[A] termostat - problemy z nagrzewaniem silnika i wnętrza
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Jarek
- Auto: opel zafira A 2,0 Dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Tydzien temu wymienilem kompletny termostat na VERNET , bo jak u wielu slabo bylo z grzaniem - temp max 80 . Teraz grzeje szybciej i lepiej , ale wskazowka temp. ani drgnie . Czy to czujnik ?( jest wpiety po za obudowa termoststu )
[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 10:24 ]
Nikt mi nic nie podpowie - ja nie bardzo wiem o co kaman .
a wiatrak od powietrza jest sprawny
[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 19:37 ]
tak od czujnika bym zaczął sprawdzać
[ Dodano: Nie Sty 22, 2012 19:37 ]
Jarek 67 pisze:Tydzień temu wymieniłem kompletny termostat na VERNET , bo jak u wielu słabo było z grzaniem - temp max 80 . Teraz grzeje szybciej i lepiej , ale wskazówka temp. ani drgnie . Czy to czujnik ?( jest wpięty po za obudowa termostatu )
tak od czujnika bym zaczął sprawdzać
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 20:23 przez Sławomir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Jarek
- Auto: opel zafira A 2,0 Dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Jak na razie jeszcze nie bylem gdzieś w trasie , bo pewnie by coś więcej się wyjaśniło . Nie wiem na przykład czy włącza się wentylator , bo do tego przy takiej pogodzie trochę trudno doprowadzić . Czytałem gdzieś , że komuś dopiero po jakimś czasie od wymiany termostatu wskaźnik zaczął pokazywać temp. Pewnie zacznę od czujnika , tylko zęby niepotrzebnie nie wydawać kasy .
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 20:25 przez Jarek 67, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
to troszeczke ( minimalnie) za mało. Nie dam głowy sobie uciaśc ze to moze być w tym problem. W calibrze silnik trzyma mi ( i tak ma trzymać) cały czas 90-92*C a wentylator dopiero uruchami sie przy ponad 95. Ogrzewanie mam bajka. Z nawiewów leci tak gorące że aż parzy. Na wiosnę padł mi termostat i dopiero czwarta sztuka okazała sie dobra. W auto świecie był kiedyś artukuł o termostatach że bardzo ciężko trafić na dobrze utrzymajacy temp.
No niestety i ja muszę dołączyć do tematu dogrzania wnętrza termostat wymieniony temperatura silnika 90* a z nawiewu niby ciepłe ale przy -20 to nie wiem czy bym nie zmarzł.
I też nie bardzo wiem od czego zacząć,kiedyś coś podobnego miałem w Renault 19 wtedy wymieniłem całą nagrzewnice i było bardzo cacy a tu kto wie,a przy okazji czym przepłukać nagrzewnice nie uszkadzając uszczelek.
I też nie bardzo wiem od czego zacząć,kiedyś coś podobnego miałem w Renault 19 wtedy wymieniłem całą nagrzewnice i było bardzo cacy a tu kto wie,a przy okazji czym przepłukać nagrzewnice nie uszkadzając uszczelek.
Gdy kupowałem termostat sprzedawca twierdził, że są dwa modele termostatu, jeden trzyma ok. 87 st.C a drugi ok. 92 st. C. Jeśli to prawda, to wasze oba termostaty działają prawidłowo.kamil12luty pisze:to troszeczke ( minimalnie) za mało. Nie dam głowy sobie uciaśc ze to moze być w tym problem. W calibrze silnik trzyma mi ( i tak ma trzymać) cały czas 90-92*C a wentylator dopiero uruchami sie przy ponad 95. Ogrzewanie mam bajka. Z nawiewów leci tak gorące że aż parzy. Na wiosnę padł mi termostat i dopiero czwarta sztuka okazała sie dobra. W auto świecie był kiedyś artukuł o termostatach że bardzo ciężko trafić na dobrze utrzymajacy temp.
-
- Mieszkaniec
- Model:
odpalasz zimny samochód, wyłączasz nawiewy i czekasz aż się ruszy wskazówka temp. i cały czas sprawdzasz ręką czy nagrzewa się chłodnica, jeśli chłodnica robi się ciepła zanim wskazówka pokaże ok. 80-90 C, to termostat jest zepsuty (oczywiście zakładam że wskaźnik działa prawidłowo)twardypt91 pisze:Czy jest jakiś prosty sposób by sprawdzić, czy termostat działa prawidłowo?