[B]Jakie zimówki wybrać
-
- Mieszkaniec
- Imię: Andrzej
- Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Szukam i szukam ale opon o takim oznaczeniu w sieci nie ma - może podaj linkaAston pisze:Za komplet WGD3 -1050 PLN dałem natomiast kupiłem również u gościa WGR2 w standardowym rozmiarze 205/55R16 za 850
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Popatrz na mój post nad Astonem, nie ma takich są WRD3Szuwarek pisze:Szukam i szukam ale opon o takim oznaczeniu w sieci nie ma - może podaj linkaAston pisze:Za komplet WGD3 -1050 PLN dałem natomiast kupiłem również u gościa WGR2 w standardowym rozmiarze 205/55R16 za 850
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Andrzej
- Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Włąsnie o to mo chodzi WRD3 znalazłem a szukam wymienionych przez autoraBodek_K pisze:Popatrz na mój post nad Astonem, nie ma takich są WRD3Szuwarek pisze:Szukam i szukam ale opon o takim oznaczeniu w sieci nie ma - może podaj linkaAston pisze:Za komplet WGD3 -1050 PLN dałem natomiast kupiłem również u gościa WGR2 w standardowym rozmiarze 205/55R16 za 850
Oj tam czeski błąd faktycznie przestawiłem literki chodzi oczywiście o NOKIAN WRD3 o właśnie takie
Tu można zerknąć na testy ADAC co prawda rozmiar inny ale ...
No a podsumowanie:
Continental ContiWinterContact TS830
wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najlepsza na śniegu oraz pod względem zużycia paliwa
Goodyear UltraGrip 8
wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najlepsza na mokrej nawierzchni
Michelin Alpin A4
wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najmniejsze zużycie bieżnika
Nokian WR D3
dobra na większości rodzajów nawierzchni, najlepsza na suchej jezdni
trochę słabsza na mokrej nawierzchni ale nadal nie odbiega za bardzo od czołówki ...
no w rankingach są niżej niż te wymienione ale zawsze to klasa premiumMyślę, że może konkurować z UG8 i Conti TS830.
Tu można zerknąć na testy ADAC co prawda rozmiar inny ale ...
No a podsumowanie:
Continental ContiWinterContact TS830
wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najlepsza na śniegu oraz pod względem zużycia paliwa
Goodyear UltraGrip 8
wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najlepsza na mokrej nawierzchni
Michelin Alpin A4
wszechstronna opona, dobra we wszystkich dziedzinach związanych z bezpieczeństwem, najmniejsze zużycie bieżnika
Nokian WR D3
trochę słabsza na mokrej nawierzchni ale nadal nie odbiega za bardzo od czołówki ...
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Dokładnie jest tak jak napisałeś, może im troszkę brakuje do ścisłej czołówki, ale nie jest to zbyt dużo, a cena za te oponki jest bardzo dobrym stosunkiem do jakości.Aston pisze: Nokian WR D3
WRD3 - 385 zł
TS830 - 450zł
UG8 - 425zł
Alpin A4- 445zł
Różnica w jakości niewielka, a ekonomia naszego portfela bardzo prosta
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Ale nie spodziewaj się rewelacji jak zerkniesz na testy ADAC zobaczysz że one są po prostu bardzo wszechstronne i w niczym (chyba) nie są najlepsze ... nie wiem czy widzieliście testy to chyba była dębica lub kormoran na śniegu żadna opona się do niej nawet nie zbliżyła natomiast niestety na pozostałych nawierzchniach już była dużo słabsza ...
- jans
- Świeżak
- Imię: Jan
- Auto: OPEL ZAFIRA B 1,9 CDTI
Od listopada 2010 testuję Dunlop SP 4ALL SEASONS 205/55R16 91 V. Kosztowały 332 zł./szt. Zeszłej zimy spisywały się znakomicie, jednak po roku widać wyraźny ubytek bieżnika. Wygląda na to, że pojeżdżę na nich jeszcze najwyżej 2 lata, ale jak dla mnie pod względem trakcyjnym (jeżdżę raczej spokojnie) i ekonomicznym (odpada drugi komplet + coroczna wymiana) są ok.
Ale każdy wybiera sam.
Ale każdy wybiera sam.
jans
No co racja to racja przy małych przebiegach i jeździe głównie po mieście (szczególnie zimą) ma to sens znaczy zakup całorocznych ale tak zawsze jest jakieś ale
tu link do tabeli z ocenami oponek całorocznych
No i polecam artykuł na temat tego rodzaju oponek warto się z tym zapoznać nie ważne czy kupujesz całoroczne czy sezonowe sporo informacji ...
tu link do tabeli z ocenami oponek całorocznych
No i polecam artykuł na temat tego rodzaju oponek warto się z tym zapoznać nie ważne czy kupujesz całoroczne czy sezonowe sporo informacji ...