Wymiana dwumasy na koło sztywne
Moderator: Sebu$
Kolego a te sztywne koło załozyłes uzuwane czy nowe to co oferuje np valeo? A nie orientujesz sie co do wysprzeglika? Czy do sztywnego koła podchodzi ten sam co do dwumasy? Bo mam zamiar tez wyrzucic dwumas i załozyc sztywne koło i nie wiem co dokładnie potrzebuje!
[ Dodano: Pon Gru 19, 2011 14:49 ]
A orientuje sie ktos co oznaczaja oznaczenia skrzyni np f23? I czy do tego typu skrzyni mozna załozyc zamiast dwu masy normalne sztywne koło ze starszego modelu opla bo cos mi sie obiło o uszy ze moga byc rozne skrzynie z głebszymi obudowami sprzegła! Ale nie wiem czy to nie bujda!!!
[ Dodano: Pon Gru 19, 2011 14:49 ]
A orientuje sie ktos co oznaczaja oznaczenia skrzyni np f23? I czy do tego typu skrzyni mozna załozyc zamiast dwu masy normalne sztywne koło ze starszego modelu opla bo cos mi sie obiło o uszy ze moga byc rozne skrzynie z głebszymi obudowami sprzegła! Ale nie wiem czy to nie bujda!!!
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Czujnik szybkościomierza zależy od modelu auta w którym jest budowana.
Może ci to coś podpowie.
Czujnik szybkościomierza zależy od modelu auta w którym jest budowana.
Może ci to coś podpowie.
Skrzynia F23 awarie i wymiana oleju
Skrzynie F23 produkowane przez Getrag, mialy przenosic moment obrotowy do 210Nm i wychodzily w kilku roznych modelach
- poznac je mozna np. po hydraulicznym sterowaniu sprzegla lub 2 cieglach zmiany biegow.
Generalnie F23 roznily sie obudowami i przelozeniem glownym.
Najczesciej byly spotykane w Astrach i Zafirach, ale takze w poliftowych Vectrach z silnikami x20xev, x25xe, z26se, y22dth, x20dth i x20dti.
Do T41/2003 (czyli wszytkie Vectry B) mialy wade konstrukcyjna, ktora powodowala w warunkach niskiej temperatury ciezkie wbijanie 1-2-3 biegu.
Odpowiadalo za to jedne z kol zebatych.
Akcja serwisowa byla przeprowadzana na zyczenie i stosowano zestaw reperacyjny: 9201451 / Katalognr.: 16 07 013.
To definitywnie konczylo problemy z wbijaniem zimnych biegow 1-2-3.
Przed T41/2003 stosowano nadlewanie oleju (ok. +0.5l) w F23 przeciw huczeniu i ciezko wchodzacym 1-2-3 biegom.
F23 jest bardzo wrazliwa na olej skrzynia i jest jedyna ze skrzyn, gdzie co 24 miesiace wymienia sie olej - po to m.inn. korek spustu oleju.
Zauwazamy tez 2 standardowa wade F23 - huczenie lozysk podczas jazdy.
Waznym jest, ze specjalnie dla tej skrzyni Opel opracowal olej (rowniez F17 mialo specjalny olej) i nalezy tylko ten olej stosowac: jest to MTF 0063 75w-85, numer katalogowy Opel 1940768.
Jedynym mozliwym zamiennikiem jest Castrol SMX-S - ale nie sprawdza sie tak dobrze w warunkach zimowych.
Inne oleje absolutnie nie nadaja sie do F23 - beda powodowaly zla synchronizacje biegow, wieksze huczenie skrzyni, uniemozliwial wbicie 1-2-3 biegu.
Nie wolno zapomniec rowniez o 2 innych rzeczach w przypadku F23:
1.Odpowietrzenie hydrauliki sprzegla (madry Wescik rok po przypaleniu sprzegla)
2. Regulacja ciegiel zmiany biegow.
3.Jesli cieknie olej, to mozliwe 3 miejsca - korki kontrolny i spustu, oraz simmering.
WYMIANA OLEJU: nalezy pamietac o 3 rzeczach:
1. Olej Opel 1940768
2. Ilosc 1.75l w kazdym standardowym przypadku, 2.1-2.35l jesli skrzynia huczy lub gdy na korku wlewu oleju do skrzyni znajduje sie zolte oznaczenie
3. Wymiana Oleju co 30000km lub 24 miesiace.
-
- Przeglądacz
buli , spójrz na to: http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=1 ... 50&start=0
To jest to o czym pisałem wcześniej (Dziadek 13 chyba podawał link). A tak w ogóle to napisz jak to wyszło ( ta zamiana)
To jest to o czym pisałem wcześniej (Dziadek 13 chyba podawał link). A tak w ogóle to napisz jak to wyszło ( ta zamiana)
grześ
Witam. Jestem własnie po zmianie dwumasu na sztywne koło jednak załozyłem orginalny zestaw z valeo a nie jak pisałem wczesniej miałem zamiar od starego modelu zafiry załozyc! Musze stwierdzic ze jestem zawiedziony myslałem ze bedzie oki ale odczuwam szarpanie delikatne przy puszczaniu i dodawaniu gazu!!!! Moze jestem przewrazliwiony??????
-
- Przeglądacz