Brak mocy - 2.0 DTI - 2,2 DTI - diagnoza usterek, błędów
Moderator: Sebu$
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ty masz podciśnieniowy czy elektroniczny EGR,w tych silnikach nie można zaślepiać EGR ,silnik sprawdza działanie zaworu biorąc sygnały z przepływomierza i czujnika doładowania, zaślepienie potraktuje jako błąd.Jeżeli masz podcisnieniowy to sprawdź czy zawór pracuje jak podasz mu podciśnienie...Czy u Ciebie kontrolka też gaśnie po przejechaniu kilku kilometrów. 
-
beniu31
egr podcisnieniowy ,tak kontrolka gasnie,dzis po podlaczeniu do kompa blad p0400 nie wystepuje.....wykasowalem blad ...dodam tylko ze przedmuchalem wezyk od podcisnienia kompresorem moze byl zablokowany zaworek? jutro jade w trase wiec zobacze czy blad powruci.
[ Dodano: Pon Gru 19, 2011 12:30 ]
(05) - Nie występuje
[ Dodano: Pon Gru 19, 2011 12:30 ]
dzis po przejechaniu 10 km kontrolka z silnikiem sie zapaliła po podłączeniu z kompem pokazalo blad P0400 - <Nieznany kod błędu>H,Łajszczak pisze:Ty masz podciśnieniowy czy elektroniczny EGR,w tych silnikach nie można zaślepiać EGR ,silnik sprawdza działanie zaworu biorąc sygnały z przepływomierza i czujnika doładowania, zaślepienie potraktuje jako błąd.Jeżeli masz podcisnieniowy to sprawdź czy zawór pracuje jak podasz mu podciśnienie...Czy u Ciebie kontrolka też gaśnie po przejechaniu kilku kilometrów.
(05) - Nie występuje
-
jacekw7
Mam taki problem - na IV i V biegu powyżej 3tys obrotów włącza sie tryb awaryjny samochód traci moc, po podłaczeniu do kompa pojawił sie błąd - przeładowanie silnika mieszanką paliwową czy - jakos tak. Czy macie jakies pomysły czego to jest wina?
Dodam ze po zgaszeniu silnika jest juz ok dopóki nie przekroczę 3tys obrotów na IV lub v biegu (IKONKA AUTO Z KLUCZEM)
Dodam ze po zgaszeniu silnika jest juz ok dopóki nie przekroczę 3tys obrotów na IV lub v biegu (IKONKA AUTO Z KLUCZEM)
-
stachupl
Zauważyłem, że moje auto straciło moc. Ja mu w gaz a on "nie ciągnie" tylko powoli przyspiesza. Nie ma tego "szarpnięcia" od turbiny tylko burczenie jak w zwykłym dieslu.
Dodam, że od czasu do czasu zapala się kontrolka autko z kluczykiem ( przeważnie jak stoję na światłach i gaśnie po przejechaniu 2-3 km).
Nie wyświetla się żaden problem/błąd.
Znajomy mówił, że miał taki problem i poruszał jakimiś kablami i po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.
Bardzo proszę o podpowiedź co może być przyczyną braku mocy.
ps: czy jest ktoś z okolicy(Świebodzice) kto ma identyczny silnik? Może udało by się zrobić spotkanie porównawcze...
Dodam, że od czasu do czasu zapala się kontrolka autko z kluczykiem ( przeważnie jak stoję na światłach i gaśnie po przejechaniu 2-3 km).
Nie wyświetla się żaden problem/błąd.
Znajomy mówił, że miał taki problem i poruszał jakimiś kablami i po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.
Bardzo proszę o podpowiedź co może być przyczyną braku mocy.
ps: czy jest ktoś z okolicy(Świebodzice) kto ma identyczny silnik? Może udało by się zrobić spotkanie porównawcze...
-
stachupl
Wczoraj auto chodziło w miarę dobrze... dziś już jest padaczka a ostatni raz kontrolka wyświetliła się tydzień temu.adasko pisze:Jak wyskakuje kontrolka to musisz miec w pamięci komputera błąd zapisany.
ps: zalałem zwykłego diesla... czy to może być wina paliwa?
Na początku chciałbym we własnym zakresie poszukać usterki a dopiero później udać się do mechaników, którzy mogą chcieć wymieniać mi różne części z marnym skutkiem...
-
adasko
-
stachupl
Panowie, a jednak paliwo było przyczyną problemów z przyspieszaniem.adasko pisze:Nie, paliwo raczej nie ma nic do tego chyba ze filtr paliwa masz stary i zabrudzony to może trochę auto mulic. Żeby cokolwiek zrobić to musisz podłaczyc samochod pod komputer aby odczytać bład bo moze to byc wszystko - od glupiego czujniczka pod przepływomierz
Wyjeździłem Lukoil-owski shit, zalałem na orlenie ON verva i auto idzie jak burza!
Po dolaniu dodatku do paliwa auto idzie jeszcze lepiej!
Dzięki temu prostemu zabiegowi zaoszczędziłem min 50 zł na podłączenie auta pod komputer - tzw. diagnostykę, którą doradzali mi Panowie na forum. ( a i pewno koszty naprawy przez mechanika )
( omijajcie Luk OIL na Bielanach wrocławskich...).
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 20:08 przez stachupl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jaymzarf
Czy ja czegoś nie wiem czy kolega coś pomylił??stachupl pisze:Moja rada dla wszystkich - nie lejcie ON95 w czasie zimy tylko ON98( omijajcie Luk OIL na Bielanach wrocławskich...).
ON95???ON98???
Może to nie złe paliwo na stacji tylko kolega coś zamieszał??? Słyszałem tylko o ropie zimowej i letniej (pomijam podziały na zwykły i typu ultimate czy v-powery)...
-
stachupl
-
KALFASOV
Bardzo proszę o pomoc przeszukałem już google i forum nie mam odpowiedzi na ten błąd - w innych autach błąd dotyczy zwrotnego obiegu powietrza Throttle Control Unit Detected Loss of Return Spring... nie wiem o co chodzi. EGR regenerowałem rok temu auto mało jeździło bez problemów. Kupiłem sobie urządzenie diagnostyczne i po wykasowaniu błędów tylko ten mi się pojawia.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A jaki nr błęduKALFASOV pisze:Bardzo proszę o pomoc przeszukałem już google i forum nie mam odpowiedzi na ten błąd - w innych autach błąd dotyczy zwrotnego obiegu powietrza Throttle Control Unit Detected Loss of Return Spring... nie wiem o co chodzi. EGR regenerowałem rok temu auto mało jeździło bez problemów. Kupiłem sobie urządzenie diagnostyczne i po wykasowaniu błędów tylko ten mi się pojawia.