[A] Popękany przycisk sygnału na kierownicy - sposób naprawy
Moderator: Sebu$
W kierownicach Zafiry wyciera się przycisk od klaksonu i robi się dziura, co wiąże się niestety z wymianą całej poduszki. Macie może jakiś pomysł co zrobić by temu zapobiec.
Moja Zośka ma nakulane 160 000 km i ma piekną dziurę po lewej stronie kierownicy. Uważam ,że to również zależy od kierowcy co od przebiegu. Poprzedni właściciel mojej Zośki pewnie był nerwus i co chwila kogoś tam strąbił na ulicy i stąd ta dziura. Też mnie wkurza i rozmyślam co by tu zrobić, albo kupię nową poduchę albo dam do tapicera żeby się z tym pobawił.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kierownica ze sterowaniem i bez sterowania jest inna od spodu:mr_andre pisze:Cz może mi ktoś napisać czy kupując kierownicę bez sterowania radia z Corsy (chyba D 2000 rok) z wyglądu taka jak w Zafirze, mogę przełożyć sterowanie ze starej kierownicy z Zafiry i będzie działać? Czy na kierownicy bez odatkowych przycisków sterownia radia jest już mocowanie tychże przycisków?
rzadki pisze:............jak te sterowanie wygląda. po przejrzeniu zdjęć (1 bez sterowania, 2 pod sterowanie) jest to jednak trochę roboty.
Kierownica w ZA - temat z forum
Wiem, że pytałeś o zamiennik z Corsy, ale to może być identyczny przypadek, też będą inne ze sterowaniem i bez.
Z 2000 roku jest Corsa B i miała podobną kierownicę w takiej wersji:
79117718
9 13 227
KIEROWNICA, TRZY SZPRYCHYCOMBO, COUPE, HATCHBACK, DOSTAWCZY 71, 73, 75, 78, 79, F07, F08, F25, F68, M68 (C) W3036108-
(C) W4229282-
(C) W6080462-
79117718
9 13 227
KIEROWNICA, TRZY SZPRYCHYKOMBI F35
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Dzięki za info, pozostaje mi w takim razie polować na alledrogo za samą pokrywką poduszki lub zrobić własnoręcznie guziki w miejsce dziur.
[ Dodano: Pią Wrz 07, 2012 13:11 ]
Witam ponownie, udało mi się kupić Airbag do Zafiry w super stanie ze znaczkiem Ople, guziki całe nie popękane. Jedyny mankament to lewy przycisk posiada lekką górkę. Czym proponujecie podkleić gumki klaksonu aby w przyszłości zapobiec ewentualnym pęknięciom?
[ Dodano: Pią Wrz 07, 2012 13:11 ]
Witam ponownie, udało mi się kupić Airbag do Zafiry w super stanie ze znaczkiem Ople, guziki całe nie popękane. Jedyny mankament to lewy przycisk posiada lekką górkę. Czym proponujecie podkleić gumki klaksonu aby w przyszłości zapobiec ewentualnym pęknięciom?
Kupiłem na e-bay nową pokrywę [nie drogo], ale jak można ją zamontować. Proszę o poradę.MarcysM pisze:Ja też widziałem na allegro, ale dość dawno. Jeden gość miał taki dekiel za 40PLN, ale jak się w końcu zdecydowałem, to już poszedł. Teraz pojawiło się sporo części z rozbieranych lewostronnych Vauxhall'i i Opli i można wytargować poduszkę z pokrywą za niecałe 200PLN.
- wsebastian
- Przeglądacz
- Imię: Sebastian
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: x18xe1
adasko pisze:Żeby zapobiec? Nie wlaczaj klaskonu ogolnie to nie trzymaj rąk na przyciskach, jezeli auto nie ma 300 tysiecy to nie powinno byc dziur
Raczej nie od przebiegu to zalezy mysle ze ten element jest narazony na działanie słonca ( zawsze lewa strona-w anglikach prawa czyli zawsze od strony szyby)
- kamil12luty
- Mieszkaniec
- Model:
na ebay-u sa same pokrywy za 15-20 dolarów.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40
wiec chyba tragedi nie ma jak za nową
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid= ... &_from=R40
wiec chyba tragedi nie ma jak za nową