejach
Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC
5W40, 10W40 będzie OK, jeżeli chodzi o firmę to musisz sam zadecydować, ja do Astry lałem Mobil, teraz mam ZB z dpf-em i zalany Dexoxs 2 GM, ale zmienię na Mobil lub Castrol (rozważam też Motul lub Liqui Moly - podobno dobre oleje).
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
ja też miałem mętlik w głowie. Moja Zocha sprowadzona z Niemiec i też nie wiedziałem jaki olej do niej wlać. Przeczytałem większość postów na forum dotyczących wymiany oleju. Ostatecznie wybór padł na 5W30, wziąłem Castrola. Pozdrawiam
mam mały dylemat jaki olej zalać do mojej ZA 2.0 DTI 2005r. autko obecnie ma 180000km według książki w 2008 i 2009 zalana była 10W-40 ( wcześniej nie jest wpisane jaki olej lano) a w roku 2010 zalana 5W-30 co mnie bardzo zdziwiło bo wiem ze nie cofa się z 10W- na 5W- dzwoniłem do serwisu ale w polsce i powiedzieli ze to możliwe bo 10w-40 nie maja już na stanie i leją zamiast niego własnie 5W-30. więc mam mętlik w głowie może ktoś miał podobną sytuację, dodam silnik ładnie pracuje nie kopci jest suchutki
D_E_V_I_L pisze:w roku 2010 zalana 5W-30 co mnie bardzo zdziwiło bo wiem ze nie cofa się z 10W- na 5W- dzwoniłem do serwisu ale w polsce i powiedzieli ze to możliwe bo 10w-40 nie maja już na stanie i leją zamiast niego własnie 5W-30. więc mam mętlik w głowie może ktoś miał podobną sytuację, dodam silnik ładnie pracuje nie kopci jest suchutki
Jeżeli pracuje tak jak piszesz i nie bierze Ci oleju to zalej tym samym co był 5W30 po co zmieniać jak jest ok