kontrolka samochodu z kluczem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kwaku
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
kontrolka samochodu z kluczem

#1 Post autor: kwaku »

witam
dzisiaj rano podczas próby odpalenia silnika tzn po włożeniu kluczyka do stacyjki i poczekaniu aż zgasną kontrolki , przekręcam na rozruch a tu zupełnie nic , rozrusznik nawet nie pstryknął a zapaliła się żółta kontrolka samochodu z kluczem, po ponownej próbie silnik zapalił bez problemu i auto podczas jazdy zachowuje sie normalnie ( tyle tylko że do pracy mam 10km i nie jechałem szybciej niż 100km/h a więc nie wiem czy przy większych prędkościach coś by sie nie działo), jedyną różnicą jaką zauważyłem jest to że lampka samochodu z kluczem gasła po chwili razem z innymi kontrolkami w pozycji zapłon a teraz gaśnie równocześnie z kontrolką od ciśnienia oleju po zapaleniu silnika , odczytać kodów metodą pedału gazu i hamulca sie nie da , przeszukałem całe forum ale nikt nie miał identycznego problemu z tą kontrolką,każdemu świeciła albo migała w innych że tak powiem warunkach, czy ma ktoś jakiś pomysł co sie mogło stać, czy tylko podłączenie pod komputer może coś powiedzieć . ZB 2,2 Direct automat

jeżeli post w złym miejscu to z góry przepraszam i prosze o przeniesienie, na forum jest temat o tej kontrolce ale w dziale ZA i nie byłem pewny gdzie zamieścić mój post

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Kontrolka samochód z kluczykiem cały czas świeciła czy mrugała jak silnik nie chciał Ci zapalić... :?:

kwaku
Przeglądacz
#3 Post autor: kwaku »

wydaje mi sie że zapaliła się w momencie gdy przekręciłem kluczyk w pozycje rozrusznika i już sie świeciła dotąd dopóki nie wyłączyłem stacyjki

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

Jak chcesz być pewny to lepiej podłączyć pod komputer cobyś jakieś niespodzianki nie miał...

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#5 Post autor: marko »

Prawdopodobnie nie skomunikował ci się kluczyk z imobilaizerem po parunastu odpaleniach kontrolka z kluczykiem powinna zniknąć to jest urok nowych aut z elektroniką .Sprawdż czy twoja Zocha jest już po akcji serwisowej cima może to być też przyczyną ale moge się mylić
Marko

kwaku
Przeglądacz
#6 Post autor: kwaku »

lamerskie pytanie , ale jak mam to sprawdzić czy jest po akcji serwisowej?
zadzwonić do serwisu i podać VIN czy coś innego?

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Oznaczenie silnika: A20DTH

#7 Post autor: marko »

W serwisie jak im podasz vin to Ci powinni powiedzieć czy już jest po akcji a jak jeszcze nie to powinni ją zrobić ,drugim sposobem jest zdjęcie obudowy kierownicy i na takiej kwadratowej/ kosce, puszce/ powinna być założona klamra metalowa a tym jednorazowym brakiem komunikacji bym się nie przejmował chyba że będzie się powtarzać ja też raz miałem taki przypadek z rok temu i do dzisiaj się nie powtórzył .
Marko

kwaku
Przeglądacz
#8 Post autor: kwaku »

dzisiaj dzwoniłem do ASO i mi powiedzieli że moja Zosia nie podlega pod tą akcje serwisową cima, a w drodze do pracy rozpędziłem samochód do 160km/h i żaden tryb awaryjny się nie załączył , auto zachowuje się normalnie, może jeszcze sprawdze jak będe miał chwile czy po odpięciu akumulatora ta kontrolka powróci czy zgaśnie

[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 14:40 ]
dzisiaj odłączyłem aku na ok 1godz ale nic to nie dało , a więc chyba narazie pozostaje mi czekać i obserwować autko czy sie coś z nim niepokojącego nie dzieje

Awatar użytkownika
tom 72
Świeżak
Model:

#9 Post autor: tom 72 »

Ja mam trochę inny problem z tą kontrolką więc podepnę się pod temat a więc jadę sobie i zapala się autko z kluczykiem po czym po kilku kilometrach gaśnie żadnych błędów auto zachowuje się normalnie, wspomnę że problem pojawił się przy obecnych mrozach nie mam opcoma i nie wiem co jest grane. Jakieś sugestie?

adasko

#10 Post autor: adasko »

Jak nie podpinałes auta pod kompa to skad wiesz ze nie ma bledow :lol: :lol: jak się świeciła kontrolka to musi byc błąd.

Awatar użytkownika
tom 72
Świeżak
Model:

#11 Post autor: tom 72 »

Po wypedałowaniu nie ma błędów

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Oznaczenie silnika: NEL14

#12 Post autor: franki »

A kiedy wypedałowujesz błędy? Po tym jak kontrolka z kluczykiem zgaśnie po kilku kilometrach?
Spróbuj wypedałować niedługo po uruchomieniu jak się bedzie świecić (zgaś auto i wypedałuj)
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

megakasa

#13 Post autor: megakasa »

tom 72 pisze:Ja mam trochę inny problem z tą kontrolką więc podepnę się pod temat a więc jadę sobie i zapala się autko z kluczykiem po czym po kilku kilometrach gaśnie żadnych błędów auto zachowuje się normalnie, wspomnę że problem pojawił się przy obecnych mrozach nie mam opcoma i nie wiem co jest grane. Jakieś sugestie?
Mam ten sam problem, jadę ze stałą prędkością, autko nie żyłowane (2000-3000obr/min) zapala się kontrolka (żadnej niepokojącej reakcji samochodu nie ma) po ok 5-20s gaśnie. Zjawisko bardzo nieregularne i nie wiem od czego zależy. Czasami na 20km wystąpi 2 razy a później 500km bez błędu.

Po sprawdzeniu metodą gaz-hamulec błąd ECN 50074. Co to może być?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#14 Post autor: Bodek »

megakasa pisze: Po sprawdzeniu metodą gaz-hamulec błąd ECN 50074. Co to może być?
Poczytaj tooooooooo
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

megakasa

#15 Post autor: megakasa »

Poczytaj tooooooooo
Hamowania awaryjnego nie było, opony zmieniałem z 16"(letnich) na 15" (zimowe) ale o wyższym profilu wg. zaleceń i dokumentacji że takie jak mam pasują do mojej Astry.
Przejmować się tym błędem??
EDIT:
Jutro sprawdzę ABS na trasie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”