dundee pisze:hej ,
mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie
powiedzcie czy to normalne , faktem jest ze do pracy mam 6km w jedna strone wiec na razie duzo nie jezdze (kontrolka od temperatury silnika podnosi sie dopiero po przejachaniu 20 km wiec praktycznie cały czas jest zimny )
pozdrawiam
strzała
Mi też pokazuje po mieście na zimnym silniku od.9,3l/100 (przy temp. zew. do -5) do 10,9l/100 przy ostatnich wielkich mrozach (-20). Jazda na zimnym silniku daje takie efekty. Nic na to nie poradzisz.
[ Dodano: Sro Mar 14, 2012 10:10 ]
Zapomniałem dodać.
Jak jechałem tylko trasą około 250 km zefir spalił 5,7l/100 przy prędkości 80-100km/h, delikatnie pedał gazu, hamowanie silnikiem, przewidywanie sytuacji na drodze, ogólnie eko jazda, dwie osoby bez większego bagażu, temp. zew. 10-15 st
W lecie komp pokazuje 7,5 do 8,2 przy 50/50 miasto trasa 5 osób na pokładzie + niewielki bagaż, bez klimy.
Muszę dodać że przy mocnym wciśnięciu dymi jak z komina, więc może to jest spowodowane wynikami spalania. Mechanik mówi że dopóki nie dymi na niebiesko - turbina jest OK.