Chłodnice wody + klimy - kupować używane czy nowe?
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Chłodnice wody + klimy - kupować używane czy nowe?
Witam,
Przykra sprawa, uszkodziłem autko
Do wymiany przód: chłodnice, poszły zaczepy przy lampach, zderzak, pas przedni.
I teraz mam pytanie: chłodnice kupować nowe, nieoryginalne czy też lepiej używane?
Koszt tych nieoryginalnych w granicach 200 zł / szt. do tego wentylatory. Używkę można kupić komplet za 400-600 zł (obie chłodnice z wentylatorami).
A co ze zderzakiem? Kupować nowy, ale podróbkę czy też oryginalny używany?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Przykra sprawa, uszkodziłem autko
Do wymiany przód: chłodnice, poszły zaczepy przy lampach, zderzak, pas przedni.
I teraz mam pytanie: chłodnice kupować nowe, nieoryginalne czy też lepiej używane?
Koszt tych nieoryginalnych w granicach 200 zł / szt. do tego wentylatory. Używkę można kupić komplet za 400-600 zł (obie chłodnice z wentylatorami).
A co ze zderzakiem? Kupować nowy, ale podróbkę czy też oryginalny używany?
Pozdrawiam,
Grzegorz
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Chłodnice klimy kupuj nową , używane są przeważnie przegnite i pochodzi ci chwile i znów będziesz miał kłopot. ja kupiłem nowe chłodnice klimy i wody i działają mi. Co prawda chłodnice wody musiałem reklamować bo po włożeniu puszczała mi na oringach wodę, facet z Allegro natychmiast mi przysłał kolejną bez problemu i już nie było z tym problemów. Co do zderzaka, kup używkę , podróbki mogą ale nie muszą wcale pasować . Kup sobie używane wentylatory i zderzak , pas przedni ale chłodnice to kup nowe...na pewno będziesz miał z tym spokój na kilka lat no i będziesz miał gwarancję na szczelność. Przynajmniej ja tak zrobiłe m i nie narzekam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kup nowe, nie koniecznie oryginalne, np. nissensa, chyba, że znajdziesz dobrą oryginalną używkę, ale to jest ryzyko, zderzak oryginał - używany, jest tego dużo.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2012, 22:19 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Witam.
Ja też mówię nowe kupuj bo z używkami możesz mieć za nie długi czas same problemy a znów jest sporo zamienników i całkiem dobre cenowo oraz jakościowo ....
A jest opcja że może do kupisz zderzak w kolorze..
powodzenia
Ja też mówię nowe kupuj bo z używkami możesz mieć za nie długi czas same problemy a znów jest sporo zamienników i całkiem dobre cenowo oraz jakościowo ....
przeważnie tak jest że jak się kupi zamiennik to albo ciężko spasować albo odstajejarecki69 pisze:Co do zderzaka, kup używkę , podróbki mogą ale nie muszą wcale pasować .
A jest opcja że może do kupisz zderzak w kolorze..
powodzenia
Miałem ostatnio w trasie nie miłą przygodę z przeciekającą chłodnicą. Okazało się, że osłona wentylatora w wyniku drgań uszkodziła jedno żeberko chłodnicy. Mała dziurka ale upierdliwa. Jako że, do domu było ponad 300 km i do tego niedziela, musiałem skorzystać z przydrożnego warsztatu. Tam na szybko zaklejono mi ta dziurkę silikonem wysokotemperaturowym. Zastanawiam się czy lutować chłodnicę, czy zostawić tak jak jest, czy kupić nową?
Ja również niedawno mialem dzwonka i chlodnice poszly do wymiany. Co do klimy to zdecydowanie polecam kupić nową bo to wrażliwy układ a i tak osuszacz musisz kupić nowy- będziesz pewny że masz ten układ 100% sprawny. Jeśli chodzi o chłodnicę wody, to jeśli znajdziesz w dobrym stanie oryginał (BEHR) to lepiej kup używkę, zamienniki nie są dobrze dopasowane do mocowania.
daj jakiś namiar na nową chłodnice klimy poniżej 200 zł do 1,8 z zintegrowanym osuszaczem. Nigdzie nie widziałem poniżej 360 zł.grego pisze: Koszt tych nieoryginalnych w granicach 200 zł / szt.
- Zafiromaniak
- Mieszkaniec
- Model:
Ja osobiście wolałbym nową-zamiennik. Kosztuje połowę mniej niż oryginalna, połowę krócej również wytrzymuje...
A ta czy ta jak się będzie miała zepsuć to i tak ją trafi...
A mam pytanie, bo tak jest w moim przypadku, jeżeli jest rozszczelniona chłodnica wody to warto zalutować czy się nie bawić tylko od razu kupować Nissens'a ?
Koszt zalutowania to ok.100zł.
A ta czy ta jak się będzie miała zepsuć to i tak ją trafi...
A mam pytanie, bo tak jest w moim przypadku, jeżeli jest rozszczelniona chłodnica wody to warto zalutować czy się nie bawić tylko od razu kupować Nissens'a ?
Koszt zalutowania to ok.100zł.
If you think that life is easy to be wrong...
Pozdrawiam Zafiromaniak
Pozdrawiam Zafiromaniak