Problemy związane z użytkowaniem EGR
Moderator: Sebu$
witam mam następujacy problem z zafirką...bład p400 egr.egr wyczyszczony,elektro zawor wyczyszczony wezyki przedmuchane a mimo to jak auto sie rozgrzeje zapala sie kontrolka z silnikiem i auto traci moc jak wejdzie na minimum 2.5 tys obr kontrolka gasnie.........
rece opadaja juz
Łączna ilość kodów błędów: 1
P0400 - <Nieznany kod błędu>
(05) - Nie występuje
[ Dodano: Sro Sty 04, 2012 10:08 ]
Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: Czw Sty 05, 2012 23:14 ]
Po wymianie egr problem rozwiązany kupilłem na alledrogo po regeneracji za 140 zl i zośka smiga jak dawniej.....
rece opadaja juz
Łączna ilość kodów błędów: 1
P0400 - <Nieznany kod błędu>
(05) - Nie występuje
[ Dodano: Sro Sty 04, 2012 10:08 ]
Uploaded with ImageShack.us
[ Dodano: Czw Sty 05, 2012 23:14 ]
Po wymianie egr problem rozwiązany kupilłem na alledrogo po regeneracji za 140 zl i zośka smiga jak dawniej.....
witam . jestem po raz pierwszy na forum jako uczestnik ,dotychczas korzystałem tylko z waszych porad a teraz sam chciałbym podziękować za poradę i potwierdzić słuszność diagnozy.mam zafirę z 2001 elegant - miałem ten sam problem z kontrolką i mocą .na niskich obrotach zapalała się kontrolka auta z kluczem .sprawdziłem przepływomierz a właściwie jego wtyczkę.przewody dwa rozsypały się w rękach. zlutowałem przewody .kontrolka nie zapala się na niskich ani wysokich obrotach silnik ma moc i przyspieszenie .pozdrawiam
witam.
mam zafirke 2.2 TDI z 2002 roku.
i mam z nią juz 2 raz podobny problem. Otóż zapalam auto i po pewnym czasie włacza mi się kontrolka diagnostyki silnika. Po jej właczeniu silnik nie ma mocy i maks obroty to moze z 2800. pojechałem z tym na komputer i wyszło mi ze cos jest z EGR (95% otwarty jest tak mi powiedział mechanik)
teraz nie bardzo wiem co robic bo pewnie trzeba go wymienic a to troche kosztuje tym bardziej jak jest nowy, a zeby kupic uzywany to nie wiem jaki konkretny musi byc.
Potrafi ktoś mi pomóc w tym temacie?
mam zafirke 2.2 TDI z 2002 roku.
i mam z nią juz 2 raz podobny problem. Otóż zapalam auto i po pewnym czasie włacza mi się kontrolka diagnostyki silnika. Po jej właczeniu silnik nie ma mocy i maks obroty to moze z 2800. pojechałem z tym na komputer i wyszło mi ze cos jest z EGR (95% otwarty jest tak mi powiedział mechanik)
teraz nie bardzo wiem co robic bo pewnie trzeba go wymienic a to troche kosztuje tym bardziej jak jest nowy, a zeby kupic uzywany to nie wiem jaki konkretny musi byc.
Potrafi ktoś mi pomóc w tym temacie?
Ja bym zaczą od wyczyszczenia EGR, jak w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 835c1b7bad jest opis benzyny ale w dieslu pewnie bedzie podobnie. Jak to nie pomoże to pewnie mozna go zaślepić
no właśnie jeden mechanik mi powiedział ze to niby lepiej wymienic a z zaslepieniem nie wiadomo jak bedzie bo niby to jest jakis nowszy EGR sterowany elektrycznie. zebym ja sie nal na tym to bym cos wiedzial ale jak zaczne o tym czytac to dopiero bede mial wiedze...tylko szkoda ze teoretyczna.... ;/
[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 15:47 ]
[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 15:47 ]
dzieki pablo2374 dzieki za numer gg, mowisz ze warto w tym sklepie kupic EGR? bo wiesz mam tylko gg a zadnej stronki int nie ma zeby zobaczyc ten sklep.pablo2374 pisze:makan89041, podaje ci numer GG sklepu gdzie mają tanie EGRy, sam u nich kupiłem i chula, a tu masz numer GG1537673 i nie baw się w używki