Pomocy!!! Ukręcona świeca żarowa

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#46 Post autor: Jaymzarf »

timi68, niestety nie... Nawet Cię przy przyjęciu poinformują o tym ryzyku. Sprawdź sposób opisany przez Dziadek13, tylko trzeba uważać, bo głowica może pęknąć również...

W ostateczności poszukaj warsztatu, który wykręca urwane świece bez zdejmowania głowicy. Sposób pewny o ile końcówka świecy się nie urwie jak to ma miejsce często w Iskrach) i nie wpadnie do silnika. W ASO w Chorzowie mają takiego gościa, który z doskoku im to robi. Koszt od świeczki 80-120 zł za samo wykręcenie (on daje FV bez marży ASO) + oczywiście wymiana świec płatna dla ASO

Domowy powolny sposób to kilkudniowe aplikowanie środka penetrującego w gniazda świec i delikatne próby odkręcania. W temacie było opisywane.

A najpewniejszy sposób na przyszłość - nie dokręcać świec "na oko" tylko zgodnie z danymi odnośnie momentu dokręcania i zastosować na gwint smar miedziany lub teflonowy.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#47 Post autor: timi68 »

Jaymzarf pisze:A najpewniejszy sposób na przyszłość - nie dokręcać świec "na oko" tylko zgodnie z danymi odnośnie momentu dokręcania i zastosować na gwint smar miedziany lub teflonowy.
Tak, ale ja nie zakręcałem tych świec.
Mogę je codziennie zapuszczać preparatem, ale nie mam klucza.
Wiesz może jaki klucz trzeba kupić ?

Awatar użytkownika
Jaymzarf
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#48 Post autor: Jaymzarf »

timi68, moja rada była dla potomnych na przyszłość :P

Co do klucza - pojęcia nie mam... Ja tego typu sprawy powierzam mechanikowi, który ma klucz dynamometryczny... Podpytam go co to za klucz, chyba, że ktoś z kolegów wie i napisze wcześniej...
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Obrazek

Tooomuss

#49 Post autor: Tooomuss »

Klucz dynamometryczny służy do dokręcania z odpowiednim momentem,
a o jaki klucz ci chodzi, do świec ? Jeśli tak to przedłużana nasadka 10.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#50 Post autor: timi68 »

Tooomuss pisze:Jeśli tak to przedłużana nasadka 10.
W takim razie kupię świece i dopasuje do nich klucz.

Dzięki za informacje.
Pozdrawiam.

Andreas34
Świeżak
Model:

#51 Post autor: Andreas34 »

Witam, zapoznałem się z tematem wymiany świec bo sam stanąłem przed takim zadaniem. Czy ktoś może polecić jakiegoś mechanika z okolic Katowic który w razie zerwania :/ poradzi sobie z wymianą bez zdejmowania głowicy? Najbliżej w temacie widziałem jakiś warsztat z Rybnika może znajdzie się coś bliżej??
pozdro

cebula1982

#52 Post autor: cebula1982 »

Andreas34 pisze: Najbliżej w temacie widziałem jakiś warsztat z Rybnika może znajdzie się coś bliżej??
pozdro
Na jutro postaram sie zdobyc adres goscia w Strzemieszycach. Koledze wykrecal swiece bez zdejmowania glowicy w vectrze

Andreas34
Świeżak
Model:

#53 Post autor: Andreas34 »

OK dzięki

satyrek

#54 Post autor: satyrek »

Witam,
też miałem problem ze świecami i pozwolę sobie napisać moje spostrzeżenia:
1. najczęściej zapiekają się świece "fabryczne" ponieważ nie są niczym smarowane, dlatego warto zaraz po zakupie spróbować wykręcić je i przesmarować smarem miedzianym.
2. zanim oddamy samochód do mechanika warto spróbować je wykręcić samemu metodą "kilkudniową" z pryskaniem WD40 - mechanik wykręca świece bez czekania i jak się urwą to więcej zarobi :)
3. u mnie był problem z 2 świecami (nie wymieniane od nowości po 7 latach), jedną udało się wykręcić specjalnym kluczem za 700zł natomiast druga tak się zapiekła, że nie obeszło się bez zdejmowania głowicy i rozwiercania, dodatkowo szlif, nowe uszczelki, śruby, kilka szklanek - koszt 2100zł i tydzień bez samochodu

cieniassss

#55 Post autor: cieniassss »

satyrek pisze:warto zaraz po zakupie spróbować wykręcić je i przesmarować smarem miedzianym.
ta miedzianym smarem, powodzenia przy następnym wykręcaniu

Andreas34
Świeżak
Model:

#56 Post autor: Andreas34 »

Hej, ma ktoś numer telefonu od tego gościa z Rybnika, podany jest tylko adres a mam tam kawałek drogi

łobuz

#57 Post autor: łobuz »

Witam
Też jestem po wymianie świec. Zabrałem się za to sam, po kilku dniach podlewania świec różnymi specyfikami. Niestety jedna się zerwała no i za 250 zł poprzez rozwiercanie udało się ją wyciągnąć. Fachwiec który to zrobił ma warsztat w Oławie. Do świec marki Beru dokupiłem specjalną pastę również marki Beru do konserwacji gwintu świecy przed jej wkręceniem.

miciekkrk

#58 Post autor: miciekkrk »

Jesli chodzi o wykrecanie swiec zarowych to tez mialem taki problem 2 swiece sie ukrecily a koszty zdejmowania glowicy nastepnie planowanie uszczelki itd troche mnie przerazaly , posiedzialem sobie na necie i znalazlem goscia w Krakowie ktory robi to specjalistycznym sprzetem bez zdejmowania glowicy tak wiedz zadzwonilem gosc przyjechal do mnie tego samego dnia wyciagnol obie swiece wyczyscil komore swiecy zrobil nowy gwint i zakrecil nowe swiece raptem 2:30 minut fak jest taki ze trzeba mu zrobic dostemp bo on zajmuje sie wyciaganiem swiec i wtryskiwaczy i z tego co wiem to dojezdza do klieta na terenie calej malopolski ,swietokrzyskiego , i mysle ze i dalej ale trzeba by bylo sie kontaktowac i dogadywac z nim ,za wyciagniecie jednej swiecy wziol 400 zł ale wez cie pod uwage ze gosc dojezdza na miejsce . jak by ktos chcial to podaje telefon do niego 517 412 036

milosz219

#59 Post autor: milosz219 »

witam.Czy znacie adresy specjalistow zajmujacych się wykręcaniem urwanych swiec zarowych w woj,malopolskim, śląskim.Jestem z Olkusza i niechcialbym jechac az za Łód zeby usunąc ta swiecę.

danio
Bywalec
Imię: Daniel
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#60 Post autor: danio »

O ile się nie myle to w Gliwicach jest gość który zajmuje się szlifami silnika ale świece też opanuje.

Coś bardziej konkretnego by się przydało - to nic nie wnosi do tematu - Bodek
Ostatnio zmieniony 21 lut 2012, 19:18 przez danio, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”