OK czyli mnie oleją :> ja mam Zośkę z zachodu a wpisy mam bez sprawdzania blach - tylko się cieszyćpiotrgu pisze:Malowanie w ASO, książki mi nie sprawdzali, bo co roku sprawdzają mi zabezpieczenie antykorozyjne (wpis w książce serwisowej musi być), Zośka krajowa z salonu w Lubinie.
[B]Rdza a gwarancja na lakier w zafirze b
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
Czytałem, ale dzwoniłem do centrali opla i powiedzieli, że muszę mieć wpisy dotyczące blach inaczej mi nie uwzględnią reklamacji.DaRek7 pisze:Przeczytaj uważnie wszystkie posty...Bodek_K pisze:OK czyli mnie oleją ja mam Zośkę z zachodu a wpisy mam bez sprawdzania blach - tylko się cieszyć
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak, ci w centrali trzymają się sztywno procedur, mówią i robią wszystko aby pozbyc się klienta.Bodek_K pisze:dzwoniłem do centrali opla i powiedzieli, że muszę mieć wpisy dotyczące blach inaczej mi nie uwzględnią reklamacji.
Trochę miałem z nimi do czynienia i te doświadczenia tylko uświadczają mnie w przkonaniu że nie należy kupowac nowych aut bo serwis wyciągnie z Ciebie kasę a jeżeli pojawi się jakiś problem to i tak Cię oleje...
Rdza na tylnej klapie to znany problem nie tylko w ZB , dobrze o tym wiedzą i normalnie lakierują bez mrugnięcia okiem(oczywiście jeżeli nie jest po wypadku) żeby klient nie robił afery.Ja kiedyś też dzwoniłem do centrali w sprawie gwarancji, pierwsze pytanie pani(konsultantki czy kto to tam był) było, czy coś się dzieje z lakierem, jeszcze zanim powiedziałem o co mi konkretnie chodzi.
Pojedź bezpośrednio do ASO i próbuj, może trafisz na normalnego gościa.
Czym wyczysciles rdzawe zacieki na lakierze po naprawie listwy?marian329 pisze:panowie odświeżę tema moja zośka ma niecałe 4 lata i zacieki pod listwą były znaczne jak na auto za prawie 100tys zł to koszmar zwykłe śruby były tak skorodowane po 4 latach jak by cały czas leżały w wodzie masakra więc jak ktoś zauważy jaki kolwiek wyciek rdzy z pod listwy niech poświęci jedno popołudnie i będzie spokój naprawdę warto a teraz Zosia od tyłu wygląda jak rasowa babka
Pozdro
Witam
Po tegorocznej zimie odkryłem na tylnej klapie dwa wybrzuszone bąble około 1 cm, oraz kilka czarnych kropek z małym wybrzuszeniem. Znalazłem jeszcze kropki na drzwiach.
Samochód sprowadzony w 2009. Pojechałem do Opla w Gdyni, niestety nie podlega gwarancji, ponieważ brak jest wpisów w książce gwarancyjnej.
Jeszcze kolejny pech to uszkodzona niedawno przednia szyba od kamienia.
Parę lat temu posiadałem Opla Corse B, w której także wymieniałem szybę przednią. Po roku od wymiany znalazłem kilka ognisk rdzy pod uszczelką szyby.
Myślałem że w nowych Oplach zjawisko rdzy nie istnieje, przynajmniej w młodszych rocznikach niestety zawiodłem się i postanowiłem sprzedać moją ZB.
Pozdrawiam wszystkich
Sławek z Gdyni
Po tegorocznej zimie odkryłem na tylnej klapie dwa wybrzuszone bąble około 1 cm, oraz kilka czarnych kropek z małym wybrzuszeniem. Znalazłem jeszcze kropki na drzwiach.
Samochód sprowadzony w 2009. Pojechałem do Opla w Gdyni, niestety nie podlega gwarancji, ponieważ brak jest wpisów w książce gwarancyjnej.
Jeszcze kolejny pech to uszkodzona niedawno przednia szyba od kamienia.
Parę lat temu posiadałem Opla Corse B, w której także wymieniałem szybę przednią. Po roku od wymiany znalazłem kilka ognisk rdzy pod uszczelką szyby.
Myślałem że w nowych Oplach zjawisko rdzy nie istnieje, przynajmniej w młodszych rocznikach niestety zawiodłem się i postanowiłem sprzedać moją ZB.
Pozdrawiam wszystkich
Sławek z Gdyni
A ja dokładnie przyglądnolem się wczoraj po wymyciu i też na rantach drzwi zauwarzylem małe purchle od rdzy. Świadczy to o tym że blacha drzewieje od środka, bo lakier nie jest uszkodzony.
Przyznam że wcześniej jezdziłem francuzami ze stajni Renault i nie bylo problemów z rdzą, rodzice mają Fiata Punto z 1996r i on również nie ma śladu rdzy.
To jest mój pierwszy i ostatni Opel, więcej już auta z tym znaczkiem nie kupię.
A ostatnio w TV słyszałem że GM chce aby Opel był marką Premium i konkurował z BMW. Audi i Mercedes. A pierwszym modelem premium ma by właśnie nowa Zafira.
Jej cena ma być dużo wyższa niż poprzedniczki. To jakaś kpina.
Przyznam że wcześniej jezdziłem francuzami ze stajni Renault i nie bylo problemów z rdzą, rodzice mają Fiata Punto z 1996r i on również nie ma śladu rdzy.
To jest mój pierwszy i ostatni Opel, więcej już auta z tym znaczkiem nie kupię.
A ostatnio w TV słyszałem że GM chce aby Opel był marką Premium i konkurował z BMW. Audi i Mercedes. A pierwszym modelem premium ma by właśnie nowa Zafira.
Jej cena ma być dużo wyższa niż poprzedniczki. To jakaś kpina.
Witam serdecznie.
Po malowaniu w marcu 2010 przez ASO tylniej klapy, teraz przyszła pora na gwarancyjne malowanie rantów WSZYSTKICH DRZWI . Moje roszczenie zostało uznane przez GM bez szemrania. Znaczy zapewne to że nie byłem odosobnionym przypadkiem. Moja Zafira została wyprodukowana w Polsce. Wielka szkoda, naprawdę sympatyczny samochód a rdzewieje jak Polonez. Weź teraz człowieku kup Insygnię. Kolejne 100 tys za zdrabkę
Po malowaniu w marcu 2010 przez ASO tylniej klapy, teraz przyszła pora na gwarancyjne malowanie rantów WSZYSTKICH DRZWI . Moje roszczenie zostało uznane przez GM bez szemrania. Znaczy zapewne to że nie byłem odosobnionym przypadkiem. Moja Zafira została wyprodukowana w Polsce. Wielka szkoda, naprawdę sympatyczny samochód a rdzewieje jak Polonez. Weź teraz człowieku kup Insygnię. Kolejne 100 tys za zdrabkę
to i ja podzielę się swoim "szczęściem w nieszczęściu". Dzisiaj wróciłem z przeglądu zabezpieczenia antykorozyjnego, szykuje się malowanko tylnej klapy i prawdopodobnie drzwi przednich. Jutro ma być gość z lakierni więc mi powie szczególowo co i jak.
Miałem na początku małą spinkę przez telefon, bo miła pani stwierdziła, że przegląd miał być robiony co rok, a ja w swojej książce miałem wpisy dot. przeglądu antykorozyjnego co 2 lata (o dziwo w 2007 i 2009, a auto z 2006). I co się okazało? tylko w 2006 roku Opel zalecał przeglądy antykorozyjne co 2 lata (goście na pierwszym przeglądzie w 2007 chyba o tym nie wiedzieli i wbili też pieczątkę z przeglądu antykorozyjnego), auta wyprodukowane w innych latach muszą robić te przeglądy co 1 rok. Jak robi się przeglądy mechaniczne to z automatu w cenie przeglądu wliczony jest przegląd zabezpieczenia antykorozyjnego. Po ustaniu gwarancji mechanicznej chcąc zachować gwarancję na perforację trzeba robić oddzielne przeglądy za 150 złociszy co rok, za wyjątkiem aut z 2006, dla których wystarczy robić taki przegląd co 2 lata.
Biorąc pod uwagę problemy z korozją w oplach warto pilnować tych przeglądów, bez tego nie wiem czy da się coś zdziałać.
Miałem na początku małą spinkę przez telefon, bo miła pani stwierdziła, że przegląd miał być robiony co rok, a ja w swojej książce miałem wpisy dot. przeglądu antykorozyjnego co 2 lata (o dziwo w 2007 i 2009, a auto z 2006). I co się okazało? tylko w 2006 roku Opel zalecał przeglądy antykorozyjne co 2 lata (goście na pierwszym przeglądzie w 2007 chyba o tym nie wiedzieli i wbili też pieczątkę z przeglądu antykorozyjnego), auta wyprodukowane w innych latach muszą robić te przeglądy co 1 rok
Biorąc pod uwagę problemy z korozją w oplach warto pilnować tych przeglądów, bez tego nie wiem czy da się coś zdziałać.
- Bodek
- Zafiromaniak
Mi ASO nie uznało gwarancji na blachę (brak wpisów z Belgii), zrobiłem we własnym zakresie, koszt 280zl, lakierowane od listwy w dół.kandi-p pisze:Mam to samo. Od spodu na tylnej klapie też mi się łuszczy lakier.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 14:56 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
Koleżanki i Koledzy,
Wczoraj udałem się do ASO w Bydgoszczy w związku z pęcherzykiem, który pojawił się na tylnej klapie a nie dawno go zauważyłem. Auto sprowadziłem w ubiegłym roku z Holandii, było serwisowane co jest potwierdzone w książce serwisowej ale jednak jest mały błąd - pierwszy wpis w książce mam po 63000 km. Reszta przeglądów jest robiona co 30000 km aczkolwiek odkąd ja użytkuję Zośkę to robię przegląd co 15000 km. Czy w związku z tym, że pierwszy przegląd był po 60tyś ASO może nie uznąc usunięcia pęcherza jako naprawę gwarancyjną?
Wczoraj udałem się do ASO w Bydgoszczy w związku z pęcherzykiem, który pojawił się na tylnej klapie a nie dawno go zauważyłem. Auto sprowadziłem w ubiegłym roku z Holandii, było serwisowane co jest potwierdzone w książce serwisowej ale jednak jest mały błąd - pierwszy wpis w książce mam po 63000 km. Reszta przeglądów jest robiona co 30000 km aczkolwiek odkąd ja użytkuję Zośkę to robię przegląd co 15000 km. Czy w związku z tym, że pierwszy przegląd był po 60tyś ASO może nie uznąc usunięcia pęcherza jako naprawę gwarancyjną?