[B] dzienne światła LED

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#391 Post autor: Mattai »

Przynajmniej moja skandynawska zosia, ma automat do świateł, a zegary są ciemne po zapłonie, ale mi od scorpio został odruch sprawdzenia włączenia świateł.

Ja ostatnio to bym gościowi wjechał w D, bo miał w ciemnościach dzienne włączone, zero odblasków z tyłu , klosze przyciemnione. Kretyński przepis. Światła cały rok i już.
Niech sobie na ledy powymieniają, to będzie oszczędniej
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

cieniassss

#392 Post autor: cieniassss »

mattai pisze:Kretyński przepis. Światła cały rok i już.
jazda w dzień na światłach powoduje więcej złego niż dobrego, ale to temat rzeka i sięga czasów Mieszka I

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#393 Post autor: Mattai »

Dlaczego złego?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

kubala2313

#394 Post autor: kubala2313 »

Moim zdaniem nie jest to głupi przepis, już kilka razy przekonałem się o tym że jednak jazda na światłach poprawia widoczność np. jadąc pod słońce nie zawsze widać auto, ale jak ma włączone światła jest on widoczny :D

cieniassss

#395 Post autor: cieniassss »

mattai pisze:Dlaczego złego?
motocykliści a już szczególnie rowerzyści są prawie niezauważalni, wszystko co nie jest samochodem jest mało widoczne na drodze, Ci co jeżdżą przez lasy to wiedzą o co chodzi
jazda na światłach jedynie korzyści przynosi dla skarbu państwa, bo prąd do żarówek bierze się z paliwa, w skali jednego samochodu nie jest dużo, ale jak pomnożymy przez 365 dni i kilka milionów samochodów..., do tego używane na krótkich dystansach niedoładowane akumulatory wytrzymują krócej, a w każdym nowym samego Vat-u jest 23%, do tego dochodzą żarówki, np. H7 kosztuje 30zł (w tym 23% Vat), chcesz lepszą płacisz 100zł za komplet który lepiej świeci ale ma krótszą żywotność (jak wytrzyma rok to jest dobrze), od ciągłego jeżdżenia na światłach zużywają się reflektory przez co w nocy świecą gorzej a wtedy by się przydały a nie w dzień jak jest widno, tak można długo wymieniać

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#396 Post autor: Mattai »

Nas to nie kosztuje to w czym problem? Skala jest tak mała ze niewymierna, jak ktoś chce oszczedzić to pozycyjne wymieni na ledy i po sprawie.

Ja z tymi rowerzystami nie mam problemu, wszystko widzę bezproblemowo.

A jeszcze dodatkowo kupuje okulary z wysokiej półki żeby oczu nie męczyć.

Ja akurat mam H1 i koszt wymiany raz na dwa lata to 25PLN.
Nie ma co hegemonizować nie jest tak źle,

kacper

#397 Post autor: kacper »

mattai bez urazy ale nabijasz sobie posty , czy o co Ci chodzi?
Ktoś tu "moderuje" :)

aszifo

#398 Post autor: aszifo »

pomimo tego, że mam dorobione światła dzienne, które kosztowały mnie konkretną kasę, to uważam, że jest to przerost formy nad treścią. Niemcy nie wymagają tego wynalazku, a wypadków jest tam procentowo o wiele mniej niż w Polsce.

cieniassss

#399 Post autor: cieniassss »

aszifo pisze:Niemcy nie wymagają tego wynalazku, a wypadków jest tam procentowo o wiele mniej niż w Polsce.
bo mają autostrady, a na autostradzie światła dzienne widać tylko w lusterku, więc bez sensu
mattai pisze:Nas to nie kosztuje to w czym problem? Skala jest tak mała ze niewymierna, jak ktoś chce oszczedzić to pozycyjne wymieni na ledy i po sprawie.
to jak z wrzuceniem 1000zł na 5% lokatę, bez sensu, ale przy 100 tys zł zaczyna być sens

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#400 Post autor: Bodek »

kacper pisze:mattai bez urazy ale nabijasz sobie posty , czy o co Ci chodzi?
Ktoś tu "moderuje" :)
Panowie odbiegacie od tematu, tu piszemy o modyfikacjach, a nie czy są potrzebne i ile kosztują ledy.

Proponuję zakończyć tą dyskusję, albo przenieść do innego wątku.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#401 Post autor: Mattai »

Mnie z seryjnych podobają się w audi, są dość dobrze klosze zrobione. I wychodzi na to że tylko fabryczne rozwiązania dają wymierny efekt, Bawiłem się tymi linijkami led. Ale to nie zastąpi solidnie przygotowanego klosza do takich rozwiązań. W zafirce wielki zapał montażu czegoś takiego, opadł po tym jak zobaczyłem ceny homologowanych lamp.

Szkoda ze A nie ma takich atrap jak B. Te okrągłe są bardzo estetyczne.

Skupiłem się na wewnętrznym oświetleniu :-)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#402 Post autor: Bodek »

grze123 pisze:Czy ktoś montował? Jeżeli tak to gzie się wpinaliście kablami? Jakie macie z tym doświadczenia?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lapm

#403 Post autor: lapm »

a co myślicie o takich dziennych swiatlach?

ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ DZIENNE HELLA STYLE LED

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#404 Post autor: Bodek »

Może nie jest to najtańsze rozwiązanie do ZB, ale wygląda OK:

ZB 05-08

ZB 08-

Ewentualnie można by zaadoptować pomysł montażu, a same ledy kupić w lepszej cenie.

zbyszekm80

#405 Post autor: zbyszekm80 »

lapm pisze:a co myślicie o takich dziennych swiatlach?

ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ DZIENNE HELLA STYLE LED

już raz przejechałem się na ledach co to wyglądają jak znane produkty. Założyłem do drugiego auta, i po pól roku już nie świecą(100zł poszło w błoto). Wolał bym dopłacić teraz więcej i kupić produkt helli, a nie hella-style....
Porządne ledy maja żywotność którą przewyższa żywotność samochodu - więc chyba nie warto oszczędzać

zastanawiam sie czy coś takiego nie spasowało by pod wygięcie zderzaka w zafirze B - ale żeby sprawdzić czy skos jest ok, trzeba by to było kupić.
http://allegro.pl/audi-swiatla-dzienne- ... 67408.html

jak będę gdzieś na parkingu widział A6 to sprawdzę "na oko" czy wygięcie zderzaka jest takie jak w zafirze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”