[A] termostat - problemy z nagrzewaniem silnika i wnętrza
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Model:
Wiem, że to zależy od silnika ale tak mniej więcej po ilu minutach pracy silnika (gdy auto stoi na parkingu) wskazówka powinna "ożyć"? U mnie w lato nigdy nie pokazało się 90*, jeśli już to jakieś 87*. A wyczytałem na forum, że są termostaty trzymające właśnie 87*.
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto
diesle z racji dużej sprawności nagrzewają się bardzo powoli, czas nagrzewania będzie zależał też od tego jak dobry masz olej, im lepszy tym dłużejtwardypt91 pisze:Wiem, że to zależy od silnika ale tak mniej więcej po ilu minutach pracy silnika (gdy auto stoi na parkingu) wskazówka powinna "ożyć"?
ale w lecie samo otwarcie termostatu nie wystarcza do schłodzenia silnika, więc temp powinna pójść wyżej aż włączą się wentylatory, więc wskazówka powinna przekraczać temp otwarcia termostatu i np przy 97C włączy się pierwszy bieg wentylatora a przy 103C drugi bieg, a jak to będzie za mało żeby schłodzić silnik to wyłączy się klimatyzacja...twardypt91 pisze:U mnie w lato nigdy nie pokazało się 90*, jeśli już to jakieś 87*. A wyczytałem na forum, że są termostaty trzymające właśnie 87*.
-
- Mieszkaniec
- Model:
-
- Mieszkaniec
- Model:
-
- Mieszkaniec
- Model:
-
- Mieszkaniec
- Model:
Wczoraj zrobiłem trasę ok 150km Przy prędkościach 85-100 km/h temp ledwo dobijała do 80° C, ale jadąc nie więcej jak 60km/h drastycznie spadała. Nie wspomnę o spalaniu (wg kompa - 7,3 l/ 100 km) - obciążenie 3 (słownie: trzy) osoby i sprzęcicho narciarskie
Czekam na troszkę lepszą (cieplejszą) pogodę i będzie wymiana termostatu , a do tego czasu Zafirinda ma wolne
Czekam na troszkę lepszą (cieplejszą) pogodę i będzie wymiana termostatu , a do tego czasu Zafirinda ma wolne
Panowie mam problem z termostatem mianowicie wymieniłem już trzy termostaty i kicha . pierwsza wymiana termostatu kompletnego z obudową dwie pozostałe wymiany to wkłady i problem pozostał . problem polega na tym ze silnik ma problem osiągnąć 90 stopni a jak już osiągnie te 90 stopni to tylko przy jeździe ostrej i w mieście a gdy wyjeżdżam na drogę gdzie jadę 90 km to po chwili jazdy temp. spada i kicha do momentu kiedy zwolnię do 50 ki i znowu temperatura rośnie , czy to nadal jest wina termostatów .