Ile wam palą 2,0 DTI 101 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
boogoo

#61 Post autor: boogoo »

No u mnie dawniej jak auto chodził głośniej to miałem tańszą jazdę w zakresie 90 do 120km/h i spalała 5,0-5,5 średnio.Od roku silnik chodzi ,,słodko'' i chce się deptać to i chlipnie więcej 5,6 do 6,2 przy tempie 100-150km/h.Jak jest załadowany na full to do 7l/100km dojdzie w tym zakresie prędkości.
Ale i tak niedużo: znajomy ma tourana i przy delikatnej jeździe nie zejdzie poniżej 7litrów.

Protas

#62 Post autor: Protas »

Dziś zalałem do pełna i weszło 56,47 litra , +dolane 11,00 litrów wcześniej daje 67,74 litra. Na liczniku było 1154 km ( 950 trasa , 204 miasto ) , średnia więc wychodzi 5,85 l / 100km
Uważam , że ten wynik jest ok ;)

dundee

#63 Post autor: dundee »

hej ,

mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie

powiedzcie czy to normalne , faktem jest ze do pracy mam 6km w jedna strone wiec na razie duzo nie jezdze (kontrolka od temperatury silnika podnosi sie dopiero po przejachaniu 20 km wiec praktycznie cały czas jest zimny )

pozdrawiam

Anony Mous

#64 Post autor: Anony Mous »

dundee pisze: mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie

powiedzcie czy to normalne , faktem jest ze do pracy mam 6km w jedna strone wiec na razie duzo nie jezdze (kontrolka od temperatury silnika podnosi sie dopiero po przejachaniu 20 km wiec praktycznie cały czas jest zimny )

pozdrawiam
Ja też mam ok 10l jak robię krótkie odcinki po mieście 2-5 km więc raczej masz wszystko ok. Latem na mieście spalał mniej no ale wtedy szybciej się nagrzewa.

Anony Mous

#65 Post autor: Anony Mous »

celius pisze:Latem na mieście spalał mniej no ale wtedy szybciej się nagrzewa
Dokładnie tak jak kolega pisze. U mnie spalanie wyszło powyżej 12,5 litra ale to dlatego że ja swoją zośką jeździłem dziennie góra 5km gdzie silnik nawet się nie zdążył nagrzać i stąd te duże spalanie.

Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#66 Post autor: Szuwarek »

dundee pisze:hej ,

mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie

pozdrawiam
Wzmożony apetyt na paliwo to normalne przy niskich temperaturach powietrza - nawet benzyna więcej spali na krótkich odcinkach .

A latem trzeba rowerem jeździć te 6 km to dla zdrowia :)

Maniek76

#67 Post autor: Maniek76 »

Witam!
Dzisiaj po przejechaniu 120km w cyklu mieszanym mój komputer wskazywał średnie spalanie 6,6l na setkę.Przed wymianą termostatu spalanie według kompa wynosiło 7,9l/100.
Auta nie testowałem jeszcze na dłuższej trasie.

Anony Mous

#68 Post autor: Anony Mous »

A jakie macie spalanie wg. MID-a przy 60, 90, 110 i 130 km/h ??

darkp1

#69 Post autor: darkp1 »

celius, zależy od warunków, ukształtowania terenu itd ;)

Anony Mous

#70 Post autor: Anony Mous »

darkp1 pisze:celius, zależy od warunków, ukształtowania terenu itd ;)
wiem więc umówmy się prosta droga, pozioma :lol:

darkp1

#71 Post autor: darkp1 »

celius, jak sprawdzę to napiszę :mrgreen:

Awatar użytkownika
12Marek
Bywalec
Imię: Marek
Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
#72 Post autor: 12Marek »

Przypadkiem trafiłem na ten temat..
Ale jak już jestem to napiszę ;)
Ostatnie 2500 km - 7,0 l/100 km :roll:
Jazda głównie dojazdy do pracy przez miasto, jakieś 10-15 km/dzień
Dobra trasa i do 130km/h poniżej 6 l/100 :D
Dla porównania mam też Peugeota 206 SW 2.0 HDI który chleje więcej niż Zośka :evil: :evil: :evil:
A miał to być samochodzik dla żony i mało palić :x :lol:
Trzeba było kupić drugą Zośkę ...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#73 Post autor: Dziadek13 »

celius pisze:
darkp1 pisze:celius, zależy od warunków, ukształtowania terenu itd ;)
wiem więc umówmy się prosta droga, pozioma :lol:
Z tego co można sie przekonać to najmniej pali jadąc z góry więc załóżmy na przód małe koła a na tył duże koła zawsze będziemy mieć z góry :lol: :lol: :lol: po prostu jak kupujemy auto to musimy liczyć z wydatkami na paliwo na owies nie pójdzie który i tak kosztuje nic za darmo .

pawko81

#74 Post autor: pawko81 »

u mnie w trasie przy prędkości 120 komputer pokazuje 7,3
mi sie wydaje że troszke za dużo

Awatar użytkownika
vertal
Debiutant
Model:

#75 Post autor: vertal »

2.0 DTI przy prędkości 85 km/h 5 bieg obroty 1950/min włączony tempomat 4.9l/100 km ...
bez tempomatu 5.2 l/100......Miasto teraz 7l/100 ale krótkie odcinki więc praktycznie ciągle zimny silnik ...najgorsze co może być dla Ropniaka....POZDRAWIAM i nie lac wody z kranu za zimna i ZOSIA się rozchoruje :evil:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”