[A] Podłączenie radia CB pod gniazdo bezpieczników

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

[A] Podłączenie radia CB pod gniazdo bezpieczników

#1 Post autor: Tunio999 »

Witam wszystkich serdecznie...

Zamontowałem sobie CB w Zośce. Za pomocą rzepów do zaślepki bezpieczników (trzyma się zajefajnie :D ). I jak wsiadam i wysiadam to nie przeszkadza!!!
Mam takie pytanie czy istnieje możliwość podłączenia radia gdzieś w gniazdo bezpieczników??? Na razie mam podłączone pod gniazdo zapalniczki i działa tylko wtedy jak odpalę Zośkę. I jeżeli istnieje możliwość takiego podłączenia to czy da się tak podłączyć aby radio działało bez zapłonu???
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

KOPERNIK

#2 Post autor: KOPERNIK »

Witam
najprościej będzie chyba pociągnąć z akumulatora przewody i sprawa będzie załatwiona radyjko zadziała zawsze ;)

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#3 Post autor: Tunio999 »

KOPERNIK pisze:Witam
najprościej będzie chyba pociągnąć z akumulatora przewody i sprawa będzie załatwiona radyjko zadziała zawsze ;)
Zgadza się, tylko że ja nie wiem jak :mysli: z tej strony poprowadzić kabelki do akumulatora. Przed Zośką miałem Astrę I i tam podłączyłem pod radio... A tutaj chciałem iść po najmniejszej linii oporu :) i pomyślałem sobie że byłoby najwygodniej i najlepiej :mrgreen:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

KOPERNIK

#4 Post autor: KOPERNIK »

Tunio999 pisze:chciałem iść po najmniejszej linii oporu
tak się nie da

słuchaj otwórz jutro maskę i przyjrzy się ścianę grodziową silnika i tam są otwory w których są gumki i wystarczy wepchnąć przy tej gumie twardy drut i już masz kable przeciągnięte

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#5 Post autor: Tunio999 »

KOPERNIK, OK dziękuję jutro będę próbował, może coś wyjdzie :D Ale jakby była możliwość podłączenia pod bezpieczniki to czekam na ten sposób ;)
- Albert Einstein

KOPERNIK

#6 Post autor: KOPERNIK »

Tunio999 pisze: Ale jakby była możliwość podłączenia pod bezpieczniki to czekam na ten sposób ;)
jeśli uda ci się dostać do kabli za skrzynką bezpieczników to znajdź kontrolką + a minus z karoserii samochody i będzie grało :D

mzabierek

#7 Post autor: mzabierek »

Ja podłączyłem radyjko pod bezpieczniki w kabinie, konkretnie pod bezpiecznik nr 33 (stałe zasilanie) i masę z karoserii. Wcisnąłem zalutowany przewód w gniazdo bezpiecznika, na to wcisnąłem bezpiecznik i jak do tej pory (półtora roku) wszystko Ok 8)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 22:36 przez mzabierek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#8 Post autor: Tunio999 »

mzabierek pisze:Ja podłączyłem radyjko pod bezpieczniki w kabinie, konkretnie pod bezpiecznik nr 33 (stałe zasilanie) i masę z karoserii. Jak do tej pory wszystko Ok 8)
mzabierek a możesz mi wysłać fotkę jak to wygląda??? byłbym wdzięczny...
- Albert Einstein

mzabierek

#9 Post autor: mzabierek »

Muszę odszukać jak się wstawia zdjęcia bo zapomniałem... :/

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#10 Post autor: Maciek »

mzabierek

#11 Post autor: mzabierek »

Dzięki Maciek
Nie jest to może subtelne rozwiązanie ale na pewno skuteczne...

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#12 Post autor: Tunio999 »

Ok dzięki a czarny kabelek to do maski Zośki podłączyłeś?? :roll:
- Albert Einstein

mzabierek

#13 Post autor: mzabierek »

Dokładnie, koło tablicy bezpieczników jest kilka blachowkrętów wkręconych w konstrukcję i pod jeden z nich podpiąłem masę

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#14 Post autor: Tunio999 »

mzabierek, Dzięki wielkie za pomoc!!! Jutro będę coś modził!!! :piwo: :piwo: :piwo:
- Albert Einstein

Awatar użytkownika
kamil12luty
Mieszkaniec
Model:

#15 Post autor: kamil12luty »

znajdz sobie bezpiecznik na którym pojawia sie napiecie juz po samym włożeniu kluczyka do stacyjki ( np. szyby i szyberdach). nie bedziesz mial problemu ze nie zapomnisz wyłączyć radia i jak bedziesz chciał słuchać radio na postoju to nie musisz włączac zapłonu. Co do podłączenie bezposrednio pod akumulator to sprawdz sobie zanim przeciągniesz kable bo u mnie w calibrze jak podłączyłem bezposrednio to mialem bardzo duzo zakłócenia od kazdego urządzenie (radio, wycieraczki, dmuchawa) obojetnie jak które właczyłem nie dało sie słuchac cb-ika. a co dziwne pod zapoalniczka mialem normalnie bez zakłóceń i z tego co wiem to w wielu autach tak jest. Ja w przyszłym tyg bede montował Cb w miejscu po lampce na podsufitówce a tam jest akurat kostka od szyberdachu pod która sie podepnę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”