[B]Ile palą wam CDTi?
dlaczego nie, może ma źle skalibrowany BC odnośnie spalania i tyle mu pokazuje. Mój BC przed skalibrowaniem pokazywał spalanie 4,8l/100km to jest wynik szkoda,że nie w realu ale jak se przeliczyłem samemu to spalanie wyszło około 8l/100 i tak jest cały czas.kubaroth pisze:W to 6,3 w mieście w życiu nie uwierzę.
Niestety nie mam ale sie juz z tym pogodziłam. I tak wolę jeździć zafirką. A co do komputerka pokładowego. to niestety go nie mam, w oplu powiedzieli mi, że mam wyświetlacz trójdzielny, a nie komputera pokładowego. No cóż. Tak to jest z kobietami i samochodami. Hmm. Ale Zafirka i tak fajna. dziekuję wszystkim za zaangażowanie i pomoc. Pozdrawiam.
witam
jako ciekawostka -szybki przejazd A4 z Katowic do Krakowa - spalanie naprawdę mnie zaskoczyło - bo jechałem dość szybko - nic mnie po drodze nie wyprzedziło - a jechaliśmy w 5 osób ( 5 chłopów )+ bagaże:
oczywiście przy okazji się wkurw.... bo przejazd przez ten odcinek drogi - ok. 40 km kosztuje 16 zł w jedna stronę !! moim zdaniem najdroższa autostrada świata.
a tutaj dla odmiany spalanie minimalne - jazda po drodze z lekkiej górki , wieczorem - ale jak tylko wjechałem do miasta - spalanie od razu poszło w górę:
Uploaded with ImageShack.us
średnie spalanie dla mojego auto- chips na 170KM/ 390Nm - miasto i trasa pól na pół - 7.3-7.5 litra.
jako ciekawostka -szybki przejazd A4 z Katowic do Krakowa - spalanie naprawdę mnie zaskoczyło - bo jechałem dość szybko - nic mnie po drodze nie wyprzedziło - a jechaliśmy w 5 osób ( 5 chłopów )+ bagaże:
oczywiście przy okazji się wkurw.... bo przejazd przez ten odcinek drogi - ok. 40 km kosztuje 16 zł w jedna stronę !! moim zdaniem najdroższa autostrada świata.
a tutaj dla odmiany spalanie minimalne - jazda po drodze z lekkiej górki , wieczorem - ale jak tylko wjechałem do miasta - spalanie od razu poszło w górę:
Uploaded with ImageShack.us
średnie spalanie dla mojego auto- chips na 170KM/ 390Nm - miasto i trasa pól na pół - 7.3-7.5 litra.
witam... wcześniej wklejałem zdjęcia ukazujące średnie spalanie mojej Astry ... lecz ostatnio zauważyłem iż to co pokazuje komputer ma się nijak do tego co tankuje ....zauważyłem także iż w czasie gdy temperatura powietrza jest bliska zeru ... lub nawet po niżej zera ... jeżdżąc na ssaniu, komputer pokładowy kompletnie tego nie bierze tego pod uwagę ( przynajmniej tak mi się wydaje ) .... zrobiłem wiec mały eksperyment ...wyzerowałem komputer potem wszedłem w TEST mode , włączyłem 5 stronę , na której widoczna jest pozycja
TC-Dist ....
ten wskaźnik pokazuje średnio ile jeszcze zostało paliwa w baku ... jakież było moje zdziwienie , gdy jeżdżąc po mieście w sporej części na ssaniu , średnie spalanie wyświetlające się na pierwszej stronie kom. pokazywało 6,1 /100 km a według zużytego paliwa po 100 km... ilość spadła o 8.1 litra ... ... no mała różnica prawie 2 litry ...
TC-Dist ....
ten wskaźnik pokazuje średnio ile jeszcze zostało paliwa w baku ... jakież było moje zdziwienie , gdy jeżdżąc po mieście w sporej części na ssaniu , średnie spalanie wyświetlające się na pierwszej stronie kom. pokazywało 6,1 /100 km a według zużytego paliwa po 100 km... ilość spadła o 8.1 litra ... ... no mała różnica prawie 2 litry ...