Ile wam palą 2,0 DTI 101 KM
Moderator: Sebu$
Jak sam napisałeś styl jazdy
Wcześniejsze hamowanie silnikiem a nie pędzenie - zrywny start i szybka jazda do samych świateł i przednimi hamowanie prawie na ABS odpowiednie zmienianie/dobieranie biegów.
Ja tam patrzę po kompie ale głównie jeżdżę po mieście i tak koło 7,7 się kręci ale zobaczymy jak teraz po zimie i po naprawach, choć śmigać na razie będzie głównie żona, więc....
Wcześniejsze hamowanie silnikiem a nie pędzenie - zrywny start i szybka jazda do samych świateł i przednimi hamowanie prawie na ABS odpowiednie zmienianie/dobieranie biegów.
Ja tam patrzę po kompie ale głównie jeżdżę po mieście i tak koło 7,7 się kręci ale zobaczymy jak teraz po zimie i po naprawach, choć śmigać na razie będzie głównie żona, więc....
Koledzy nie bądźcie złośliwi :>
przecież napisał, że w zimie i 80% miasto, a Wy chwalicie się ile Wasze Zośki na trasie połykają
Przypomniało mi się tutaj pewne zdarzenie jak paręnaście lat temu gościu sprzedawał Poldka i zachwalał ile to jego maszyna pali. Na stwierdzenie, że na trasie jego Polonez pije tylko 6l od razu padła szybka odpowiedź - tak, tak 6 litrów, ale jak stoi w garażu
przecież napisał, że w zimie i 80% miasto, a Wy chwalicie się ile Wasze Zośki na trasie połykają
Przypomniało mi się tutaj pewne zdarzenie jak paręnaście lat temu gościu sprzedawał Poldka i zachwalał ile to jego maszyna pali. Na stwierdzenie, że na trasie jego Polonez pije tylko 6l od razu padła szybka odpowiedź - tak, tak 6 litrów, ale jak stoi w garażu
Jeżeli was to śmieszy i nie wierzycie to nie musicie.Nie piszę tego żeby się chwalić bo i przed kim? Sprzedawać go wam też nie zamierzam.Także reklama też odpada.Jak jeździłem ostrzej to i tak powyżej 7l/100 nigdy nie wyszedłem.A w lecie o dziwo potrafi spalić więcej jak zimą. Przy jeździe poza miastem,5 osób + bagaż do 100 km/h potrafię spalić 5l - 5,5l.Jazda na autostradzie do 130 ok. 8l powyżej nawet 10 i więcej.Ale nie musicie w to wierzyć ,napisałem tak sobie bo nie miałem nic innego do roboty. Albo pomyślcie jak nie zamulając auta (czego nie robię) mniej wlewać i dłużej jeździć.
strzaładundee pisze:hej ,
mi komp pokazuje 9,7 l/100 na miescie no i po zatankowaniu do pełna i przejachaniu 300km a potem uzupełnieniu paliwa do pełna spalnie wyszło 9,5 l/100 tylko po miescie
powiedzcie czy to normalne , faktem jest ze do pracy mam 6km w jedna strone wiec na razie duzo nie jezdze (kontrolka od temperatury silnika podnosi sie dopiero po przejachaniu 20 km wiec praktycznie cały czas jest zimny )
pozdrawiam
Mi też pokazuje po mieście na zimnym silniku od.9,3l/100 (przy temp. zew. do -5) do 10,9l/100 przy ostatnich wielkich mrozach (-20). Jazda na zimnym silniku daje takie efekty. Nic na to nie poradzisz.
[ Dodano: Sro Mar 14, 2012 10:10 ]
Zapomniałem dodać.
Jak jechałem tylko trasą około 250 km zefir spalił 5,7l/100 przy prędkości 80-100km/h, delikatnie pedał gazu, hamowanie silnikiem, przewidywanie sytuacji na drodze, ogólnie eko jazda, dwie osoby bez większego bagażu, temp. zew. 10-15 st
W lecie komp pokazuje 7,5 do 8,2 przy 50/50 miasto trasa 5 osób na pokładzie + niewielki bagaż, bez klimy.
Muszę dodać że przy mocnym wciśnięciu dymi jak z komina, więc może to jest spowodowane wynikami spalania. Mechanik mówi że dopóki nie dymi na niebiesko - turbina jest OK.