Sprzęgło - koło dwumasowe

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
DLUGI-74

#181 Post autor: DLUGI-74 »

W tym roczniku (99) nie ma dwumasa ;)

gronek

#182 Post autor: gronek »

witam
potrzebuje szybkie informacji chce wymienic sprzegło w zafirze 99rok 1.8 16v 116km i teraz troche sie zagłubiłem czy komplet sprzegła (tarcza plus docisk) musi jeszcze mieć łożysko oporowe czy musze do tego dokupić wysprzeglik?
dzwoniłem do kilku sklepów i jedni twierdzą że wysprzeglik i łożysko oporowe to to samo a drudzy mówią że w tym modelu jest wysprzeglik...
moze wy mi pomozecie bo "fachowców " widze jest duzo i kazdy mowi co innego

Jacek70

#183 Post autor: Jacek70 »

boogoo pisze:Bo w 2003 roku dwumasa dopiero wprowadzana była i w niektórych modelach nie ma.
Witam, może trochę głupie pytanie, a po czym można poznać, że jest dwumasa. Mam Zofię z 2003 r. 2.2 DTI

darkp1

#184 Post autor: darkp1 »

Jacek70, jedynie po "rozbebeszeniu" silnika..

maniuni

#185 Post autor: maniuni »

Jacek70 po numerze VIN w serwisie odczytają ,ale szkoda kasy poza tym jak się rozleci (czego nie życzę)to będziesz wiedział.

Jacek70

#186 Post autor: Jacek70 »

:/ ...jasne, tak pytałem trochę nieopatrznie nie czytając wcześniejszych postów. Zbliżam się do magicznej granicy 200k km, a mam Zofie od 120k km i w sumie jeszcze nic poważnego nie siadło. Nie licząc oczywiście wymiany końcówek, sworzni, tarcz, i nieszczęsnych przegubów. Te ostatnie już 3 razy. ;)

maniuni

#187 Post autor: maniuni »

Jacek70Nie ma się co martwić na zapas.Wiele zależy od stylu jazdy.Jak nie będziesz robił z Zośki bolidu F1 to jeszcze sporo możesz polatać czego Ci życzę, bo koszt kompletnego sprzęgła (koło,docisk,tarcza,wysprzęglik) dobrej firmy z robocizną ok 2.5-3tys zł ! ! ! Także głowa do góry dwie nogi na gaz i śmiało naprzód

Awatar użytkownika
airbus
Debiutant
Imię: WojTEK
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: 20DTL

#188 Post autor: airbus »

Witam panowie a co moze byc przyczyna jak na zimnym silniku na I biegu puszczajac sprzeglo telepie calym autem az do calkowitego ruszenia. Na cieplym silniku nie mam takiego objawu....

darkp1

#189 Post autor: darkp1 »

Ja też się zastanawiam czy nie mam dwumasy, można poprzez EPC jakoś dojść do tego?

cieniassss

#190 Post autor: cieniassss »

darkp1 pisze:można poprzez EPC jakoś dojść do tego?
można

darkp1

#191 Post autor: darkp1 »

Czy mógłby któryś z kolegów posiadających ZA i kołodwumasowe podać VIN do porównania? Z ciekawości, może być na PW ;)
Bo u mnie jest coś takiego:

Nr katalogowy: (93174633) (6 16 875)
Nazwa części: KOŁO ZAMACHOWE, ZESP. (JNS - STOSOWAĆ 93184588 56 16 003) Y20DTH
Rysunek:
http://www.sklep.szpot.pl/photo/product ... c92aa3.jpg
Czy to oznacza że mam dwumasę w aucie? Bo sprawdzając w googlach wyskakuje koło dwumasowe zamachowe z tymi numerami katalogowymi.

DaRek7

#192 Post autor: DaRek7 »

darkp1 pisze:Czy to oznacza że mam dwumasę w aucie? Bo sprawdzając w googlach wyskakuje koło dwumasowe zamachowe z tymi numerami katalogowymi.
Dokładnie tak...

darkp1

#193 Post autor: darkp1 »

DaRek7, No to nieźle, "kufffa". Tak to jest, coś mi stuka na zimnym silniku i wolnych obrotach, ale wtedy zosia też bardziej kopci i nie wiem jak to przypiąć do dwumasy. Poza tym się nic nie dzieje więc narazie jeżdżę bezstresowo. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#194 Post autor: Mattai »

EPC wypisuje po podaniu VIN ze jest coś takiego jak "Kolo zamachowe zesp." o numerach 90502913 dla numeracji -2(coź tam)999999
Czy mam rozumieć ze to jest kolo zamachowe czy dwumasa?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#195 Post autor: Jaymzarf »

darkp1 - dwumasa raczej nie ma wpływu na kopcenie, jeśłi już wali to zarówno na zimnym jak i ciepłym. Gdzieś znalazłem info odnośnie jakiegoś problemu w skrzyni, że na zimnym stuka. Żadna usterka tylko taka przypadłość.

A takie postukiwanie połączone z kopceniem może sygnalizować droższą "zabawę"
Podłącz pod komputer i sprawdź parametry pompy - wartości żądane i rzeczywiste.
Stukanie z kopceniem może powodować zacinający się tłoczek przestawiacza kąta wtrysku (tak u mnie było). Po czasie....
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”