Ile wam palą 2,0 DTI 101 KM
Moderator: Sebu$
No u mnie dawniej jak auto chodził głośniej to miałem tańszą jazdę w zakresie 90 do 120km/h i spalała 5,0-5,5 średnio.Od roku silnik chodzi ,,słodko'' i chce się deptać to i chlipnie więcej 5,6 do 6,2 przy tempie 100-150km/h.Jak jest załadowany na full to do 7l/100km dojdzie w tym zakresie prędkości.
Ale i tak niedużo: znajomy ma tourana i przy delikatnej jeździe nie zejdzie poniżej 7litrów.
Ale i tak niedużo: znajomy ma tourana i przy delikatnej jeździe nie zejdzie poniżej 7litrów.
hej ,
mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie
powiedzcie czy to normalne , faktem jest ze do pracy mam 6km w jedna strone wiec na razie duzo nie jezdze (kontrolka od temperatury silnika podnosi sie dopiero po przejachaniu 20 km wiec praktycznie cały czas jest zimny )
pozdrawiam
mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie
powiedzcie czy to normalne , faktem jest ze do pracy mam 6km w jedna strone wiec na razie duzo nie jezdze (kontrolka od temperatury silnika podnosi sie dopiero po przejachaniu 20 km wiec praktycznie cały czas jest zimny )
pozdrawiam
Ja też mam ok 10l jak robię krótkie odcinki po mieście 2-5 km więc raczej masz wszystko ok. Latem na mieście spalał mniej no ale wtedy szybciej się nagrzewa.dundee pisze: mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie
pozdrawiam
-
- Mieszkaniec
- Imię: Andrzej
- Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Wzmożony apetyt na paliwo to normalne przy niskich temperaturach powietrza - nawet benzyna więcej spali na krótkich odcinkach .dundee pisze:hej ,
pozdrawiam
A latem trzeba rowerem jeździć te 6 km to dla zdrowia
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Ale jak już jestem to napiszę
Ostatnie 2500 km - 7,0 l/100 km
Jazda głównie dojazdy do pracy przez miasto, jakieś 10-15 km/dzień
Dobra trasa i do 130km/h poniżej 6 l/100
Dla porównania mam też Peugeota 206 SW 2.0 HDI który chleje więcej niż Zośka
A miał to być samochodzik dla żony i mało palić
Trzeba było kupić drugą Zośkę ...
Pozdrawiam
Ale jak już jestem to napiszę
Ostatnie 2500 km - 7,0 l/100 km
Jazda głównie dojazdy do pracy przez miasto, jakieś 10-15 km/dzień
Dobra trasa i do 130km/h poniżej 6 l/100
Dla porównania mam też Peugeota 206 SW 2.0 HDI który chleje więcej niż Zośka
A miał to być samochodzik dla żony i mało palić
Trzeba było kupić drugą Zośkę ...
Pozdrawiam
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Z tego co można sie przekonać to najmniej pali jadąc z góry więc załóżmy na przód małe koła a na tył duże koła zawsze będziemy mieć z góry po prostu jak kupujemy auto to musimy liczyć z wydatkami na paliwo na owies nie pójdzie który i tak kosztuje nic za darmo .celius pisze:wiem więc umówmy się prosta droga, poziomadarkp1 pisze:celius, zależy od warunków, ukształtowania terenu itd
2.0 DTI przy prędkości 85 km/h 5 bieg obroty 1950/min włączony tempomat 4.9l/100 km ...
bez tempomatu 5.2 l/100......Miasto teraz 7l/100 ale krótkie odcinki więc praktycznie ciągle zimny silnik ...najgorsze co może być dla Ropniaka....POZDRAWIAM i nie lac wody z kranu za zimna i ZOSIA się rozchoruje
bez tempomatu 5.2 l/100......Miasto teraz 7l/100 ale krótkie odcinki więc praktycznie ciągle zimny silnik ...najgorsze co może być dla Ropniaka....POZDRAWIAM i nie lac wody z kranu za zimna i ZOSIA się rozchoruje