kontrolka samochodu z kluczem
-
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
witam
dzisiaj rano podczas próby odpalenia silnika tzn po włożeniu kluczyka do stacyjki i poczekaniu aż zgasną kontrolki , przekręcam na rozruch a tu zupełnie nic , rozrusznik nawet nie pstryknął a zapaliła się żółta kontrolka samochodu z kluczem, po ponownej próbie silnik zapalił bez problemu i auto podczas jazdy zachowuje sie normalnie ( tyle tylko że do pracy mam 10km i nie jechałem szybciej niż 100km/h a więc nie wiem czy przy większych prędkościach coś by sie nie działo), jedyną różnicą jaką zauważyłem jest to że lampka samochodu z kluczem gasła po chwili razem z innymi kontrolkami w pozycji zapłon a teraz gaśnie równocześnie z kontrolką od ciśnienia oleju po zapaleniu silnika , odczytać kodów metodą pedału gazu i hamulca sie nie da , przeszukałem całe forum ale nikt nie miał identycznego problemu z tą kontrolką,każdemu świeciła albo migała w innych że tak powiem warunkach, czy ma ktoś jakiś pomysł co sie mogło stać, czy tylko podłączenie pod komputer może coś powiedzieć . ZB 2,2 Direct automat
jeżeli post w złym miejscu to z góry przepraszam i prosze o przeniesienie, na forum jest temat o tej kontrolce ale w dziale ZA i nie byłem pewny gdzie zamieścić mój post
dzisiaj rano podczas próby odpalenia silnika tzn po włożeniu kluczyka do stacyjki i poczekaniu aż zgasną kontrolki , przekręcam na rozruch a tu zupełnie nic , rozrusznik nawet nie pstryknął a zapaliła się żółta kontrolka samochodu z kluczem, po ponownej próbie silnik zapalił bez problemu i auto podczas jazdy zachowuje sie normalnie ( tyle tylko że do pracy mam 10km i nie jechałem szybciej niż 100km/h a więc nie wiem czy przy większych prędkościach coś by sie nie działo), jedyną różnicą jaką zauważyłem jest to że lampka samochodu z kluczem gasła po chwili razem z innymi kontrolkami w pozycji zapłon a teraz gaśnie równocześnie z kontrolką od ciśnienia oleju po zapaleniu silnika , odczytać kodów metodą pedału gazu i hamulca sie nie da , przeszukałem całe forum ale nikt nie miał identycznego problemu z tą kontrolką,każdemu świeciła albo migała w innych że tak powiem warunkach, czy ma ktoś jakiś pomysł co sie mogło stać, czy tylko podłączenie pod komputer może coś powiedzieć . ZB 2,2 Direct automat
jeżeli post w złym miejscu to z góry przepraszam i prosze o przeniesienie, na forum jest temat o tej kontrolce ale w dziale ZA i nie byłem pewny gdzie zamieścić mój post
- marko
- Przeglądacz
- Imię: MAREK
- Auto: Opel Zafira C Automat
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
W serwisie jak im podasz vin to Ci powinni powiedzieć czy już jest po akcji a jak jeszcze nie to powinni ją zrobić ,drugim sposobem jest zdjęcie obudowy kierownicy i na takiej kwadratowej/ kosce, puszce/ powinna być założona klamra metalowa a tym jednorazowym brakiem komunikacji bym się nie przejmował chyba że będzie się powtarzać ja też raz miałem taki przypadek z rok temu i do dzisiaj się nie powtórzył .
Marko
-
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
dzisiaj dzwoniłem do ASO i mi powiedzieli że moja Zosia nie podlega pod tą akcje serwisową cima, a w drodze do pracy rozpędziłem samochód do 160km/h i żaden tryb awaryjny się nie załączył , auto zachowuje się normalnie, może jeszcze sprawdze jak będe miał chwile czy po odpięciu akumulatora ta kontrolka powróci czy zgaśnie
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 14:40 ]
dzisiaj odłączyłem aku na ok 1godz ale nic to nie dało , a więc chyba narazie pozostaje mi czekać i obserwować autko czy sie coś z nim niepokojącego nie dzieje
[ Dodano: Pią Sty 13, 2012 14:40 ]
dzisiaj odłączyłem aku na ok 1godz ale nic to nie dało , a więc chyba narazie pozostaje mi czekać i obserwować autko czy sie coś z nim niepokojącego nie dzieje
Ja mam trochę inny problem z tą kontrolką więc podepnę się pod temat a więc jadę sobie i zapala się autko z kluczykiem po czym po kilku kilometrach gaśnie żadnych błędów auto zachowuje się normalnie, wspomnę że problem pojawił się przy obecnych mrozach nie mam opcoma i nie wiem co jest grane. Jakieś sugestie?
Mam ten sam problem, jadę ze stałą prędkością, autko nie żyłowane (2000-3000obr/min) zapala się kontrolka (żadnej niepokojącej reakcji samochodu nie ma) po ok 5-20s gaśnie. Zjawisko bardzo nieregularne i nie wiem od czego zależy. Czasami na 20km wystąpi 2 razy a później 500km bez błędu.tom 72 pisze:Ja mam trochę inny problem z tą kontrolką więc podepnę się pod temat a więc jadę sobie i zapala się autko z kluczykiem po czym po kilku kilometrach gaśnie żadnych błędów auto zachowuje się normalnie, wspomnę że problem pojawił się przy obecnych mrozach nie mam opcoma i nie wiem co jest grane. Jakieś sugestie?
Po sprawdzeniu metodą gaz-hamulec błąd ECN 50074. Co to może być?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Poczytaj tooooooooomegakasa pisze: Po sprawdzeniu metodą gaz-hamulec błąd ECN 50074. Co to może być?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Hamowania awaryjnego nie było, opony zmieniałem z 16"(letnich) na 15" (zimowe) ale o wyższym profilu wg. zaleceń i dokumentacji że takie jak mam pasują do mojej Astry.Poczytaj tooooooooo
Przejmować się tym błędem??
EDIT:
Jutro sprawdzę ABS na trasie.