Problemy związane z użytkowaniem EGR

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
henkowski

#346 Post autor: henkowski »

patrzylem i normalnie chodzi to smarowalem jakies pół roku temu wd-40 i ostatnio zaczęło świrować

aleks27

#347 Post autor: aleks27 »

niestety czeka cie regeneracja albo wymiana tak jak ci pisze kol.Łajszczak.ja u siebie tyle razy probowalem go ratowac ze w koncu wydalem prawie 1300 na nowy

Awatar użytkownika
beniu31
Przeglądacz
Model:

#348 Post autor: beniu31 »

witam mam następujacy problem z zafirką...bład p400 egr.egr wyczyszczony,elektro zawor wyczyszczony wezyki przedmuchane a mimo to jak auto sie rozgrzeje zapala sie kontrolka z silnikiem i auto traci moc jak wejdzie na minimum 2.5 tys obr kontrolka gasnie.........

rece opadaja juz
Łączna ilość kodów błędów: 1

P0400 - <Nieznany kod błędu>
(05) - Nie występuje

[ Dodano: Sro Sty 04, 2012 10:08 ]
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: Czw Sty 05, 2012 23:14 ]
Po wymianie egr problem rozwiązany :D kupilłem na alledrogo po regeneracji za 140 zl i zośka smiga jak dawniej.....

siumek

#349 Post autor: siumek »

Witam!
Błąd P0400 jak już kiedyś pisałem tylko teraz jest zdiagnozowany za pomocą programu opel scanner. Zastanawia mnie pozycja z opisem "Mass Air Flow Sensor" i "EGR Pulse Ratio"mają wartość zero? Czy może mi ktoś pomóc w znalezieniu przyczyny?

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#350 Post autor: Harry200 »

"Mass Air Flow Sensor"-przepływomierz powietrza na chodzącym silniku masz zero czy na wyłączonym...

siumek

#351 Post autor: siumek »

Witam,
Na włączonym

[ Dodano: Wto Sty 24, 2012 21:28 ]
Sprawdzany był już kilka razy i to samo cały czas 0

Harry200
Zafiromaniak
#352 Post autor: Harry200 »

A kontrolka silnika Ci się nie świeci :?: Odłącz na próbę wtyczkę od przepływomierza i zobacz co wtedy będzie...

siumek

#353 Post autor: siumek »

Świeci się samochód z kluczykiem. Po odpięciu przepływomierza wartość rośnie do 1500mgr/str

[ Dodano: Czw Sty 26, 2012 21:11 ]
Co to oznacz?? Czy koś wie jak sprawdzić przepływomierz multimetrem

[ Dodano: Wto Sty 31, 2012 21:05 ]
Tyle osób na forum a tu nadal brak odpowiedzi lub podpowiedzi :(

kamalos

#354 Post autor: kamalos »

witam . jestem po raz pierwszy na forum jako uczestnik ,dotychczas korzystałem tylko z waszych porad a teraz sam chciałbym podziękować za poradę i potwierdzić słuszność diagnozy.mam zafirę z 2001 elegant - miałem ten sam problem z kontrolką i mocą .na niskich obrotach zapalała się kontrolka auta z kluczem .sprawdziłem przepływomierz a właściwie jego wtyczkę.przewody dwa rozsypały się w rękach. zlutowałem przewody .kontrolka nie zapala się na niskich ani wysokich obrotach silnik ma moc i przyspieszenie .pozdrawiam :)

Harry200
Zafiromaniak
#355 Post autor: Harry200 »

siumek pisze:Co to oznacz?? Czy koś wie jak sprawdzić przepływomierz multimetrem
Przepływomierza nie sprawdzisz multimetrem.Jeżeli po odłączeniu wtyczki pokazuje wartość 1500 to znaczy że komputer przechodzi w stan awaryjny i przyjmuje do pracy wartość przybliżoną z pamięci..

makan89041

#356 Post autor: makan89041 »

witam.
mam zafirke 2.2 TDI z 2002 roku.
i mam z nią juz 2 raz podobny problem. Otóż zapalam auto i po pewnym czasie włacza mi się kontrolka diagnostyki silnika. Po jej właczeniu silnik nie ma mocy i maks obroty to moze z 2800. pojechałem z tym na komputer i wyszło mi ze cos jest z EGR (95% otwarty jest tak mi powiedział mechanik)
teraz nie bardzo wiem co robic bo pewnie trzeba go wymienic a to troche kosztuje tym bardziej jak jest nowy, a zeby kupic uzywany to nie wiem jaki konkretny musi byc.

Potrafi ktoś mi pomóc w tym temacie?

pablo2374

#357 Post autor: pablo2374 »

makan89041, podaje ci numer GG sklepu gdzie mają tanie EGRy, sam u nich kupiłem i chula, a tu masz numer GG1537673 i nie baw się w używki :lol:

adasko

#358 Post autor: adasko »

Ja bym zaczą od wyczyszczenia EGR, jak w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... 835c1b7bad jest opis benzyny ale w dieslu pewnie bedzie podobnie. Jak to nie pomoże to pewnie mozna go zaślepić :piwo:

makan89041

#359 Post autor: makan89041 »

no właśnie jeden mechanik mi powiedział ze to niby lepiej wymienic a z zaslepieniem nie wiadomo jak bedzie bo niby to jest jakis nowszy EGR sterowany elektrycznie. zebym ja sie nal na tym to bym cos wiedzial ale jak zaczne o tym czytac to dopiero bede mial wiedze...tylko szkoda ze teoretyczna.... ;/

[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 15:47 ]
pablo2374 pisze:makan89041, podaje ci numer GG sklepu gdzie mają tanie EGRy, sam u nich kupiłem i chula, a tu masz numer GG1537673 i nie baw się w używki :lol:
dzieki pablo2374 dzieki za numer gg, mowisz ze warto w tym sklepie kupic EGR? bo wiesz mam tylko gg a zadnej stronki int nie ma zeby zobaczyc ten sklep.

Harry200
Zafiromaniak
#360 Post autor: Harry200 »

Tego EGR nie zaślepisz,nad jego sprawnością czuwa przepływka,ja swój oddawałem do regeneracji w firmie w Brzegu.Parę dni jeździłem z zaślepką i w trybie awaryjnym, po założeniu regenerowanego jest na razie ok..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”